Fredericia AVISEN starter en ny serie op, hvor vi kigger nærmere på nogle at de speciale boligperler, der er i vores kommune. I denne første udgave ser vi på et fritidshus i Trelde som gemmer på en fantastisk historie hvor flere stykker Danmarkshistorie er nedfaldet.

Jeg sidder i midtbyen og skal skynde mig at blive færdig med en artikel, inden jeg har en aftale med ejendomsmægler Niels Henrik Billund. Stressen lurer lige under overfladen og jeg kan se at tiden er knap, men køreturen til destinationen giver ro og svaret på den type bolig, jeg skal se.

Treldenæsvej
Trelde Næsvej 197. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Turen til Trelde er ikke lang, men så snart man forlader de sidste virksomheder og parcelhuse på Treldevej, sænker der sig en ro. Man har allerede fornemmelsen af at være ude på landet, jo tættere på Trelde Næsvej jeg kommer, des mere ro indfinder der sig. Den stress og travlhed jeg havde er væk, da jeg ser Niels Henrik stående foran døren ved Trelde Næsvej 197.

Treldenæsvej
Niels Henrik Billund er klar til at vise boligen frem. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Udover at være kommet helt ned i tempo er det første jeg fornemmer, her er ro. Her er meget stille, og naturen vokser vildt og spiller perfekt sammen med dette historiske sommerhus. Der er noget Hans og Grethe over dette stråtækte bindingsværkshus som er bygget omkring 1850, og gik fra at være et lille landbrug beboet at bolsmændsfamilier til et regulært sommerhus i 1925. Strandlodden står der over døren med tallet 25, det er året 1925, hvor en tømrermester gennemrenoverede det for at bruge det som sommerhus.

Treldenæsvej
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Jeg venter med at gå ind i huset, da der er for mange ting på den 7.128 m² store grund, der taler til mig og råber på opdagelse. Det minder om et eventyr som om en slægtning fra en fjern tid kan dukke op og byde på kaffe fra Madam Blå og kattetunger, men jeg er altså ikke langt væk fra fæstningens snorlige gader.

Treldenæsvej
En af de mange hyggekroge med sollys. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Da Niels Henrik og jeg går bagved huset åbner den store grund sig op og byder på faciliteter, der giver enhver kreativ sjæl, der behøver ro, lyst til at køre kreditkortet igennem på 3.195.000 kroner uden at spørge sin bank om råd.

Treldenæsvej
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Bagved huset er et fritliggende hus bygget i Thujatræ på 27 m² opført i 1998 med brændeovn. Her kan man sagtens have overnattende, men jeg ser mange flere muligheder som atelier, skriveværksted eller hvad man nu kunne finde på.

Treldenæsvej
Stien fører ned mod stranden. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Vi går gennem landskab, der minder om min barndom med hybenbuske, nødde- og æbletræer omkranser stien som suger en ud mod Vejlefjord.

Treldenæsvej
Tehus med magisk udsigt. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Niels Henrik lader mig selv opleve grunden og jeg må stå stille et øjeblik, da jeg ser tehuset. Tænk engang at kunne starte dagen med en kop kaffe eller se solnedgangen over fjorden, det må være balsam for sjælen.

Treldenæsvej
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Her er mulighed for at have en jolle eller lignende, stranden bag huset har jeg aldrig set og tvivler på mange har været forbi her udover fra kystsiden.

Treldenæsvej
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Niels Henrik bliver offer for fotografen, stranden er en ægte sandstrand med få sten, på vej tilbage falder jeg over et par små fotoværdige øjeblikke.

Treldenæsvej
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Jeg forestiller mig en kold aften, hvor man vil opholde sig i det fritliggende hus, der går man forbi brændestablen og ser hvad ilden i brændeovnen kan bidrage med af kreative påfund.

Treldenæsvej
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Vi kommer ikke uden om huset og da jeg træder ind i det smukke bevaringsværdige bindingsværkshus er det lidt som at træde ind i Den Gamle By. Det er sådan et sommerhus, man aldrig ville kunne bygge som nyt. Hver dør jeg åbner er lidt som Pandoras æske med et boligareal på 133 m² i 1½ plan.

Treldenæsvej
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

På et bord står en suppeterrin, den henleder mine tanker på Emil fra Lønneberg løbende med terrinen over hovedet med ørene fastklemt. Men vi er kun et stenkast fra Fredericia, selvom vi kunne være på en ødegård i Sverige.

Treldenæsvej
Alkove i hjørnet af et lækkert lyst rum. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

I entreen er der en trappe til førstesalen, hvor det bliver om muligt mere hyggeligt og landligt.

Treldenæsvej
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Et stort soveværelse med masser af lys giver mulighed for både de drømme, der kommer, når man lukker sine øjne, og de drømme, der kommer, når man kigger ud af vinduet og skuer mod horisonten.

Garage bygningen er på 41 m² og indeholder foruden et disponibelt rum et fyrrum med 1200 liter tank.

Se mere om huset her, huset er ikke solgt, men det jeg.

For at kaste en sidste glans over huset, telefonerer jeg med den 83-årige ejer Jette Lise Forchhammer. Huset blev familiens i 1935 og der har boet fem generationer. “Vi overtog faktisk huset i 1935, det var det år jeg blev født, og jeg har i alle mine leveår besøgt huset”, siger Jette Lise Forchammmer.

Mine første antagelser og intuition sagde mig, at her var ro til at være kreativ. Det velklingende efternavn har også sat sine forfatterspor i Trelde. Jettes mand var den kendte revyforfatter Arne Forchhammer, som i 1988 modtog prisen som Årets Revyforfatter. I slutningen af halvfjerdserne begyndte Arne at skrive tv-dramatik for børn og voksne og det betød blandt andet at familiens hus i Trelde blev et yndet frirum for den tids skuespillere og musikere. Arne både skrev og spillede musik i “Thujahuset” som Jette kalder tilbygningen.

Det har altid været et rigtigt kunstnerhjem, med masser af skriverier, “Min mand var også jazzpianist han havde klaver i “Thujahuset” og her var altid mange gæster”, siger Jette.

Familien har altid været meget usnobbet og selvom der kom mange kendisser som Tommy Kenter, Flemming Jensen, Per Pallesen og Lisbeth Lundquist har det aldrig rigtigt fyldt noget. “Det fungerede også som et frirum, her i Trelde kunne man gå rundt i ro og mag, flere af dem der kom brød sig ikke om at gå på gaden og blive genkendt”, siger Jette. Jette er forsker og har ligeledes forfattet mange bøger i Trelde, det er et sted der historisk set emmer af kreativitet og tid til fordybelse.

“Mine bedsteforældre havde tilknytning til egnen, siden jeg blev født har jeg fulgt udviklingen fre kørende hestevogne og stakke med neg”, siger Jette.

Det er på tide af forlade denne oase i Trelde. I næste uge besøger vi endnu en perle i Fredericia.

https://www.gfforsikring.dk/kontakt-gftrekantomr%C3%A5det