To mænd på 23 og 28 år er i dag i retten i Aarhus blev idømt henholdsvis 1 år og 3 måneder og 1 år og 1 måneds fængsel for blandt andet tyveri og misbrug af pas. Den 23-årige, der er tyrkisk statsborger, blev desuden betinget udvist af landet med en prøvetid på to år.

Tyveriet fandt sted den 24. februar i år, hvor de to mænd, sammen med en uidentificeret medgerningsmand, stjal 36 pas og tre kørekort, der lå til afhentning på Åby Bibliotek. Sammenlagt skønnes det, at de 36 pas og tre kørekort havde en værdi af 720.000 kroner på det illegale marked, hvor de blandt andet kunne bruges til omfattende berigelseskriminalitet.

– Retten var enig med anklagemyndigheden i, at der var tale om et særligt groft tyveri. Blandt på grund af den værdi pas har på det illegale marked, og fordi formålet med tyveriet var at bruge passene til ny kriminalitet, siger anklager ved Østjyllands Politi Stine Hagstrup.

Købte for 50.000 kroner
De to tiltalte i sagen fik nogle bekendte til at udgive sig for at være ejere af passene og købe blandt andet mobiltelefoner på afbetaling. Syv gange på to dage, den 10. og 11. marts, forsøgte de sig med denne fremgangsmåde i flere butikker i Aarhus-området. I fem af tilfældene lykkedes det for den bekendte at få udleveret i alt syv mobiltelefoner i en anden persons navn til en samlet værdi af knap 50.000 kroner. I de sidste to tilfælde blev passet afvist af en medarbejder i butikken.

De forsøgte også at misbruge en anden persons pas i en bank med henblik på at få udbetalt kontanter fra vedkommendes konto. Det lykkedes dog heller ikke, da medarbejderen ved kassen inddrog passet.

Flere hæleri- og bedrageriforhold
Da politiet den 14. marts anholdt den 23-årige og ransagede hans bopæl, blev der fundet flere tyvekoster – heriblandt otte MacBooks, en iPhone og flere designermøbler og -lamper. Den 23-årige erkendte sig skyldig i hæleri.

Den 28-årige erkendte sig også skyldig i hæleri ved have stillet sin konto til rådighed for to medgerningsmænd, der i perioden fra 19. til 24.maj solgte billetter til Roskilde Festival og Smukfest til otte forskellige personer, selvom de ikke var i besiddelse af billetterne. De otte personer overførte sammenlagt 18.540 kroner som betaling for billetterne, men modtog dem aldrig.

De to tiltalte ankede dommen på stedet.