Hvis man gerne vil opleve et nostalgisk gensyn med 1970’ernes ungdomsmiljø, så har Museerne i Fredericia lavet et nyt rum til formålet. Skoletjenesten ved Museerne i Fredericia har nyindrettet et udstillingslokale dedikeret til 1970’erne – fyldt med nostalgi, idolplakater og masser af unikke lokale fotos fra perioden. Rummet stod klart den 3. februar 2022 til bymuseets genåbning efter vinterpausen.

Skoletjenesten tager imod mange af folkeskolens yngste elever på bymuseet, hvor de får introduktion til byens historie, og hvad et museum er. For dem er 1870 og 1970 umiddelbart lige gammelt, men når de ser fotos fra Fredericias gadebillede i 1970’erne er der pludseligt noget, de kan genkende, så det historiske bliver konkret og nærværende, hvilket er en af hovedtankerne bag det nyindrettede rum.

John Mortensen fra Skoletjenesten står bag indretningen af rummet, der dels handler om transport og gadeliv i 70’erne, men også viser et ungdomsværelse fra perioden: ”Det er faktisk næsten mit eget værelse fra dengang, der nu er kommet på museum”. Flere af de besøgende lærere har haft samme oplevelse.

Foto: AVISEN

På væggene i ungdomsværelset ser man både originale 70’er-plakater med bl.a. Abba og den tyske VM-målmand Sepp Maier, men også billeder med en lokal vinkel i form af Fredericia KFUMs guldhold fra 74-75, Gasolin’ fotos og billet fra Fredericia Hallen i 1977 samt fotos fra Fredericias svar på Woodstock – Beat i Kastellet (1970).

Skoletjenesten har været omhyggelige med at finde de helt rigtige ting og møbler, så både bl.a. hoptimist, vinflaske-lysestage, spolebåndoptager, pladespiller, partisantørklæde og læderjakken er på plads. En collage af nøje udvalgte billeder viser 70’er-Fredericia med gadeliv, industri, jernbane, butikker, handel, camping 6. juli-fejringer og bilisme. Der er valgt billeder ud fra, at det skal være genkendeligt for eleverne, selvom tingene ser anderledes ud i dag.

Der har allerede været en del klasser på besøg i 70’er-rummet, der vækker stor begejstring hos både elever og lærere. ”Eleverne synes umiddelbart, at det er spændende med soldater fra 6. juli, men bliver også nysgerrige på biler og tøjmode, som de kan genkende fra Olsenbanden-filmene. De synes også, at det er spændende at se en halvfærdig Lillebæltsbroen eller hvordan Danmarksgade i 1970’erne var fyldt med biler. Mange af dem kan også genkende Taarnborg, hvor de har stået i kø til kviktest.

Foto: AVISEN

Mange af de voksne bliver helt opslugte af billederne, der starter en associationsrække, hvor fortiden folder sig ud for deres indre blik ved gensynet af telefonboksen ved Pondusspringvandet eller et Vi Unge-blad fra 1978

Udstillingen er oplagt til et besøg i vinterferien, hvor mange bedsteforældre traditionelt har børnebørn på besøg. Rummet og de mange foto giver et fælles udgangspunkt for nogle gode snakke, fordi både børn og voksne kan genkende mange af stederne, selvom de ser anderledes ud i dag. De voksne får mulighed for at fortælle om en historie, som med billederne er blevet konkret for børnene. Udstillingen kan således bringe generationerne sammen i et oplevelsesfællesskab.

Skoletjenesten har hver år besøg af ca. 5.000 elever til mange forskellige aktiviteter.