76 talentfulde elever fra Region Syddanmark, heriblandt ti elever fra Erritsø Fællesskole, går alligevel ikke glip af muligheden for en bedømmelse i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere. Finalen bliver i år gennemført som en digital turnering. Arrangøren Astra vil ikke lade de unge forskertalenters projektarbejde gå til spilde uden at blive bedømt og få en fair chance.

76 håbefulde unge finalister fra Region Syddanmark får trods corona-situationen alligevel chancen for at konkurrere om at blive Årets Unge Forsker 2020. Det gælder blandt andet følgende elever fra Erritsø Fællesskole:

Projekt: Juiceglade tænder Signe Weiss Nielsen, 4. klasse
Projekt: Tøse bananerne Louise Bretlau, 7.g Katrine Hein Hejslet, 7.g, Victor Lehmann, 7.g
Projekt: Fast CO2Noah Thorlund Andersen, 7.g Mikkel Fløe Brøndserud, 7.gIsaac Holm Rejnhold, 7.g
Projekt: Farver og stress Freja Weiss Nielsen, 7.g Laura Nørby Rasmussen, 7.g Mie Møller Hoffmeyer, 7.g

Danmarks nationale naturfagscenter Astra, som står bag Unge Forskere, har besluttet at gennemføre konkurrencen uden fysisk kontakt, men på en virtuel platform. Det sker af hensyn til de unge forskere, så deres kæmpestore arbejde med at færdiggøre projekterne ikke er spildt, men opnår at få feedback fra en professionel jury og får en chance for at vinde.

Blandt de syddanske finalister er der 56 juniordeltagere fra grundskoler og 20 seniordeltagere fra ungdomsuddannelserne. Deltagerne er i alderen 10-19 år.

Projektleder i Unge Forskere i Astra, Louise Lund Bækgaard siger:

– Trods corona-smitten er det stadig uendelig vigtigt at støtte og fastholde motivationen hos de dygtigste elever. Det er Unge Forskeres vigtigste opgave at få originale og nytænkende projekter frem i lyset og skabe interesse blandt børn og unge for naturvidenskab, teknologi og sundhed, så de kan være med til at løse de udfordringer vi står over for nu og i fremtiden.

Fysisk finale aflyst

Normalt afvikles den prestigefyldte finale i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence ved en stor event i København. Både eventen og fem forudgående semifinaler, herunder den syddanske semifinale i Universe Science Park på Als, er i år aflyst på grund af risikoen for coronasmitte. Til gengæld sidder en professionel fagjury på ikke mindre end 89 forskere, projektledere og undervisere klar ved skærmen til at bedømme projekterne nationalt.

På landsplan har i alt 258 elever nået finalen med 134 projekter nået finalen – 91 junior og 43 senior. Projekterne er udvalgt af en forjury blandt i alt 1.483 indsendte projekter. Blandt projekttitlerne er f.eks. robotfisken renser havet, intelligent plaster, antidug-æblespray og elektromagnetisk transport.

– Igen i år er vi imponerede over spændvidden i de unge talenters projekter. De er fyldt med gode idéer og engagerer sig i virkelighedsnære problemstillinger. De fortjener både at blive fundet, anerkendt og udfordret, siger Louise Lund Bækgaard.

Ved den virtuelle turnering vil alle deltagerne præsentere deres projekter mundtligt foran juryen på en virtuel platform, uden således at være i fysisk kontakt. Alle vil sidde foran en skærm derhjemme.

Tre dages præsentationer

De virtuelle præsentationer strækker sig over tre dage fra d. 19. april til den 21. april. Turneringen er opdelt i runder, hvor finalistrækken skrumper for hver runde. Finalisterne bliver bedømt på innovation og kreativitet, den videnskabelige arbejdsproces og formidling og perspektivering af projektet.

Til sidst er der fundet henholdsvis en junior og en seniorvinder i kategorierne Life Science, Physical Science og Technology.

På fredag d. 24. april kåres den samlede vinder i junior- og seniorrækken. De kan herefter smykke sig med titlen Årets Unge Forsker. Præmieoverrækkelsen streames live på Facebook kl. 14.30 -16.00 på dette link: Unge Forskere på Facebook

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer