Formand for Region Syddanmark, Stephanie Lose (V) gæstede i fredags Fredericia, hvor hun blandt andet besøgte Fredericia Maskinmesterskole. I den forbindelse fortalte hun, at uddannelser hænger sammen med bosætning.

Stephanie Lose besøgte maskinmesterskolen sammen med Venstres borgmesterkandidat, Peder Tind, samt formand uddannelsesudvalget, Pernelle Jensen. Først sad de i et lokale med blandt andet rektor på Fredericia Maskinmesterskole, Jens Færgemand, der fortalte om skolen, og efterfølgende gik turen rundt for at se skolen, der blandt andet rummer et datacenter.

For Pernelle Jensen gav besøget ekstra god mening i forhold til arbejdet i uddanelsesudvalget.

– Vi arbejder meget målrettet på at blive en uddannelsesby, men vi kan ikke gøre det alene. Maskinmesterskolen er en vigtig samarbejdspartner, da de foruden deres egne uddannelser, har lærer-traineeuddannelsen på deres matrikel, og de er også inde over den nye ingeniør-uddannelse som vi får. Derfor er de meget centrale i forhold til vores satsning, siger hun.

På den korte bane skal den nye maskiningeniøruddannelse  skræddersyes, men på længere sigt er det Pernelle Jensens håb, at der kommer endnu flere uddannelser til Fredericia.

– Jeg vil gerne have en pædagog-trainee lidt a la vi har med lærerne, siger Pernelle Jensen.

Pernelle Jensen og Stephanie Lose i dialog på FMS. (Foto: AVISEN)

I budget 2022 har forligspartierne afsat 2,250 millioner kroner i 2022, 9,075 millioner kroner i 2023, 45,450 millioner kroner i 2024 og 89,450 millioner kroner i 2025 til Campus-projektet. Venstre er ikke en del af forliget, men Campus har længe været en mærkesag, som står Pernelle Jensen nært.

Campus er vigtig til at skabe et uddannelsesmiljø. Læreruddannelsen ligger her på skolen lige nu, men de skal også bruge deres egne lokaler, og derfor er vi nødt til at få udviklet et miljø til det. Vi arbejder på en placering tæt på Fredericia Maskinmesterskole så det kommer til at ligge i midtbyen, hvor vi vil skabe et levende byliv, siger Pernelle Jensen og fortsætter:

– Undersøgelser viser, at det særligt er unge kvinder, der flytter ud, når de skal studere, og det er fordi vi mangler tilbud til dem. Det er det vi vil prøve at ændre på. Og ja, det kommer til at give parkeringsudfordringer, og det er vi opmærksom på. Det har vi gode folk til at løse, og det er samme problematik, når der bygges nyt i Kanalbyen, men der er der også tænkt ind, siger hun.

For Stephanie Lose var det givende at høre om Fredericia Maskinmesterskole.

Uddannelsesinsitutioner betyder meget for en by, og det var spændende at høre om det arbejde, der foregår her. I Fredericia er der helt sikkert noget at bygge videre på i forhold til at udvikle et uddannelsesmiljø, og det gør, at man ikke starter helt fra scratch, siger hun.

Hvad kan man gøre for regionens side for at tiltrække uddannelser til byen?

Vi forsøge at tale regionens interesse overfor politikerne på Christiansborg, og vi har generelt et godt samarbejde med uddannelserne. Det er en væsentlig del af det at skabe udvikling og bosætning, siger Stephanie Lose og slutter:

– Hele diskussionen  omkring uddannelsesmiljøer er vigtig, da det er noget for enkelte menneske.