Virksomheder efterspørger tekniske medarbejdere, der kan være med til at opsætte og drifte robotter i produktionen. Alligevel er der tomme pladser på den nye uddannelse til automationsteknolog på Fredericia Maskinmesterskole, der håber på at lokke flere studerende til inden studiestart.

 

På Fredericia Maskinmesterskole står et nyrenoveret lokale med teknologi for millioner klar til at tage imod studerende på den helt nye uddannelse til automationsteknolog.

Uddannelsen klæder de studerende på til at opsætte, programmere og drifte robotter, og der bliver rift efter dem, som starter til september, når de om to år er færdige og klar til arbejdsmarkedet.

En ny rapport fra McKinsey slår fast, at der indtil 2030 bliver skabt 495.000 jobs som følge af digitalisering og robotter. Og det er langt fra kun ingeniører, der bliver brug for.

Jens Nyeng er direktør for virksomheden Jørgensen Engineering A/S, der udvikler og producerer automatiske anlæg til produktion af fødevarer verden over. Han står klar til at ansætte medarbejdere, der har teknisk indsigt og praktiske færdigheder til både at kunne arbejde med hænderne og med hovedet:

– Det er afgørende Danmarks fremtidige konkurrenceevne, at vi kommer på forkant med udviklingen inden for robotter i produktionen, og her skal vi bruge dygtige medarbejdere med de rette kompetencer. Ellers risikerer vi at hæmme væksten herhjemme, fortæller Jens Nyeng, der selv har flere automationsteknologer ansat i sin virksomhed.

Ifølge Jens Nyeng er automationsteknologer gode til at bygge bro mellem teknologien bag robotterne og den virkelighed, den møder ude i virksomhederne. Derfor håber han også, at flere unge vælger at arbejde med robotteknologi i fremtiden.

Virksomheder i og omkring Fredericia står stærkt inden for produktion og logistik. Derfor placerede regeringen i 2018 en uddannelsesstation i byen, der gør det muligt at uddanne sig til automationsteknolog lokalt og sikre tæt samarbejde med virksomhederne i området.

Mandag den 27. august gøres der en sidste indsats for at lokke flere studerende med på første årgang af automationsteknologuddannelsen i Fredericia, når der fra 14:00 til 16:00 afholdes åbent hus i lokalerne i Købmagergade, hvor man kan stille spørgsmål og prøve kræfter med fremtidens robotteknologi.

Uddannelsen til automationsteknolog udbydes af det nyetablerede UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i tæt samarbejde med Frederica Maskinmesterskole.

Fakta om uddannelsen automationsteknolog:

Uddannelsen til automationsteknolog tager 2 år med indlagt praktik undervejs. Undervejs lærer de studerende om programmering, teknisk IT samt styrings- og reguleringsteknik, hvilket benyttes i opsætning af automatiseret produktion.

Studerende på uddannelsesstationen i Frederica vil kunne tage en del af uddannelsens fag på Fredericia Maskinmesterskole, men visse fag vil fortsat ligge i Odense.