Formand for Unge- og Uddannelsesudvalget, Pernelle Jensen, er meget glad for, at det nu er endegyldigt slået fast, at Fredericia bliver en uddannelse rigere. Men hvis det står til hende, så er der ingen grund til at stoppe nu. Tværtimod.

Regeringen er sammen med Venstre, SF, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne i marts blevet enige om, hvordan udflytningsaftalen fra juni 2021 i praksis skal implementeres frem mod 2030.

Tillægsaftalen udmønter den politiske aftale ‘Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’, som et bredt flertal sidste sommer indgik for at tage politisk ansvar for, at der i de kommende år – hvor faldende ungdomsårgange vil betyde lavere rekrutteringsgrundlag for de videregående uddannelser – fortsat er gode uddannelsesmuligheder i hele landet.

Aftalepartierne har siden januar 2022 forhandlet med udgangspunkt i de konkrete indspil, som uddannelsesinstitutionerne har sendt til uddannelses- og forskningsministeren. Det er sket i forlængelse af, at aftalekredsen i sommer bad institutionerne udarbejde bud på konkrete 2030-udflytnings- og nedskaleringsplaner, hvori de skulle tage højde for en række politiske hensyn om arbejdsmarkedsefterspørgsel, beskæftigelse, små fag og sprogfag samt stærke forskningsmiljøer.

Fredericia på kortet igen

I den oprindelige plan var Fredericia på kortet og markeret med uddannelsen som maskiningeniør. Dette er blevet bekræftet med tillægsaftalen, hvor der endvidere er tilført ni millioner kroner til oprettelsen af uddannelsen som et samarbejde mellem Fredericia Maskinmesterskole og UC Lillebælt. Det glæder formand for Unge- og Uddannelsesudvalget, Pernelle Jensen.

– Vi var på listen sidste gang der var udflytning af uddannelser. Vi var dengang rigtig glade for det – og nu er vi glade for at der er sat to streger under, at vi fortsat er på planen og at der følger 9 millioner kroner med, siger Pernelle Jensen og fortsætter:

– Vi har sat et arbejde i gang der kører. Vi har arbejdet med selve indholdet i et år. Der skal sendes en ansøgning til ministeriet, så vi kan blive endeligt godkendt. Vi er derfor i dialog med virksomhederne i vores område for at finde ud af hvad de har brug for. Det virker til, at der er stor opbakning. Jeg mærker en rigtig god opbakning til maskiningeniør her i byen.

Det arbejde der foregår lige nu er forberedende og kræver mange faglige drøftelser. Når man skal have godkendt en videregående uddannelse i Danmark skal det godkendes af Det rådgivende udvalg for vurdering af udbud af videregående uddannelser. Forud for denne godkendelse skal der leveres et stort arbejde.

– Det handler både om indholdet, men også om at virksomhederne spiller positivt ind i forhold til praktik og sådan. Planen er, at vi får det stempel vi skal bruge så vi kan gå i gang i august 2023. Det er en meget vigtig uddannelse for Fredericia som uddannelses by, men også for virksomhederne i området, der efterspørger de her kompetencer, siger Pernelle Jensen og fortsætter:

– Det er Fredericia Maskinmesterskole og UCL der står for det praktiske, men meldingerne er at det går rigtig godt.

IT- og STEM-uddannelser må gerne komme til Fredericia

Der har været et åbent slagsmål mellem Vejle Kommune og Kolding Kommune i forbindelse med udflytningen af uddannelser. Dette skyldes, at man i aftalen har et ønske om at oprette IT- og STEM-uddannelser i Trekantområdet. Her er tale om naturvidenskabelige uddannelser, som Kolding ønsker at placere i deres eksisterende campusmiljø, og som Vejle Kommune ønsker at placere ved Dandy Erhvervspark. Der har været sendt lobbyister til Christiansborg på vegne af begge byer, men det endte ikke med, at Folketingets partier placerede uddannelserne i den ene eller den anden by.

Formand for Unge- og Uddannelsesudvalget i Fredericia, Pernelle Jensen, er klar til at tage uddannelserne til Fredericia, når nu Folketinget ønsker dem i Trekantområdet. Det betragter hun som en åben invitation.

– Jeg læser aftalen som værende meget åben. Vi går gerne ind i den kortlægning, for vi har også store kompetencer på det område. Muligheden er der – også oprindeligt søgte vi også på IT-uddannelser. Der er et IT-behov her i Fredericia, så vi melder os selvfølgelig også på banen når det er lagt så åbent ud. Der er ikke sat by på, så vi går positivt ind i det her, siger Pernelle Jensen og fortsætter:

– Der er mange synergier med IT og STEM-området. Vores erhvervsliv efterspørger de her uddannelser. Vi har en maskinmesterskole og lige om lidt en ingeniøruddannelse. Så vi arbejder for at spille positivt ind i den kortlægning der skal laves.

– Min opgave som formand for Unge- og Uddannelsesudvalget er at gribe de muligheder der er, men også at være proaktiv. Men vi skal gribe de bolde der bliver kastet op – og det her er bestemt en af dem. Jo flere uddannelser vi kan få til Fredericia, jo bedre for byen, slår Pernelle Jensen afslutningsvist fast.