Touchdown: Ny rover er landet sikkert på Mars

Rover Perseverance er landet på Mars

0

7 minutters absolut spænding blev afløst af jubelscener hos Nasa, da man omkring kl. 22 dansk tid med held landede på Mars med den nye rover Perseverance. Hele seancen var computerstyret og uden mulighed for indgriben fra kontrolcentret i USA. Men forarbejdet havde været godt, for roveren der er på størrelse med en lille bil, klarede turen gennem atmosfæren.

De første billeder er allerede ankommet til jorden fra Mars, og selvom de er i en lav opløsning er det gode nyheder for NASA. Billedet er nemlig taget af kontrolkameraer, hvis opgave først og fremmest er at sørge for at roveren kører sikkert og er i god behold. Men i de kommende dage vil roveren begynde at sende nogle af de skarpeste billeder, der nogensinde er kommet fra Mars. Perseverance er nemlig udstyret med de bedste kameraer, man hidtil har kunnet lave og sende ud i rummet. Forventningerne er derfor meget store i de videnskabelige kredse, der følger missionen med stor interesse.

Foto: NASA

Landingen af endnu en rover på Mars har stor betydning for kommende missioner til den røde planet. Som noget nyt vil Perseverance indsamle prøver fra overfladen, som den vil opbevare og placerer på afhentningsteder rundt omkring, mens den kører rundt på planeten. Meningen er at disse prøver senere skal bringes hjem til jorden.

De store ambitioner skal nu følges til dørs, når roveren i den kommende tid begynder sin rejse på Mars overflade. Perseverance er blandt andet udstyret med en helikopter, hvilket er første gang nogensinde, man prøver at flyve på en anden planet. Atmosfæren på Mars er ikke som på jorden, og derfor har det krævet særlig opfindsomhed under konstruktionen. Hvis det lykkedes at få helikopteren til at flyve, vil det skabe helt nye perspektiver af planeten.

Se også:

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer