Godt hver anden dansker snyder sig selv for en nem gevinst på 1.000 kroner i sommermånederne. Det skriver Søndagsavisen.

De laver nemlig den fejl, at de i stedet for at slukke selve varmeanlægget blot skruer termostaten på radiatorerne helt i bund. Men det giver ikke en varmeregning på nul kroner.

”Hvis du bare lukker for ventilerne oppe i stuen, kommer der ingen varme fra radiatoren, men din fjernvarme-enhed vil stadig forsøge at producere varme til dig. Så den står og producerer noget energi, der ikke har værdi, og som forsvinder ud i nogle rørsystemer nede i kælderen,” siger Carsten Nielsen, som er energirådgiver hos forsyningsselskabet Hofor, til Søndagsavisen.

Han forklarer, at man skal finde sommerventilen, lukke for den og derefter slukke for cirkulationspumpen på anlægget. Ifølge Hofors beregning vil det give en gennemsnitlig husstand en besparelse på 1.000 kroner fra midt i maj til midt i september.

Tippet gælder ikke kun for folk, der bor i hus. Bor du i lejlighed, er princippet det samme, selvom det formentlig kræver, at du tager fat i den driftsansvarlige og beder vedkommende om at slukke for sommerventilen. Det samme gælder, hvis du har naturgas eller oliefyr.

”Vi plejer at sige, at det tager fem minutter at finde knappen. Men det gør det jo ikke. Det tager måske snarere et enkelt minut, og så er besparelsen jo skattefri,” siger Carsten Nielsen og påpeger samtidig, at en familie i villa vil mindske deres CO2-udslip med 100 kilo ved at slukke helt i sommermånederne.