Selvom FC Fredericia og Kolding IF er at finde næsten side om side i NordicBet Ligaen er der taler om to forskelligheder. Det er den traditionsrige fodboldby, som tager imod den nye dreng i klassen, når det i aften går løs mellem de to klubber i et topopgør på Autocentralen Park.

Kolding IF’s NordicBet Liga-mandskab har rødder helt tilbage fra 1895, hvor klubben blev stiftet under navnet Kolding Fodsports Klub d. 15. oktober. I 1900 skiftede klubben navn til Kolding Idræts Forening (KIF), og det har hængt ved lige siden.

Med tiden blev Kolding en klub, der var at finde i toppen af dansk fodbold. Kolding var en af de første klubber, der i Danmark indførte betalingsfodbold, og det medførte i slutningen af 70’erne, at klubben hentede Vejle-profiler til klubben. Det drejede sig om Flemming Serritslev, Finn Johansen, Peter Hansen, Jørgen Markussen, Hans Juncker og Iver Schriver.

I samme periode fik bysbarnet Jan Mølby debut for Koldings førstehold i en alder af 17 år, og Mølby endte med at blive anfører for mandskabet, inden han som 19-årig blev solgt videre til den hollandske storklub, Ajax Amsterdam.

I starten af 80’erne var Kolding at finde i landets bedste række, 1. division, men det blev ikke til mere end to sæsoner i 1. division. Siden har Kolding ikke været i det fine selskab.

Der har været projekter i støbeskeen, der skulle få Kolding tilbage til toppen af dansk fodbold. Det skete blandt andet i 00’erne, hvor der var fusionssnak mellem Kolding, Vejle og Fredericia, men projektet endte med ikke at blive til noget. I stedet blev VB Kolding etableret i 2011, men Kolding endte med at trække sig ud af projektet i 2013.

På baggrund af det startede en genopbygning af Kolding IF’s bedste fodboldmandskab, og det er kulmineret i de seneste par år, hvor det er lykkedes at stable et stærkt mandskab på benene, som i sidste sæson sikrede sig oprykning til NordicBet Ligaen.

Ikke en overraskelse, at Kolding er med i toppen

Kolding har en stærk historik som fodboldby med 123 år på bagen, og det står i kontrast til FC Fredericia, der blev stiftet i 1991.

En af de spillere, der har spillet i begge klubber, er FC Fredericias Kristian Kirkegaard, der i dag for første gang siden sit skifte gæster Autocentralen Park.

“Det bliver specielt at møde dem på min gamle hjemmebane, hvor jeg har haft store oplevelser. Det er en kamp jeg ser frem til,” siger Kristian Kirkegaard.

Kolding rykkede til den her sæson op i NordicBet Ligaen, men trods statussen som oprykker er Kolding at finde i toppen af tabellen.

“Jeg ved ikke om jeg er overrasket over det. Kolding har deres kvaliteter, og dem har de udnyttet i starten af sæsonen. Det er et hold vi skal have respekt for,” siger Kirkegaard.

FC Fredericia og Kolding tørnede sammen d. 25. august på Monjasa Park. Ved den lejlighed blev det til en fredericiansk sejr på 4-3, og selvom kampen er lidt over en måned siden, kan man godt drage paralleler mellem det opgør og det, der venter i aften.

“Man kan godt forvente det samme kampbillede, da vi håber at være dominerende og skal skabe chancer. Vi skal ikke lukke tre mål ind som sidst,” smiler Kirkegaard og kommer ind på, hvordan det er at gå ind til et topopgør som det mod Kolding:

“Det er altid sjovt, og det er også en tv-kamp. Det giver noget ekstra krydderi, og så er man lidt mere på dupperne.”

FC Fredericia har hidtil spillet to lokalopgør. Det første blev vundet mod Vejle, og så blev Kolding besejret 4-3 i det seneste lokalopgør. Kirkegaard er heller ikke i tvivl, når spørgsmålet går på, om FC Fredericia vinder det tredje lokalopgør i sæsonen.

“Selvfølgelig” svarer han prompte, inden han slutter af med at fortælle, hvordan FC Fredericia skal vinde kampen:

“Vi skal sætte os på spillet, skabe chancer og være kyniske.”

Opgøret mellem Kolding og FC Fredericia fløjtes i gang klokken 18:30 af Peter Munch Larsen.

https://www.facebook.com/menyfredericia/