Flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse. Det er en dedikeret målsætning i Fredericia Kommune, hvor uddannelsesudvalget har lavet en strategi, der skal oplyse og motivere unge til at tænke i retningen af erhvervsuddannelserne. Et skridt på vejen her er oprettelsen af 10. Pro, der efter første år har fået en positiv evaluering. 

-Eleverne er meget positive i deres tilbagemeldinger. Søgstallene taler for sig selv. Næsten halvdelen har valgt en erhvervsuddannelse. Derfor synes jeg ikke det er for meget at sige, at 10. Pro i sit første år er en succes, siger formand for Uddannelsesudvalget, Pernelle Jensen (V). 

Arbejdet med en defineret strategi for tiltrækning af unge til erhvervsuddannelserne er afgørende, fortæller Jensen. 

-Det er for os meget vigtigt, at vi fokuserer på at få flere unge over på erhvervsuddannelserne. Ikke fordi man ikke må vælge gymnasiet, men fordi vi ved at mange vælger forkert første gang. Vi vil med strategien gerne gøre det lettere at vælge det rigtige første gang, siger Pernelle Jensen og fortsætter:

-Vi har som samfund brug for flere faglærte, flere unge der tager en erhvervsuddannelse. I Fredericia hører vi ofte fra virksomhederne, at de mangler unge med en erhvervsuddannelse. Derfor er det afgørende, at vi politisk sætter fokus på området.

Hvad viser evalueringen?

I skoleåret 2020/2021 er der opstartet 29 elever på 10. PRO, hvoraf 25 af eleverne kommer fra Fredericia Kommune. Eleverne er nu over halvvejs i skoleåret og på den baggrund er der lavet en status på den første årgang af 10. PRO elever.

Status fra samarbejdspartnere

 • Fravær: Pr 15. marts 2021 er der 13,51% fravær i gennemsnit.
 • Karakterer: Eleverne har klaret sig godt fagligt i 10. PRO med gennemsnit imellem 6 og 8 i dansk, engelsk og matematik. Eleverne har også klaret sig godt i OSO-opgaven (Gns. 9,7), hvor der er større krav til selvstændighed og fordybelse. Det er kompetencer, der er relevante på alle ungdomsuddannelser.
 • Frafald: Der har været meget lavt frafald på 10. PRO det første år. Der er pr. dags dato 27 elever i klassen.
 • Modenhed: Underviserne oplever en fagligt engageret klasse, der er aktive, dygtige og som er gode til klassediskussioner. Lang størstedelen af eleverne er meget pligtopfyldende og overholder aftaler indbyrdes og i forhold til afleveringer m.m. Vi har specielt oplevet en stor modenhed i forbindelse med OSO-opgaven, hvor eleverne har udvist stor ansvarlighed og modenhed. 
 • Trivsel: Klassen trives godt. Klassen har været en af dem, der har håndteret det virtuelle godt, men de er, som alle andre, udfordret af Corona.

Valg af ungdomsuddannelse

 • 48,15 % af eleverne har søgt en EUD eller EUX. Eleverne har søgt bredt inden for erhvervsuddannelserne. Der er ligeledes tendenser, der tyder på tilvalg blandt elever, der kunne have søgt alle ungdomsuddannelserne. 48,15% har søgt en gymnasial uddannelse, både HHX, STX og HTX.

Elevernes midtvejs evaluering

 • Lidt over halvdelen af eleverne valgte 10PRO, 10 klasse, fordi de ikke vidste, hvad de ville. Nogle nævner, at de gerne ville prøve forskellige ting og uddannelser.
 • Størstedelen af eleverne mener, at 10 PRO i høj grad har lavet op til deres forventninger. Nogle af dem har fundet ud af, hvad de vil efter 10. klasse. Andre har været glade for god undervisning, godt kammeratskab og gode undervisere. Der er dog også (få) elever, som ikke mener, at de har fået nok ud af forløbet.
 • En del af eleverne fremhæver det sociale som godt eller meget godt.
 • Omkring halvdelen af eleverne vurderer, at de har udviklet sig fagligt.
 • I gennemsnit vurderer eleverne, at de er blevet klogere på deres uddannelsesvalg. Men nogle af eleverne er stadig i tvivl og usikre på uddannelsesvalget.

Skoleåret 2021/2022

Der er 36 ansøgere til 10. PRO til det kommende skoleår. 24 af eleverne kommer fra Fredericia Kommune, mens 9 kommer fra Middelfart Kommune. De resterende kommer fra andre byer i Region Syddanmark.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer