Mandag aften var et af de længste byrådsmøder i nyere tid. På dagsordnen var Fredericia Teaters konkurs, en sag der har trukket store overskrifter. Der var dog noget tavst fra de lokale politikere mandag aften, kun Enhedslistens Cecilie Roed Schultz havde noget på hjertet. Men Gruppeformand for Venstre, Peder Tind, uddyber her til morgen Venstres syn på sagen.

“Jeg fik det ud af det, at vi fik en rigtig god dialog i byrådet omkring kurators rapport. Vi fik mulighed for at stille spørgsmål til kurator”, lød det indledningsvis fra Peder Tind til spørgsmålet om hvad han fik med ud af gårsdagens møde.

“Det er ingen hemmelighed at det er teknisk. Det er en alvorlig sag. Derfor var det helt naturligt at vi brugte den tid der skulle bruges på at stille de spørgsmål. Vi kom frem til den fælles udmelding der endte med at blive sendt ud. Det er jeg også godt tilfreds med”, slår Tind fast.

I frikender Bech-Bruun i forhold til den rejste problematik omkring habilitet. Det er jo ingen hemmelighed at kurator også er advokat for den tilsynsførende myndighed, Fredericia Kommune, samt de to byrådsmedlemmer i bestyrelsen. Hvad tænker du om det?

“Sådan helt overordnet set, så er det en del af vores fælles udtalelse, at det er blevet undersøgt. Det er altså ikke et spørgsmål om habiliteten. Det er godt nok for mig – og det stoler jeg på”, siger han og fortsætter: “Jeg er ikke jurist og jeg er ikke kurator. Vi er i en situation hvor vi lytter til de råd og vejledninger vi får. Jeg er helt tryg ved den rapport, der er lavet, den tid der er brugt på det og konklusionerne både på det ene og på det andet spørgsmål, det tager vi til efterretning”, lyder det fra Venstres gruppeformand.

Bestyrelsen er ikke frikendt, men der vil ikke blive rejst en sag. Der er udtrykt store kritikpunkter. Skal man genoverveje hvordan bestyrelsesarbejdet?

“Absolut. Med denne udtalelse, rapport og dialog, så er vores fokus også i Venstre, at vi gerne vil se fremad. Vi skal, i et tilfælde af Fredericia Teater 2.0, tage ved lære af kritikpunkterne. Hvordan skal vi konstruere et teater med det bedste fundament? Jeg synes det er afgørende at vi lærer af historikken”, svarer Peder Tind.

“Jeg synes det er afgørende at man lærer af de fejl der er blevet begået. Det arbejde der har været lavet, hvordan kan man lave det endnu bedre? Vi har givet hinanden håndslag på, at når vi går ind i budgetforhandlingerne skal vi drøfte Fredericia Teater 2.0. Økonomi vil være en del af det, men struktur og konstruktion vil også være en del af det”, fortsætter han.

“Noget af det der er vigtigt for Venstre er, at lidt ligesom vi har haft en god debat om retvisende budgetter i kommunen, så er det vigtigt for Venstre at der er styr på økonomien og at enderne hænger sammen. Noget af det der er afgørende er, at vi får lavet en konstruktion der er økonomisk holdbar”, slår Tind fast.

Hvordan har du det med, at I har forhandlet en redningsplan for Fredericia Teater på et forkert økonomisk grundlag? Det er kommet frem, at de tal I har haft, slet ikke var de rigtige.

“Det er stærkt utilfredsstillende. Det er en vigtig pointe i alt det her, at jeg oplever, med min korte byrådskarriere, et byråd der har holdt af teateret og har gjort hvad man kunne for at bakke op om teateret. Vi har set det som fyrtårnet for vores by. Det er stærkt utilfredsstillende, at vi ikke har haft de rigtige tal. Det er afgørende, at vi har de retvisende budgetter. Det er ikke kun i kommunen,” siger Tind

Som folkevalgte udpeges man ofte til bestyrelsesposter – skal man se anderledes på dette når man udpeger, således, at de medlemmer, der skal repræsentere byrådet og dermed befolkningen er klædt rigtigt på til opgaven?

“Jeg synes, at man generelt skal tage hele det her forløb til efterretning, når man eventuelt skal lave en 2.0,” siger Tind.

Var det den rigtige sammensætning, man havde nu?

“Som sagt er en ting økonomi, men noget andet er konstruktionen. Men jeg vil ikke lægge mig fast på noget, vi må se i fremtiden,” siger Tind.

Hvordan ser Fredericia Teater ud i fremtiden?

“Jeg har altid været stolt af Fredericia Teater og vores uddannelse, der har udklækket den ene stjerne efter den anden. Noget af det man skal kigge på er hvordan man får gjort teateret som endnu mere allemandseje. Det gælder også med vores folkeskoler og uddannelser. Det er afgørende, at vi har fokus på Fredericia og ikke på København. Det skal tage udgangspunkt i Fredericia. Det er også der, hvor detailhandlen får glæde af det. Nogle af udfordringerne var jo netop i København. Jeg ser gerne, at et fremtidigt teater tager udgangspunkt i Fredericia og en meget bred folkelig forankring. Men det er op til en dialog i forbindelse med budget 2021,” siger Tind og uddyber:

“Jeg håber også, at befolkningen vil give deres tanker med. Det glæder mig, at flere borgere allerede er aktivt igang. Jeg hilser en god bred snak om et nyt teater velkommen. Der er ikke nogen byrådsmedlemmer, der ikke er ærgerlige og kede af det her. Jeg oplever også et byråd, der har forsøgt at redde, hvad der kunne reddes. Nu handler det meget om hvad vi har lært og hvordan vi kommer videre.”

Hvor mange penge skal man skyde i et nyt teater?

“Det vil jeg slet ikke lægge mig fast på. Jeg tror, at det først og fremmest er vigtigt, at vi konstruerer et rigtigt setup og så får en god debat om hvilke forventninger, vi har. Det er klart, at man ikke starter med at bygge noget op fra øverste hylde. Det synes, jeg er svært at sætte ord og tal på 5-10 år ud i fremtiden. Man kan ikke på forhånd sige noget om, hvor mange penge der skal sættes af. Det er en del af budgetforhandlinger.”

2 KOMMENTARER

  1. Af vore fejl bliver vi (måske) klogere men sjældent rigere. Nu er det jo sådan, at det ikke er Peder Tind’s penge. Kære Peder Tind, det skulle du som ansvarlig byrådsmedlem have set for 3-4 år siden!

Leave a Reply