Over 20.000 bilister fik i 2017 en bøde for at ignorere indkaldelsen til syn, viser aktindsigt, som Samlino.dk har fået fra Trafikstyrelsen

Sidste år blev godt 1.1 millioner danske bilister indkaldt til syn, og selvom langt størsteparten kørte bilen til synshallen indenfor fristen, så var Trafikstyrelsen nødsaget til at give over 20.000 af dem en administrativ bøde på 2000 kroner for at ignorere indkaldelsen.

De administrative bøder er et redskab Trafikstyrelsen har haft siden 2012 for at få fjernet usikre biler fra vejene. Hvis bilisterne ikke får bilen synet efter en påmindelse, får de udskrevet en første bøde på 2000 kroner, og hvis stadig ikke får bilen synet efter påmindelse nummer to, får de endnu en bøde på 2000 kroner, og politiet får besked om at klippe pladerne.
I 2017 endte hele 13.410 bilister i den sidstnævnte kategori. Det viser en aktindsigt, som sammenligningstjenesten Samlino.dk har fået hos Trafikstyrelsen. Og det er bekymrende mange, mener Kristian Pitzner-Jørgensen, der er administrerende direktør i Samlino.dk.
– Vi kan alle sammen overse et enkelt brev i vores e-Boks. Men når så mange bilister ikke reagerer på to indkaldelser og en bøde, så er det bekymrende, da det kan tyde på, at mange bilister simpelthen bevidst dropper at få bilen synet, hvilket i sidste ende er til fare for trafiksikkerheden, siger  Kristian Pitzner-Jørgensen.
Fakta om synsindkaldelse: 
Trafikstyrelsen indkalder bilen til syn i bilistens e-Boks.
Hvis ejeren udbliver fra syn, bliver der sendt et nyt brev efter fire uger, hvor der står, at bilen skal synes indenfor fem uger, og at den ellers skal afmeldes og nummerpladerne tages af.
Hvis fristen på fem uger ikke bliver overholdt, kommer den første bøde på 2000 kroner og en ny påmindelse om at få bilen synet indenfor tre uger.
Udebliver ejeren igen fra syn, kommer der endnu en bøde på 200 kroner.
Herefter bliver politiet bedt om at inddrage nummerpladerne.