2019 er slut – og nu venter ikke blot et nyt år, men et nyt årti. Bag os har vi lagt 10’erne, et årti der har bragt både op og nedture for Fredericia – men hvad skal vi huske tilbage på? Og hvad mon der skal ske i 20’erne? Det har vi talt med Borgmester Jacob Bjerregaard omkring.

10’erne bød for Jacob Bjerregaard på en større politisk rejse. Noget af det første han oplevede i det forgangne årti var, at blive valgt til Folketinget her i Fredericia. Med et imponerende flot valg kunne han finde sig til rette på Christiansborg, men blot to år senere skulle Christiansborg og København skiftes ud med Fredericia og Fredericia Byråd. Som spidskandidat udfordrede han den siddende Venstre-borgmester, der efter noget røre i andedammen hed Kenny Bruun Olsen. Da stemmerne var talt op stod det lynhurtigt klart, at Bjerregaard skulle sidde for bordenden – eller i midten af Byrådssalen i Fredericia. 

Dine 10’ere startede med et flot valg til Christiansborg. Kan du ikke tage os med de ni år tilbage, og fortælle hvordan det var?

“Det var vildt jo. Jeg tænker, at jeg var meget ydmyg og taknemmelig over, at jeg blev valgt ind med så mange stemmer fra Fredericianerne. Det var en stor oplevelse og noget jeg aldrig glemmer. Jeg havde også en rigtig god tid på Christiansborg. Jeg kunne også godt lide det med at være i Fredericia i weekender og mandag, og så på Christiansborg de andre dage”, svarede Jacob og fortsatte:

“Jeg var rigtig glad for at være på Christiansborg, jeg lærte meget i kraft af mine tunge ordførerskaber, og jeg fik lov til at være med til at lave lovgivning. Det var enormt lærerigt og spændende, og jeg fik opbygget et stærkt netværk, som jeg er lykkedes med at beholde”.

Christiansborg blev kort efter skiftet ud med Fredericia Byråd. Hvilke tanker gjorde du dig om skiftet fra landspolitik til kommunalpolitik?

“Første gang jeg blev spurgt sagde jeg nej. Det var jeg slet ikke klar til. Det sagde jeg nogle gange, for det var slet ikke der jeg var. Men så skete der det, at Thomas (Banke, red.) trak sig, og der opstod en ny situation”, svarede Borgmesteren.

“Jeg gik i tænkeboks, og talte meget med Lotte om det. Så det var i virkeligheden der i starten af 2013, vi snakkede det igennem, og så traf vi en beslutning i fællesskab. Det ville jo indebærer, at Lotte også her skulle med til Fredericia – og her sad hun altså i byrådet i Aarhus, så det var noget af et valg”, forklarede han og fortsatte:

“Det var en svær beslutning, nok en af de sværeste jeg har truffet i mit liv – og uden tvivl den sværeste arbejdsmæssige beslutning. Vi blev enige om, at det kunne vi godt arbejde med. Så jeg gik ud og sonderede terrænet og spurgte rundt i mit netværk, både i erhvervslivet og i fagbevægelsen samt borgerne. Jeg lavede en rimelig grundig forespørgsel. Samtidig blev jeg drevet lidt af, at jeg holder enormt meget af Fredericia. Jeg havde fundet ud af hvor stort potentiale kommunen har, og tænkte at det kunne jeg godt tænke mig at være med til at få indløst”.

Siden har han stået i spidsen for et byråd, der de sidste seks år har arbejdet meget tæt sammen. Seks gange er det lykkedes for Bjerregaard at samle samtlige 21 byrådsmedlemmer omkring et budgetforlig, ligesom der i konstitueringerne har været en bred fordeling af posterne – også efter det seneste valg, hvor Bjerregaard satte sig på så mange stemmer, at hele 13 ud af 21 mandater gik til Socialdemokratiet.

De sidste år i Fredericia Byråd har været præget af konsensus og brede aftaler, men hvorfor nu det?

“Jeg gik til valg på det i ’13. Det var mit hovedfokus, og jeg kunne se og fornemme, at de der sad i byrådet før min tid var trætte af den politiske kultur. Der var flere byrådsmedlemmer der overveje at stoppe, fordi de ikke kunne lide den politiske kultur. Der var ikke en rar tone, flere har fortalt mig, at det var ubehageligt. Politikernes arbejdsmiljø var ikke specielt godt, hvilket jeg synes det er i dag”, fortæller han.

“Jeg har fokus på opgaven hele tiden. Vi skal løse opgaven sammen, ikke fokusere på hvem man synes om. Jeg tænker, at de fleste andre har samme tilgang, og det betyder, at den politiske samtale vi har haft de sidste seks år har været præget af, at vi diskuterer opgaverne fremfor processer og personspørgsmål. Gør man først det, er det vejen til dårlig politisk kultur”, lyder det fortsat.

“Jeg synes vi har skabt en flot kultur, som vi kan holde fast i mange åer fremover. Også hvis ikke jeg er her mere. Jeg vil være stolt af, at have skabt en ordenligt politisk kultur med fokus på resultater og udvikling. Mit indtryk er, at langt de fleste har det godt med at være en del af det”, forklarer Bjerregaard.

“Noget af forklaringen på fremgangen i Fredericia er, at det ikke kun er os 21 byrødder det handler om. Langt fra. Jeg har en meget partnerskabsorienteret tilgang til at lave politik, så jo flere samarbejdspartnere jo bedre. Jeg tror ikke på, at vi skal sidde 21 mennesker og opfinde alle løsningerne. Vi skal faciliterer. Vi har turdet at invitere erhvervslivet, fagbevægelserne, uddannelsesinstitutioner og foreninger tæt på. Desuden følger også mange organisationer, som blandt andet headspace. Vores samarbejde med Region Syddanmark er gået fra at være ikke-eksisterende til at være i top. Så hele tankegangen om, at Fredericia Kommune er en kommune der samarbejder og skaber resultater i fællesskab er en af nøglerne”, siger Jacob.

Når vi nu har set tilbage på Borgmesterens personlige rejse de sidste ti år, hvoraf størstedelen har været her i Fredericia, så er det også naturligt at se tilbage på Fredericias udvikling gennem 10’erne. 

Hvordan ser du Fredericias udvikling gennem 10’erne?

“Nu kan jeg primært tale med om de sidste seks år, og her må man sige, at Fredericia har haft en rigtig flot udvikling. Det oplever jeg, at langt de fleste fredericianerne også synes, at de er meget stolte af den udvikling vi har været igennem. Det er det brændstof jeg bruger til at fortsætte. Det var det jeg håbede på, at jeg kunne være med til. At jeg kunne være playmaker og sørge for, at så mange som muligt tog arbejdstøjet på og knoklede for Fredericia. Det er der rigtig mange der gør, og det er herligt at opleve”, forklarer han og fortsætter:

“Jeg glæder mig over mange områder. Først og fremmest, at vi har tiltrukket så mange nye arbejdspladser. Det er der mange kommuner der kigger længselsfuldt efter. Det kan vi være stolte af. Det kommer ikke af sig selv. Vi har ydet en stærk indsats. Vi gik fra at ligge helt i bund på erhvervsklimaet til at ligge i toppen. Det kan hele Fredericia være stolte af og klappe os selv på skuldrene over. Både store og mål virksomheder kigger vores vej”.

Med et Fredericia i fremgang, og et Fredericia der i den grad er på vej i den rigtige retning må der ligge store beslutninger bag, men hvilke aftaler er Borgmesteren mest stolt af fra 10’erne?

“Jeg tænker, at vores Sundhedshus er vigtigt. Vi har brugt meget tid på det. Det at vi tilbage for et par år siden fik lukket et sygehus, det var svært. Men vi valgte at være modige og offensive. Vi købte hele sygehuset, billigt ganske vist, men vi vidste at det ville være forbundet med en stor økonomi at bygge det op. Men det har betydet, at vi har fået noget selvværd. Vi kan gå ind og løse den udfordring vi fik med et tomt sygehus – der har vi skabt Danmarks største, og spørger du mig, bedste Sundhedshus”, svarede Borgmesteren og fortsatte:

“Helt konkret har det jo gjort, at vi har løst problemet omkring lægemangel. Det har vi sikret ved at skabe faciliteterne til det i Sundhedshuset. Det er noget jeg er meget stolt over. Vores samarbejde med Regionen betyder meget, hvor vi fylder fælles funktioner ind. Det betyder rigtig meget for mig det projekt”.

“Vi har også turdet at satse på vores kultur. Det har været meget klogt. Det handler selvfølgelig om teatret, men det handler også om vores idrætsfaciliteter. Vi er tilbage i håndboldligaen hvor hører hjemme, og jeg forestiller mig at vi snart er et af de førende hold igen, som vi var i 70’erne. Det giver tro og selvværd – og en fyldt hal hver gang. Jeg er stolt over at vi som by med vores størrelse har et fodboldhold og et håndboldhold i topklasse. Vi har nordeuropas bedste musicalteater. Vi har skabt musikalske scener, som andre kigger langt efter. Vi er en musical by – og vi er en musikby. Ser vi på den Kreative Skole, så det med at fokusere på kulturen bredt, det kommer mange gange igen til Fredericia. Det er jeg stolt over, at vi har turdet investere i. Det har været med til at skabe en øget bosætning og langt flere gæster”, lyder det videre fra Jacob Bjerregaard.

“En ting mere er, at vi i 2014 havde en tom gågade. Da vi lavede ‘Føtex-løsningen’ startede vi et nødvendigt indgreb, der har betydet, at flere forrmetnignsdribvende har investeret i midtbyen. De lokale og folk fra andre byer er begyndt at handle i Fredericia, og det er meget vigtigt for en bys selvforståelse, at vi har en levende bymidte som folk kan lide at bruge”, supplerer han.

Med et tilbageblik på et årti er det også passende at se frem mod det nye årti, som vi for få dage siden trådte ind i. Spørgsmålene er mange: Kan Fredericia holde dampen oppe? Fortsætter udviklingen med flere virksomheder? Og kan vi overhovedet rumme de nye borgere, der banker på vores dør? Alle de spørgsmål tager Borgmesteren med ophøjet ro, for han er ikke i tvivl om, at Fredericia er på vej frem – og at denne udvikling vil fortsætte.

“Det håber og tror jeg på. Det er min vision for det nye årti, at vi fortsætter med at indfri vores potentiale. Der er fortsat store opgaver der skal læses, men vi har skabt en god platform for os selv. Hvis vi tør at fortsætte den arbejdsmetode vi har nu, hvor vi inddrager hinanden og hele kommunen, så fortsætter udviklingen. Det betyder, at vi for alvor rager op og bliver en af de kommuner man kigger på. Jeg tror på, at Fredericia stadig har de bedste tider foran sig”, svarer Borgmesteren.

Inden vi kan slutte dette tilbageblik skal vi naturligvis også dykke lidt nærmere ned i 2019, for her har der været tale om et begivenhedsrigt år i Fredericia. Flere store politiske aftaler er vedtaget – og endnu flere er startet op. En erhvervsstrategi har givet pote, omstruktureringen af Jobcentret og hele arbejdsmarkedsområdet viser gode takter – og på bosætningsområdet bliver der knoklet fra politisk side for at følge med. 

Hvilke ting fra 2019 kan vi ikke komme udenom?

“Vi har truffet flere store beslutninger. Jeg vil sige, at resultat jeg nok synes er vigtigst er, at vi har en pensionskasse, der er gået ind og vil bygge en masse boliger i kanalbyen. Det har jeg personligt arbejdet for i seks år, og det har været et enormt arbejde. For fem-seks år siden ville de ikke engang drikke kaffe med os. Men vi har flyttet os. Først fik vi PFA med i Taulov Dry Port, og at AP Pension nu bygger nye leje-lejligheder til Fredericianerne og tilflytterne. Det er det endelige blåstempling af, at Fredericia er en kommune der er værd at investere i”, siger Borgmesteren, inden han slutter:

“Det at to af de største tør lave disse investeringer betyder, at vi har flyttet Fredericia. Det skal vi alle være meget stolte af. For det er ikke mange kommuner der får investeringer fra to af de største pensionsselskaber. At alt den tid jeg har brugt nu kan lade sig gøre, det er en stor sejr for Fredericia”

Leave a Reply