Mere end 200 havde på forhånd meldt deres ankomst til Fredericia Byråds borgerdialogmøde. Det er rekordmange, hvilket naturligvis glædede formand for Demokrati- og Borgerudvalget, Christian Jørgensen, da Fredericia AVISEN talte med ham før mødet.

Stemningen var god allerede før mødets start, da de første nysgerrige fredericianere kiggede ind i barområdet i Tøjhuset, der i dagens anledning var lavet om til et område med stande fra nogle af de boligudbydere vi har i Fredericia – og en enkelt af dem vi skal til at vænne os til. 

Der blev kæmpet med et beachflag inden borgerdialogmødets start. Her ses Martin Wagner fra Tetris A/S (Foto: Matthias Runge Madsen / Fredericia AVISEN)

Det er Raundahl & Moesby der i et samarbejde med Tetris vil skabe bæredygtige seniorboliger i Fredericia. De har endnu ikke købt en grund, men de vil meget gerne bidrage til fremtidens boligmarked i Fredericia, slår Martin Wagner fra Tetris A/S fast.

Hvorfor vælger man så at bygge bæredygtige seniorboliger? Kunne man fristes til at tænke, for vi hører gang på gang, at det er de unge der er klimabevidste. Men det er altså ikke tilfældet, fortæller Martin. “Vi gør det nok mere for planetens skyld end for de ældres, men hele bæredygtigshedstanken er rigtig vigtig”, siger han.

De bæredygtige seniorboliger er også noget anderledes end man tidligere har set. Der er ikke kun tale om et bæredygtigt byggeri, nej, der er tale om en gennemgående bæredygtighedstanke, der også omfatter både økonomi og det sociale. Men det er klart, at alle materialerne er bæredygtige. Faktisk har Raundahl & Moesby og Tetris på deres projekt i Slagelse fundet ud af, at man kan bruge kunststof i betonen – og det kan man let skille fra betonen hvis det en dag skal rives ned – og så kan det hele genbruges. 

Der blev fortalt om det nye bæredygtige projekt med seniorboliger. (Foto: Matthias Runge Madsen / Fredericia AVISEN)

“Faktisk har vi sparet 14 tons CO2 allerede ved støbningen af fundamentet. Det er ret vildt at tænke på”, fortæller Martin Wagner. 

Det er også et fremtidssikret byggeri, fortæller han. For én ting er hvordan boligkravene er nu – noget andet er hvordan de ser ud i fremtiden. “Jeg er sikker på, at bygningsreglementerne ændrer sig til at kræve langt mere bæredygtighed i fremtiden. Fra vi tegner et projekt til det er en realitet går der typisk et par år – og der kan jo ske meget. Derfor er vi meget opmærksomme på at bygge så bæredygtigt som muligt”, siger Wagner.

Som tidligere nævnt er bæredygtighed for Tetris og Martin Wagner meget mere end bare genanvendelige materialer i byggeriet.

“Når vi taler bæredygtighed er det også økonomisk og socialt. Det handler noget folk har råd til at bo i. Det er relativt kompakte boliger, men til gengæld er der stort overdækket fællesarealer. Det for at man kan være privat når man skal det – og man kan være social når man vil det. Med det kommer hele den sociale bæredygtighed også ind”, forklarer han. “Det er særligt mænd der bliver ramt af ensomhed, derfor har vi i byggeriet lagt op til en række små kroge, hvor man kan ‘gemme’ sig og samtidig være en del af et fællesskab – og man kan ikke sidde der ret længe uden nogen kommer forbi og siger hej. Så det skaber fællesskaber”, forklarer han.

De har endnu ikke fundet en placering i Fredericia – men én ting er sikkert: De vil meget gerne hertil.

Udvalgsformand: “Vi skal bruge inputs til vores bosætningsdagsorden”

Da byrådets borgerdialogmøder har karakter af formelt byrådsmøde ringede Borgmesteren med klokken og bød velkommen, inden formand for Demokrati- og Borgerudvalget, Christian Jørgensen, fik ordet til at præsentere aftenens møde.

(Foto: Matthias Runge Madsen / Fredericia AVISEN)

“Det er sådan, at vi i byrådet er enige om en bosætningsdagsorden. Vi ønsker at blive flere. Vi er godt på vej. De seneste fem år er vi blevet 1000 flere”, lød det blandt andet fra Jørgensen.

(Foto: Matthias Runge Madsen / Fredericia AVISEN)

“Vi er spændt på at gøre jeres inputs til om vi er på rette spor. Der skal noget på hylderne, folk skal have noget at bo i. Det kan vi høre noget om og blive inspireret til her i aften”, fortsatte han, inden han gav ordet til boligforsker Mette Mechlenborg fra Aalborg Universitet, der fortalte de mange fremmødte om hvilke boformer der egentlig efterspørges i Danmark – og her i Fredericia. Der blev lyttet interesseret, og efterfølgende stillet spørgsmål.

Derfra var der åbnet for ‘tapas and talk’, for der er ikke noget der bringer folk sammen i samtale som noget at spise. De mange stande i barområdet blev flittigt besøgt, og der blev spurgt interesseret ind til de mange flotte byggerier der i den nærmeste fremtid ser dagens lys i Fredericia.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer