I en tid hvor Fredericia ønsker at tiltrække tilflyttere, fordi andre kommuner vokser, mens byen skrumper, har man ikke været i stand til at finde ledere til direktionen indenfor bygrænserne. Den samlede ledelse bor nemlig i andre kommuner.

Da man for nylig efter et stillingsopslag søgte en ny pressechef til kommunen, kom hun også fra en anden by, nemlig Middelfart. Der var tilsyneladende ingen egnede kandidater i Fredericia Kommune. Vi har derfor undersøgt kommunens ledelse og kan konstatere at det meste af ledelsen slet ikke bor i Fredericia.

Den hjemsendte kommunaldirektør bor i omegnen af Aarhus. Koncerndirektøren for voksen- og ældreområdet bor i omegnen af Hedensted. Koncerndirektøren for børn og unge, der nu er midlertidig kommunaldirektør, bor i Odense. Chefen for Børn og Unge bor i Vejle. Det samme gør chefen for Økonomi og Personale. Og også Stabschefen for Uddannelse, Kommunikation, Bosætning og Turisme. Chefen for Teknik og Miljø bor i Vejen. Chefen for Sundhed og Velfærdsrennovation bor i Århus.

Hovedparten af koncernledelsen pendler dermed frem og tilbage til den kommune, de aktivt skal skaffe tilflyttere til, og er altså ikke bosiddende i kommunen.

I ledelsens erklæring om hvilket grundlag de leder på, skriver de:

»I Fredericia Kommune har vi en vision – et fælles billede af vores fremtid – en fælles retning for vores indsats. Fremtiden kan kun formes af den, der ser den klart. Fremtiden skal ikke være noget, der bare dukker op. Den skabes af os selv inden for de givne rammer. Det er den enkelte medarbejders ansvar at fylde rammerne ud med indhold. Billedet af Fredericias fremtid skal stå klart og være attraktiv for enhver«.
 
Tilsyneladende er det billede som ledelsen selv har af Fredericia dog ikke attraktivt nok, for de foretrækker at bo i andre byer end Fredericia. Det ærger Kenny Bruun Olsen fra Venstre, der går til valg på at skaffe flere tilflyttere til kommunen.

»Det er jo ikke sådan, at vi må sætte et krav til ansatte om at de bor i Fredericia. Men jeg synes jo det er tankevækkende, at der slet ikke er nogle egnede kandidater i byen, når de her topstillinger skal slås op«, siger Kenny Bruun Olsen.

Han forslår at man nedsætter et ansættelsesudvalg, så processen omkring ansættelserne bliver mere gennemsigtig:

»Jeg er sikker på at der også findes gode folk i Fredericia. Under alle omstændigheder så er den nuværende kommunaldirektør ansat af den forhenværende borgmester. Mig bekendt har der ikke været mange andre indeover. Der synes jeg godt vi kunne have en anden tilgang og proces, hvor hele byrådet involveres i ansættelsen af de vitale positioner til vores kommune«.

Søren Larsen fra Socialdemokratiet ser også gerne at der er flere fredericanere i ledelsen, men mener at man har ansat udfra de faglige kvalifikationer og ikke bopælen:

»Det er jo svært at rykke en hel familie op, så under rekruttteringen er der mange faktorer at tænke ind. Vi har tidligere haft en anden sammensætning, men ligenu er den sådan her. Vi har også brugt eksterne firmaer til rekruttering, mens andre er rykket op i rækkerne indefra. Så det er mere komplekst. Men vi ønsker jo de bedste medarbejdere, det er der ingen tvivl om«.

Venstres borgmesterkandidat, Peder Tind, vil også gerne se flere fredericanere i ledelsen, men er enig i Søren Larsen med at der kan være komplekse forhold, samt at man ikke kun kan ansætte folk ud fra deres bopæl. Nye Borgerliges spidskandidat Karsten Byrgesen mener dog at der burde være mange flere egnede kandidater til ledelsen i Fredericia:

»Helt generelt så mener jeg det er et stort problem at vi render alle mulige andre steder hen for at få løst de kommunale opgaver. Det er jeg stærkt forundret over. Det kan jo ende med kammerateri, hvis det er folk indenfor bestemte netværk, der kender hinanden«, siger han.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Henning Qvick
Henning Qvick
00:48 - 11. januar 2021 00:48

Der er mange hensyn at tage for direktørerne. Det er oldnordisk tænkning at de relativt unge direktører SKAL bo i kommunen. Der er ægtefælle og børn at tænke på og tage hensyn til i fleste tilfælde. Selv blev jeg socialdirektør i Fredericia Kommune i perioden 1991- 2000 og flyttede til kommunen i 1992 og har boet her siden selv om jeg efterfølgende har været kommunaldirektør i 2 andre kommune fra 2000- 2015. Come on- stop den gammeldags tænkning. Jeg medgiver det er et godt signal at bosætte sig i kommunen, men det er ikke mere tjenestemænd kommunen ansætter – det er direktører ofte på tidsbegrænsede kontrakter, så hold op med at moralisere over direktørerne skal bo i vores i øvrigt dejlige kommune.

Jesper
Jesper
08:10 - 11. januar 2021 08:10
Svar til  Henning Qvick

Det er jo heller ikke noget fornuftige mennesker plæderer for med vilje.
Det er et symptom på at badekarret er fyldt for længst.
Ingen kan nå bundproppen og så begynder vi at fuge bundstykket i døren, med direktørens bopæl…

Jens Jørn Pedersen
Jens Jørn Pedersen (@jensjoernpedersen)
10:06 - 11. januar 2021 10:06
Svar til  Henning Qvick

“Hold op med at moralisere!”
Det vil altså sige, at man ikke kan have et ønske uden at moralisere. Nu er det jo også et godt spørgsmål, om det er godt for kommunens borgere, at embedsmænd flytter rundt mellem de forskellige kommuner.
Vi må vel have lov til at ønske, at kommunen har en stabil og god administration, der sørger for, at kommunens borgere har et fornuftigt liv.
Din aggressive måde at skrive på Henning Qvick vidner ikke om gode forhold. Så det er sikkert godt, at du ikke længere er knyttet til den kommunale administration.

Karen Møberg
Karen Møberg
09:27 - 11. januar 2021 09:27

Det er ingen skade til, at der kommer nyt blod ind i et inhabilt system, selvom de ikke bor i Fredericia. Jeg har selv boet i Fredericia i 40 år på grund af min mands stilling, men ikke en by som jeg ville anbefale til andre at flytte til.

Poul Rand
Poul Rand
09:41 - 11. januar 2021 09:41

Hvis man bor i lokalområdet får man større indsigt i det. Det kan være ubehageligt at skulle stå ansigt til ansigt med de borgere ens beslutning vedrører uanset arbejdsområde. MEN er nærhedsprincippet ikke en del af demokratiet, det kan virke landsby agtigt, men de tætte samfund er ofte de mest efterspurgte. Hvis man ikke har lyst til at bo i arbejdskommunen bør det være grundet børn eller ægtefælles arbejde andet sted, ikke modvilje i mod Fredericia. Fredericia er ikke en dårlig by, vi har det hele, den er bare dårligt forvaltet.

Harry Johansen
Harry Johansen
11:18 - 11. januar 2021 11:18

Ja, men det er jo klart at når man ønsker specialister, så skal man jo ifølge en gammel defination mindst 3 kirkesogne hjemmefra.

Tom Honoré
Tom Honoré
19:30 - 13. januar 2021 19:30
Svar til  Harry Johansen

Jeg har selv arbejdet i Århus i 15 år og i København i 3 år men egentligt -jeg har slidt biler op – efter det der er om miljøet – så er jeg egentligt ikke helt stolt af det – jeg kan også se det har kostet i tid og i penge – så jeg tænker fremover så skal vi være mere lokal – produktion af damebind skal ikke være i Kina – og en ledelse kan sagtens forankres lokalt – jeg tænker at når det lige er en kommunikations person – dagbladet giver i artiklen – jeg så er der virkeligt kamp om jobbene –

Erik Nielsen
Erik Nielsen
23:37 - 13. januar 2021 23:37

Det er meget normalt at kommunal ledere og medarbejdere bor uden for den kommunen som de er ansat hos.

Og hvis man ser bort fra de familiære grunde. Så er en af de hyppigste årsager, at de kommunalt ansatte gerne vil have “fri” når de har fri. Og altså ikke gider at snakke arbejde hvis de møder en “kunde” når de er ude og handle eller går tur med hunden.

Jeg kender da til et helt konkret forhold, hvor en kommunalt ansat, arbejder med kriminalforsorgens “hårde drenge”, vedkommende har måtte ændre navn, have hemmelig adresse og polititilhold, fordi en “klient” havde se vedkommende og var “fulgt med hjem”!

Det er et af skræk scenarierne. Men princippet er det samme for mange andre kommunalt ansatte, de gider ikke møde “kunderne” i deres fritid.