Det er langt fra alle børn, der har mulighed for at tage i Tivoli, i svømmehallen eller en tur i skoven i deres weekender. Det kan der være mange årsager til. Måske har deres forældre ikke ressourcerne til det, måske er pengene små, eller måske er der sygdom i familien. I weekenden den 31. oktober – 1. november får udsatte børn et afbræk fra en svær hverdag, når de tager på weekendlejr i Lyngsbolejren i Fredericia. Lejren har fokus på børn og unge med somatiske og psykiske lidelser, og deltagerne har diagnoser som ADHD, OCD og mental retardering.

”På weekendlejren oplever børnene, at de frivillige vil dem og har tid til dem. Ofte ændrer børnene sig fra at være usikre og tilbageholdende til at være en del af et sammenhold, hvor de byder ind, tager ansvar og drager omsorg for hinanden. Og så har de det mega sjovt imens! Det giver noget at fortælle om i skolen om mandagen,” siger Amalie Utzon, landsformand i Ungdommens Røde Kors.

Et åndehul
De frivillige på weekendlejren laver aktiviteter, hvor barndom og ungdom – ikke sygdom – er det centrale. Her får de mulighed for at være sammen med jævnaldrene og deltage i et fællesskab, som tager udgangspunkt i konkrete og ”normale aktiviteter” frem for terapi og behandling. Der er masser af sjov og ballade, og de får lov at være børn og glemme de problemer, de måtte have i hverdagen for en stund. Weekendlejren er en del af programmet Plads til Livet, hvor Egmont Fonden i partnerskab med Ungdommens Røde Kors udvikler og gennemfører frivilligbaserede aktiviteter for børn og unge, der er ramt af psykisk eller somatisk sygdom.

Læs mere på www.urk.dk/pladstillivet

Se en video fra en tidligere weekendlejr her: