Det er et faktum, at den socialdemokratiske regering har intensivere nytteindsatsen i form af et såkaldt visionsudspil, der hedder ’’Danmark kan mere’’. Et af forslagene tager udgangspunkt i at opskalere nyttejobsindsatsen, hvor intentionen er, at der er flere mennesker, som skal i beskæftigelse. Det er et udspil, der har delt vandene i det politiske spektrum, da udspillet udfordrer ideologierne på begge sider af skalaen.

Regeringens beskæftigelsesstrategi, der foreslår, at omkring 20.000 kontanthjælpsmodtagere skal udføre 37 timers nytteindsats for ydelsen, tages imod med åbne arme i det socialdemokratiske bagland, også hos Jens Jonatan Steen, folketingskandidat i Fredericia. Han ser det som et vigtigt udspil.

– Vi har et alvorligt problem med alt for mange, der står uden for arbejdsmarkedet. Og det bliver kun en værre situation, nu hvor økonomien buldrer derudaf og arbejdsgiverne skriger på arbejdskraft. Derfor skylder vi samfundet at få endnu flere ind på arbejdsmarkedet. Det handler om at pligten til arbejde altid skal følge retten til at opnå offentlig understøttelse, udtaler han.

Hos SF er man til en vis grad mere skeptiske over for argumenterne i udspillet, selvom man støtter tanken om 37-timers aktivering. Folketingsmedlemmet, Karina Lorentzen Dehnhardt udtaler:

– Vi mener ikke, at man bliver mere kvalificeret af nyttejob i sig selv, og dermed er regeringens forslag, som det ligger, en discount-løsning, som ikke nødvendigvis gør folk mere klar til arbejdsmarkedet, udtaler hun.

I steder ønsker SF individuelle forløb med uddannelse og opkvalificering som giver et reelt arbejdsmarkeds-perspektiv:

– Vi savner kvalitet og fokus på ,at den enkelte ledige kommer ind i en meningsfuld virksomhedsrettet indsats, der giver reel mulighed for at komme i job.

Bevæger man sig over på den anden side af den politiske linje, så mener De Konservative i Fredericia, at der mangler evidens for, at nyttejobs rent faktisk kan udvikle sig til ordinære jobs.

– Min erfaring fra arbejdet i arbejdsmarkedsudvalget er, at det sjældent resulterer i et “rigtigt” job, og hvis det er rigtigt, så er det ikke løsningen for borgeren, siger spidskandidat til kommende kommunalvalg i Fredericia, Tommy Rachlitz Nielsen.

Han argumenterer for, at det er mere fornuftigt med en målrettet indsats, hvor man får borgeren i efteruddannelse eller oplæring inden for et område, hvor der er mangel på arbejdskraft:

– Man skal vurdere, hvorvidt borgeren kan varetage jobbet i mange år, da en langsigtet løsning altid vil være det bedste for både borgeren og samfundet, uddyber han.

Tager man skridtene tilbage til den røde blok, så er argumentet, at det især handler om nytilkomne til Danmark, hvor man ikke har været gode nok til at stille krav, hvilket ikke er gavnligt hverken for samfundet eller den enkelte borger:

– Når vi kigger på tallene viser de, at kun fire ud af ti indvandrerkvinder fra lande i og omkring Mellemøsten og Nordafrika er i beskæftigelse. Samtidig har hver fjerde af de kvinder med ikke-vestlig baggrund været på kontanthjælp. Det er et alvorligt problem, udtrykker Jens Jonatan Steen.

Han mener, at en 37-timers arbejdspligt for nytilkomne og andre borgere med et integrationsbehov handler om at få alle ud på arbejdsmarkedet, selvom udfordringen er stor i forhold til at skabe et stærkt samspil med kommunerne, der skal stå for nytteindsatserne.

– I Guldborgsund Kommune har de allerede vist, at det sagtens kan være succesfuldt at give kontanthjælpsmodtagere de såkaldte nyttejobs. Men uanset, hvor svært det end måtte være at få flere ikke-vestlige indvandrer i job, så kan vi ikke give op eller sætte os på hænderne. Derfor er forslaget om de 37 timer den helt rigtige vej at gå, og vi skal trække i arbejdstøjet, siger folketingskandidaten i Fredericia.

Helt grundlæggende har regeringen præsenteret en arbejdslogik, som er skelsættende for opfattelsen af den danske arbejdsmodel. Man forsøger at aktivere flere borgere ved at sende dem ud på nytteindsatser, som skal fuldføres, før man eksempelvis kan få offentlige ydelser. Signalet er klart fra regeringen, og det er også blevet taget imod med kyshånd hos oppositionen, der ser det som en positiv retning. Altså har udspillet delt vandene, og hvorvidt udspillet vil have en positiv effekt vil tiden fortælle.