Fredericia AVISENs serie om flyttetanker tager dig denne gang med på weekend til Stettin i Polen. Sidste uge var vi i en kvalitetsvilla med fantastisk udsigt, nu tager vi på østpå.

Det kan lyde abstrakt, men jeg vil i denne Ugens Flyttetanker fortælle om mine oplevelser med den polske bo Stettin. Jeg har været der tre gange med vidt forskellige formål, hver gang har budt på forskellige oplevelser.

Køreafstanden fra Fredericia til Stettin er kun 631 kilometer og er estimeret til en tur på 5 timer og 41 minutter. Byen har over 400.000 indbyggere, så den er en lille smule større end Århus. Byen er både en fin og moderne metropol, og har samtidig nogle levn fra fortidens triste perioder. Det synes jeg, smelter smukt sammen i den gamle havneby.

Her bag ved gemmer sig et stort Radisson Hotel. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

To af gangene, hvor jeg har besøgt Stettin, har jeg overnattet på Radisson Blu Hotel i centrum, det har ikke skuffet. Hotellet har 738 anmeldelser på Tripadvisor og rammer en flot 4 ud af 5, så der er tilfredshed med hotellet ud over mine ord. Det er ikke dyrt at bo på dette hotel, som er tæt på alt.

Starbuks Coffee i Galaxy Centrum – Foto: Thomas Lægaard.

Hvis man er til shopping, så er der rig mulighed for at få stillet sin lyst cirka 100 meter fra Radisson, hvis man ønsker at overnatte der. Her er et top moderne indkøbscenter med over 170 butikker, der er både de butikker, vi kender fra andre storbyer og nogle polske butikker, hvor der med fordel kan spares nogle penge. jeg er fan af butikken, CROOP, som kan sammenlignes med H&M, som selvfølgelig også har en afdeling i centeret. CROOP er bare et polsk brand, derfor er det billigere, man kan også med fordel finde flere polske mærker, som er billigere rundt i byen. Jeg har tidligere købt stort ind i skatebutikker med stor fordel, da der også er polske mærker. Du kan set Tripadvisor for Galaxy her, et center der et must at besøge, selvom der er andre centre i byen.

Nostalgi og storbyhygge i Stettin. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Infrastrukturen er på plads og der kører sporvogne næsten alle steder i city. Men ellers forslår jeg at tage benene forrest og gå ud at opleve denne smukke havneby, som har så meget historie at byde på.

Der er god skiltning i Stettin. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Stettin er en god turistby og det er nemt at finde rundt. Det føles ikke utrygt at bevæge sig rundt i byen, men man må forvente, at ikke alle taler engelsk. Vi fulgte skiltene til Stettin Slot, som er noget at et betagnede byggeri, der emmer af storhed. Det var den tidligere residens for hertugerne af Pommern. Indtil de svære ødelæggelser, som slottet fik under 2. verdenskrig, var det det bedst bevarede slot, man havde fra Grif-Hertugerne af Pommern, efter at slægten var uddød under Trediveårskrigen.

Det meget flotte Stettin slot. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Slottet er lige nu under ombygning, men selv ved at bare gå udenfor og betragte slottet, var man bjergtaget. Det er som om at det historiske vingesus kan mærkes og det er et dejlig pusterum i en travl storby.

Flot arkitektur og ure på slottet. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Det må have krævet nogle seriøse håndværker skills at genopbygge Stettin Slot efter 2. verdenskrig, det vidner det om, når man kigger op for eksempel på dette urtårn. Stettin slot er i dag et af de største kulturcentre i Region Vestpommern. Slottet bliver også højt ratet på Tripadvisor.

En smuk udsigt – nærmest som en lille gade i Venedig. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Når man bare går rundt i byen uden formål, får man en del oplevelser, ligesom dette view. Der er mange grønne områder i centrum og hvis man er interesseret i arkitektur, er der mange gratis gaver i bybilledet.

Flotte facader på et hyggeligt torv. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Hvis man vil handle eller se noget specifikt, så er det en god ide at lave lidt research hjemmefra. Her er forskellige store markeder, hvor man kan købe mange ubrugelige ting, men måske er der noget for dig.

Her ses det store koncerthus som er den største attraktion i byen. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Det var første gang, at jeg selv så det nye Musikhus Szczecin det har modtaget den mest prestigefulde pris i verden, der gives til et enkelt bygningsværk, Mies van der Rohe-prisen. Det har både en sal til symfonisk musik med 1.000 siddepladser og en sal til kammermusik til 200 siddepladser.

Det anses som den 2. største seværdighed i byen, og på Tripadvisor kan man læse, at billeterne ikke er så dyre, hvorfor der kan vente en stor oplevelse til en aften ude.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Der er wellness, teater, dukketeater, museer, kunst og gode steder at spise, jeg vil anbefale, hvis man normalt tager en weekendtur til Hamburg eller Berlin at man næste gang besøge Stettin.

Nogle af de gamle monumenter får ny liv. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Stettin er også stedet, hvis du vil spare penge på tandlægebesøg eller kosmetiske operationer, deres klinikker er topmoderne og henter og bringer ofte en på hotellet. Ligeledes er Stettin stedet, hvis du har en luksus bil og skal have lavet reparationer eller have lavet professionelle modifikationer. En af grundende til, at det er meget billigere er at mindstelønnen i Polen er cirka 21 kroner, jeg vurderer, at fagligheden er ligeså god som i Danmark.

Byliv i Stettin. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Jeg er vild med Stettin og vil snart tilbage, hvor jeg har mere tid. God lørdag og husk at tage af sted på weekend engang imellem.

http://bit.ly/sofielindelecture