På Kirstinebjergskolen, afdeling Havepladsvej, lægger man ikke skjul på, at der er stor tiltro til elevernes kreative sider, og derfor indgår der et valgfag på udskolingsafdelingen med fokus på performance og teater. Michael Tøffner, der er lærer og projektkoordinator på stedet, ser et stort potentiale i de unge mennesker og arbejdet med at fordybe sig i musicals.

Noget af hans arbejde består i at arbejde med performance, herunder musik og teater, hvilket hjælper eleverne med at udforske deres kreative sider.

Skolen har redet på en succesrig bølge, siden at de lavede forestillingen ’’Askepop’’ i 2015, der blev opført i deres nybyggede hal. Derefter besluttede de sig for at lave musical på mellemtrinnet, så eleverne kunne lære om skuespil, sang og dans i de mindre klasser. Det blev afbrudt af corona, men nu er eleverne i udskolingen klar til nye projekter. Generelt er Michael Tøffner begejstret for opbakningen fra Fredericia Kommune, fordi det har givet mod på mere:

– Det er et stort tværkommunalt projekt, og da vi lavede vores første forestillinger, så var der 3500 mennesker, som var inde og se det. Ser man på nogle af de elever, så var to af dem til optagelsesprøverne på musicalakademiet i dag, udtaler han.

Han mener, at valgfaget er en god investering, og i samme ombæring er han ærgerlig over, at han sent fik øjnene op for musicals og performance. Projektkoordinatoren synes nemlig, at den kreative udfoldelse kan noget helt særligt, da alle bliver klogere i processen: lærerne, eleverne, forældre og holdet bag forestillingerne.

– Der er en charme ved at lave teater, og det er, at man arbejder på en anderledes og utraditionel måde. Man starter ikke på første side af manuskriptet og slutter på sidste side, hvilket der sikkert er fordomme om. Tværtimod arbejder man og øver en masse små scener, der i sidste ende bliver sat sammen. Det udvikler sig til noget magi, der former sig til en hel forestilling, og så går det hele op i en højere enhed, beskriver Michael Tøffner.

Det er scenografiske elementer som musik, lys og forskellige rekvistter, der i fællesskab med eleverne skaber rammerne for en uforglemmelig oplevelse. Han erindrer tilbage på ’’Askepop’’-forestillingen og betragter hele oplevelsen som fantastisk, da det både var en fest og en læringsproces for ham og de andre lærere. De fik set eleverne udfolde sig på en helt anden måde, og det har styrket deres mod til at skabe nye ideer og projekter, hvor eleverne får lov til at komme hinanden ved på en innovativ og kreativ måde.

De mødtes forleden med eleverne, hvor det nye projekt skulle præsenteres, mens skolens ambitioner også blev formidlet. I præsentationen fremgik det, at skolen regner med at have premiere på den store forestilling i april-måned, hvor aktørerne bag forestillingen ønsker, at den skal have fuld skrald med sceneopsætning, koreografi, sang og dramatik.

– Vi vil gerne være ambitiøse, og den eneste forskel, som publikummet kommer til at opleve, er, at det er børn, som opfører musicalen. Ellers er hele setuppet og tankerne, at det skal matche en professionel opsætning. Det var ambitionen med ’’Askepop’’, og det vil vi gøre med forestillingen til næste år’’, udtrykker en Michael Tøffner, der har ild i øjnene, når han fortæller om planerne for eleverne og deres drive for projektet.

I den forbindelse løftede han sløret for, at det er ’’Annie’’, der er en broadway-forestilling og foregik i 30’erne, som er det næste musicalprojekt på skolen.

Det var ikke planen, at det blev ’’Annie’’, da lærerne og eleverne troede, at de skulle kaste sig ud med ’’Bølle-bob’’. I stedet blev de enige om i fællesskab, at sværhedsgraden skal hæves, og det er derfor, at eleverne nu skal fordybe sig med et hændelsesforløb, hvor der er mange kvindelige roller. Det fletter nartuligt sammen med eleverne, som kommer til at udføre muscialet, fordi der er mange piger, som har valgt performance-valgfaget som en del af deres skolegang på Kirstinebjergskolen, afdeling Haveplafsvej.

Eleverne kommer til at indgå i et samspil med blandt andet Niclas Snejberg, der er lærer på skolen, og Sanne Æbeløe Vestergaard, som kommer til at hjælpe elever med at folde sig ud på scenen. Fællesnævneren for de to er, at de har en stor passion for teater og processen med at udvikle unge mennesker, og det glæder læreren, Michael Tøffner, sig til at opleve.

– Det er ikke kun høj trivsel og høj faglighed, som er vigtigt for skolen. Det handler også om at lave nogle ting ved siden af, der gør både elever og lærere glade. Jeg håber, at man vil kigge på skolen og tænke, at det er et godt sted. Vi går op i, at der er plads til selvudfoldelse, og det er satsningen med det kreative valgfag et godt eksempel på, understreger han.

Ifølge Tøffner blev eleverne overrasket over, at de skal på den helt store scene, da ’’Annie’’ bliver fremført i Fredericia Musicalteater. De håber på at spille mindst tre forestillinger ud over premieren, og det er han sikker på, at elevernes kvalitet er god nok til. Lige nu arbejder eleverne med tillidsøvelser, hvor de skubber grænser og lærer at stole på hinanden. Tillid er nemlig vigtigt, når eleverne kommer ud af deres komfortzoner, og således bruger skolen en masse tid og energi på at skabe et fællesskab mellem eleverne.

Michael Tøffner er ikke et sekund i tvivl om, at ’’Annie’’ bliver en stor succes næste år, da han kan se et niveau hos eleverne, der er højt. Musicalprojektet, der startede i 2015, lever i bedste velgående, og det må siges, at eleverne har fået smag for at prøve kræfter med deres kreative sider.