KIF Kolding var ikke levnet mange chancer for at komme med i slutspillet i HTH Ligaen, da sæsonen startede. I et interview med AVISEN fortæller holdets cheftræner, Andreas Toudahl, at han er overrasket over, at holdet bejler til en slutspilsplacering, men Toudahl og KIF har større ambitioner. Målet er, at klubben i løbet af de næste tre-fem år skal genetablere sig i toppen af dansk håndbold og være en medaljekandidat.

KIF Kolding har en lang og hæderkronet håndboldhistorie, der storhedmæssigt daterer sig tilbage til 1987, hvor klubben vandt sit første DM-guld. I alt er det blevet til 13 mesterskaber, og blandt andet nåede holdet frem til Champions League-semifinalen tilbage i 2002. Som årene gik kom der andre aktører på banen i toppen af dansk håndbold, blandt andet Bjerringbro-Silkeborg og AG København, hvor sidstnævnte endte med at få indflydelse på KIF Koldings hæderkronede historie.

KIF Kolding begyndte at bløde økonomisk, og for at få ekstra penge i kassen, overtog de resterne fra AG København, da klubben gik konkurs i sommeren 2012. Der skiftede KIF Kolding navn til KIF Kolding København, og overtog samtidig spillere som Kasper Hvidt og Lars Jørgensen. I første omgang lykkedes missionen – den nye konstellation vandt mesterskabet i 2014 og 2015, men så begyndte det at gå ned ad bakke. Samtidig var klubpatrioter utilfredse med, at den gamle KIF Kolding DNA var væk. Helt galt var det ved at gå, da man tilbage i 2018 spillede nedrykningskampe mod TM Tønder og tabte det første opgør, men endte med at sikre sig overlevelse via sejre i de næste to kampe. Samme år trådte København ud af navnet, og KIF Kolding startede forfra med et nyt projekt.

I 2019 hed træner konstellationen Ulf Sivertsson og Andreas Toudahl, men Sivertsson stoppede i sommeren 2020. I mellemtiden havde der været økonomiske problemer, der betød, at spillertruppen blev bedt om at gå ned i løn , og spillerne havde samtidig muligheden for at forlade KIF, hvis det var det de ville. Den mulighed benyttede Torben Petersen, som KIF ellers havde hentet i Århus, sig af og skiftede til franske Istres. Toudahl endte med at blive forfremmet til cheftræner og skulle samle trådene, og da turneringen startede op i september 2020 stod det hen i det uvisse, hvad man kunne forvente af KIF Kolding. Det startede med, at de fik et ordentligt slag over nallerne, da Aalborg besejrede dem med 40-27. Siden er der løbet meget vand igennem åen, og efter de første 18 kampe, som KIF har spillet, er holdet noteret for 17 point, hvilket rækker til en niendeplads ét enkelt point fra den slutspilsgivende ottendeplads.

»Vi stod lidt et sted, hvor vi ikke vidste, hvor vi var og vi vidste, at vi ikke var mange spillere. Vores udgangspunkt var at få det ud af det, som vi kunne, ud fra den situation vi var i. Der var en masse udenomslarm, men fokus fra start var at gøre det bedste vi kunne. Det fandt vi ret hurtigt ud af, og der er kæmperos til spillerne om at kapere alt det her. Vi er få til træning og det er svært at spille på to mål og vi er sårbare for skader, men det har vi vendt til noget positivt. Folk kender deres rolle og vi har fundet noget defensivt, der giver et fundament at stå på så vi altid dækker godt op og løber godt retur,« siger Andreas Toudahl.

Men hvad er der så med det dér syv mod seks? Siden KIF Koldings anden kamp mod Ribe-Esbjerg, som de vandt med 35-33, har det været en del af værktøjskassen, der kunne løse problemerne.

»Vi stod lidt et sted, hvor vi ikke vidste hvor vi var og vi viste vi ikke var mange. Udgangspunktet var at få dem ud af den situation vi var i. Der var en masse udenomslarm, men fokus fra start var at gøre det bedste vi kunne. Det er at dygtiggøre os når vi er sammen og lede efter noget, der virker for os. Jeg har hele tiden været bevidst om vi kommer til at tabe og det gør vi fortsat, men vi skal være svære at spille mod og være smartere end dem vi møder. Vi skal overrumle modstandere, vi er ikke flere spillere end dem og har ikke større budgetter end de fleste,« siger Toudahl.

Der er delte meninger om syv mod seks rent håndboldestetisk. En af de ting, der rent taktisk skal overvejes, er om man overhovedet  tør spille det – og så endda over så lange periode som KIF Kolding gør.

»Det er både og. Hvordan tør du det så meget? Jeg har det sådan, at da jeg blev chef ville jeg gøre sådan og sådan. Virkeligheden blev hurtigt en anden, og spillere som ikke passede ind i de bokse jeg kom med. Vi har prøvet, i samråd med de bærende spillere, at lede efter hvad vi er gode til. Hvis jeg spillede seks mod seks ville vi ikke ligge med 17 point nu. Det er ikke nogen hemmelighed, at så var udgangspunktet et andet og der har vi en balance med at udvikle os. Vi har været udfordret i seks mod seks med, men vores bærende spillere passer godt i syv mod seks med to gode strege, der har gode forcer med at holde en screening og dygtige fløje, der ikke behøver mere end en meter. I seks mod seks har vi ikke haft mulighed for at iscenesætte dem. vi træner rigtig meget syv mod seks, og derfor vil vi have en form for fordel,« fastslår Andreas Toudahl.

I løbet af sæsonen har KIF ved flere lejligheder taget sejre, der er højdepunkter. Nogen af dem mod hold med større budgetter, og andre der er kommet i hus på særlig flot vis spillemæssigt.

»Vores første sejr hjemme mod Ribe-Esbjerg var et vendepunkt i forhold til en hård start. Vi overmatchede Fredericia, og vandt stort og sikkert mod dem. Der er en sejr i Skanderborg, som er imponerende, hvor vi vandt sikkert. Det er dem der står resultatmæssigt som de bedste. Det jeg ofte hæfter mig ved er, at at vi spiller op med BSH, Skjern, TTH, men det med at vi er med i kampene. Det gør mig glad, at vi er med i de fleste kampe,« siger Toudahl.

Med turbulens i kulisserne, og spillertruppens størrelse, havde Andreas Toudahl ikke sat næsen op efter slutspillet i denne sæson. Direkte adspurgt, hvad han havde sagt, hvis man talte KIF og slutspil før sæsonen svarer han:

»Så havde jeg sagt, at det er for stor en mundfuld, så jeg er overrasket,« siger KIF-træneren og løfter sløret for om han vil være skuffet, hvis slutspillet glipper taget den point- og spillemæssige præstation i betragtning:

»Det er både og. Det, som vi kigger på, og er gode til, er at spille en kamp ad gangen, og have fokus på den. Jeg har ikke kunnet lade være med at kigge på tabellen, når det går godt. Jeg kunne se, at vi kun havde to point op til Skjern, og at vi nu er nummer ni og kigger efter ottendepladsen. Jeg er ikke mere naiv end, at vi er sårbare i forhold til skader, og lad os sige, at Fredericia, SønderjyskE og Skanderborg handler vanvittigt ind – det kan vi ikke hamle op mod. Forudsætningen, hvis den er til stede, så vil jeg være skuffet, da vi har de kvaliteter der skal til, men der er faktorer som transfers og skader, som vi ikke kan styre,« siger Andreas Toudahl.

Ambitiøs plan

Tilbage i december på et pressemøde blev det offentliggjort, at KIF Kolding forlængede aftalen med Toudahl med yderligere tre sæsoner. Samtidig blev det offentliggjort, at Sydbank spytter ekstra penge i projektet, og at den tidligere landsholds- og KIF-spiller, Christian Hjermind, blev ny direktør i klubben.

»Jeg skulle tro på, at det var et godt match før jeg lavede så lang en aftale og først og fremmest er jeg glad for, at det jeg har vist i min tid i klubben gør, at de ser mig som frontfigur på den sportlige del. Jeg ser også tegninger med ansættelsen af Hjermind som direktør, og så ser jeg også spillerne har en lyst og vilje til at udvikle sig til at blive bedre i hverdagen. Det har gjort, at jeg har en stor tiltro til den her ambitiøse plan,« siger Toudahl og løfter sløret for planen:

»Klubben har en ambition om i løbet af tre-fem år at spille med om medaljer, og når jeg siger det er ambitiøst, så er det fordi mange hold vil det. Først og fremmest er der top-5, som har været der i flere sæsoner, og så er der naboerne fra Fredericia, som har ambitioner og har noget at have det i, da der er et godt fundament, og samtidig med er der pengestærke folk bagved, og det samme i SønderjyskE, og længere nord på i Skanderborg har de også taget nogle skridt,« slutter Andreas Toudahl, der er manden med det sportslige ansvar, som skal få KIF Kolding tilbage til toppen af dansk håndbold.

I sin aktive håndboldkarriere har 39-årig Andreas Toudahl repræsenteret klubber som Bjerringbro-Silkeborg og Skjern, ligsom det blev til 23 kampe for det danske landshold. Inden Toudahl kom til KIF Kolding som assistenttræner var han ansat som assistenttræner i Odder Håndbold.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer