Forside Erhverv Ugens Flyttetanker – Bliv nybygger

Ugens Flyttetanker – Bliv nybygger

DEL
Der skal etableres et nyt boligområde nær Tantes Have. Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Denne Ugens Flyttetanker bliver utraditionel i den forstand, at det handler om at flytte ind i et helt nyt område ved nær Tantes Have. Sidste uge var vi på landet og så på et nedlagt landbrug, nu samler vi vores ejendele i hestevognen og rider vest på, hvor et nyt eventyr venter.

Det ser ud som om, at vi snart skal navngive et nyt kvarter i Fredericia. Miljø & Teknik har udarbejdet forslag til lokalplan 343 Boliger, Fuglsang Vest. Lokalplanen har til formål at muliggøre opførelsen af åben-lav og tæt-lav boligbebyggelse og etablering af rekreative arealer, der tillige har til formål at håndtere afvandingen af boligområdets arealer.

Det giver altså muligheden, som mange amerikanere benyttede sig af i 1700- 1800 tallet, der var lange karavaner af nybyggere, som søgte fra øst mod vest for bedre forhold. Så drastisk står det dog ikke til her i 2019 og det er ikke for at dyrke jorden, at man skulle se muligheden i øjnene for at flytte i vestbyen.

Det skal man simpelthen på grund af naturen, havde jeg ikke fornylig besøgt Erritsø Dalen, så vidste jeg ikke, hvor smukt her var. Ullerup Bæk, som løber bunden af dalen langs lokalplanområdets vestlige del, forventes at blive åbnet. Her arbejder Fredericia Spildevand sammen med kommunen på at etablere regnvandsbassiner udformet som naturlige søer med permanent vandspejl, suppleret med større arealer, som ved større regnhændelser vil bliver oversvømmet. I Lokalplanen er der lagt vægt på, at der skal bygges, så der arbejdes bevidst med at trække landskabet med ind i bebyggelsen på en måde, så det urbane præg nedtones, og således at landskabet opleves som integreret i bebyggelsen.

Altså Fredericia får en ny stor udstykning og man kan blive den eller blandt de første som bliver nybyggere. Det bliver altså et naturskønt område, med en klar plan for bebyggelse. Der bliver skov, vandområder og højt til loftet. Ligeledes bliver det endnu et område i Fredericia som har hurtig tilgang til motorvejen og kun få minutter til indkøb.

Men hvad er det så at de første nybyggere kan opleve og skal gennemgå sammen. Jeg forestiller mig at når de to første huse er bygget at man står lidt der, i sin nyanlagte have og pludselig skal lave nogle aftaler for hvad man gør. Når man flytter til et etableret villakvarter kommer der ofte en nabo over at siger, her holder vi øje med hinandens huse, her flager vi for hinanden når der er fødselsdag og hvad der ellers må være af uskrevne regler der skal aftales.

Det er et spændende aspekt at skulle være med til at opbygge et nyt kvarter, ligeså spændende at efter kort tid er der nogen der vil være de gamle. Her vil man om 15-20 år kunne sige her voksede jeg op i Fuglsang vest.

For mange er det drømmen at bygge sig eget hus, helt som man gerne selv vil have det. Hvis man ikke selv kan tegne og bygge, så er der mange muligheder for typehuse, typehuse med modifikationer til at gå sine helt egen vej og hyre en arkitekt.

Murermestervilla. Foto: HusCompagniet

Vi kigger på nogle af de forskellige typehuse som tilbydes, en af mine egne favoritter er murermestervillaer. I Fredericia er der en del ældre typer af murermestervillaer, men hvem ville ikke gerne flytte ind i en helt ny version. Tankerne bag murermestervillaerne er at have det gode håndværk i fokus og ikke så meget overflødig pynt.

Funkisvilla. Foto: HusCompagniet

Funkis er mere kubistisk og moderne, sådan en udførelse ville kunne passe godt ind i naturen. De store terrasser giver et godt naturligt flow videre ud i græsset. Den danske arkitekt Arne Jacobsen var en sand mester i disse funkishuse med rene linjer og en skarp profil. Selvom funkis er populært er der noget klassisk over disse huse.

Funkis og murermestervilla er de to typer jeg ville vælge imellem, hvis jeg skulle bygge. Det bliver spændende at følge det nye kvarter.

https://fairbillet.dkd/t246/J%C3%B8rgen%20Leth%20-%20Mine%20Helte
Skal du opleve legenden i Fredericia? Så klik her
DEL