Hvordan får man sikret et værdifuldt maleri, der også er en vigtig del af historien om Fredericia? Det får vi svar på i denne udsendelse om et maleri af Hans de Hoffmann. Vært: Karsten Merrald Sørensen, Museumsleder

Der er arbejdet hårdt på at sikre maleriet (Foto: Fredericia AVISEN)

Maleriet forestiller den sidste præsident i Fredericia, Hans de Hoffman. Han levede fra 1713 til 1793, og har været en af de væsentligste personer i Fredericias tidlige byhistorie. Hans de Hoffman var præsident i Fredericia fra 1760-1773. Som sådan var han indsat af den danske konge som den øverste embedsmand i Fredericia. På dette tidspunkt havde byen meget svært ved at fungere som en købstad. Der var eksempelvis ingen havn, og der var megen kriminalitet. I hans år som præsident arbejdede de Hoffman med at forbedre vilkårene i byen. Han stod blandt andet bag opførelsen af et rådhus og opbygningen af en klædefabrik.

Hans de Hoffman blev malet omkring 1790, og alle hans titler står under portrættet

SE UDSENDELSEN HER:

I 1773 blev Hans de Hoffman udnævnt til amtmand over Koldinghus Amt, som også dækkede over Fredericia. I modsætning til alle andre amtmænd valgte Hans de Hoffman imidlertid at blive boende i Fredericia i stedet for at flytte ind på Koldinghus Slot. Der blev ikke udnævnt flere præsidenter i Fredericia efter Hans de Hoffman, og han afsluttede dermed en af de kongelige strenge til Fredericia.

Hans de Hoffman blev malet omkring 1790, og alle hans titler står under portrættet. Maleriet har hængt på rådhusene i Fredericia frem til 1966, hvor Fredericia Kommune skænkede det til Fredericia Museum. Her har maleriet en vigtig plads i fortællingen om Fredericia som by, og takket være den gode og nænsomme restaurering af Vejle Konserveringscenter kan alle igen nyde portrættet, der indeholder flere sjove detaljer omkring Hans de Hoffman.

Arbejdet er udført af Clara Bratt Lauridsen, Malerikonservator og cand.scient.cons. fra Konserveringscenter Vejle.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer