Trekantområdet Kolding-Vejle-Fredericia får sin egen jazzfestival, Jazz i Trekanten, som løber af stabelen den sidste uge i august med omkring 40 koncerter fordelt på de tre byer, samt et par af områdets mindre byer og alle de cafeer, restauranter o.s.v., der har koblet sig på festivalen.

To store signaturkoncerter bliver festivalens ambitiøse flagskibe

Den ene finder sted fredag den 28. august på Godset i Kolding og hedder Old News: Emil de Waal featuring Randi Laubek, Elith ”Nulle” Nykjær Jørgensen og Band Ane. Orkesteret er en udvidet udgave af Emil de Waals Danish Music Award-vindende orkester. Med udgangspunkt i den musik, som Nulle spillede i sin ungdom, vil bandet med dyb rod i traditionen men med høj grad af frihed, åbenhed og nyskabelse kaste sig over bl.a. musik af Sidney Bechet, Fats Waller og Django Reinhardt. Bandet er til lejligheden udvidet med Randi Laubek, Band Ane, Mads Hyhne og Peter Rosendal. Koncerten arrangeres i samarbejde med Copenhagen Jazz Festival, hvor denne koncert var åbningskoncerten ved dette års Copenhagen Jazz Festival.

Den anden signaturkoncert finder sted lørdag den 22. august i Torvehallerne i Vejle og vil samtidig markere Jazz i Vejles (JIVE) 30 års jubilæum. Det bliver en dobbeltkoncert med både international og dansk  topjazz. Piansten Benny Green står for den internationale del med sin trio, der har David Wong på bas og Rodney Green på trommer. Den danske del bliver samtidig en fejring af trommeslageren Alex Riels 75 års fødselsdag. Alex Riel Celebration består af Tomas Franck på tenorsax, , Carsten Dahl på klaver,  Thomas Fonnesbæk på bas og naturligvis fødselaren på trommer. Dobbeltkoncerten arrangeres i samarbejde med Jazzhus Montmartre, som også vil have disse bands på sit program i sæsonen.

Et bredt program
Radio Timbuktu spiller fredag den 21. august i Nicolai komplekset i Kolding. Radio Timbuktu har guitaristen Niclas Knudsen i spidsen, og bandet består derudover af Jakob Munck Mortensen på tuba, Mads Andersen på trommer, Lars Vissing på trompet og Mads Hyhne på Trombone. I Nicolai komplekset bliver der også mandag den 24. august mulighed for at høre Bremer/McCoy med Morten McCoy på Wurlitzer, Rhodes og klaver samt Jonathan Bremer på kontrabas.

Pianisten Magnus Hjorth er på programmet i Bygningen i Vejle onsdag den 26. august. Han har Lasse Mørck med på bas og Snorre Kirk på trommer. Magnus Hjorth har udgivet flere roste albums og har bl.a. haft et tæt samarbejde med den japanske trommeslager Kazumi Ikenaga.

I Fredericia bliver der lørdag den 22. august på Det Bruunske Pakhus lejlighed til at høre et af Danmarks ældste tradbands, Neander, som blev dannet på Åbenrå Statsskole i august 1978 under navnet State School Stompers. Besætningen har i alle årene været stabil og består i dag af Per Neander Kristensen (tp, voc), H. C. Rosendal (cl, as, voc), Stefan Ringgive (tb, voc), Chris Vagn-Hansen (bj, g, voc), Henrik Bay Møller (b, voc), Claus Christensen (tr). Udgangspunktet er New Orleans, men orkesterets musik indeholder også elementer fra andre perioder i jazzens historie.

I Fredericia bliver der også lejlighed til at høre Big Fat Snake-sangeren Anders Blichfeldt med et lidt anderledes repertoire. Han liner up torsdag den 27. august på Det Bruunske Pakhus med de to guitarister Jacob Fischer og Michael Dahl og bassisten Kasper Tagel.

Der kommer også vaskeægte Gipsy jazz på programmet i Fredericia. Onsdag den 26. august spiller trioen La Parisien, som består af  Don Vink på guitar, Pascal Theune på rytmeguitar og Govert Veltkamp på bas.

De store mindes

På Godset i Kolding afvikles tirsdag den 25. august en ”Charlie Parker Tribute” som en hyldest til en af jazzens allerstørste kunstnere, altsaxofonisten Charlie Parker. Fire stærke musikere er gået sammen i dette projekt: Niels Vincentz (ts), Mikkel Ploug (g), Jeppe Skovbakke (b), Kresten Osgood (tr).

Pianisten Henrik Gunde ramte lige ind i mange jazzhjerter, da han med sin kvartet gik i gang med at spille Erroll Garner-musik. Det vil trioen gøre igen fredag den 28. august på Torvet i Vejle; men på Pitstop i Kolding bliver der onsdag den 26. august lejlighed til at høre en lidt anden slags Gunde-musik, når pianisten med sit funk-band spiller musik inspireret af ikke mindst Weather Report. Projektet hedder Waidtløw/Gunde Update Funk Tour 4.0 og har den indtil for nylig i Kolding bosiddende tenorsaxofonist Claus Waidtløw som coleader, mens Henrik Gundes rytmegruppemakker fra DR Big Band, Kaspar Vadsholt er med på bas og Jeppe Gram passer trommerne.

Der er endnu mere på programmet under Jazz i Trekanten. Gå ind på http://www.jazzitrekanten.dk, hvor du kan læse og downloade det trykte program