Vi har efterhånden vænnet os til, at flasker, dåser, glas, papir og batterier skal sorteres og afleveres på en måde, så de kan blive genanvendt. Men hvad kan man gøre for at indsamle en lille irriterende klat affald, som tit ligger og klistrer på fortovet? Tyggegummi er, trods sin lille størrelse, et af de største affaldsproblemer, vi har. Faktisk er cirka hvert fjerde stykke affald, der bliver smidt på gaden, et stykke tyggegummi. Det ønsker Grønt Forum og Økolariet ved Teknik & Miljø i Vejle Kommune nu at gøre noget ved.

Der findes flere måder at fjerne tyggegummi fra pladser og fortove på. Det kan fjernes ved hjælp af skrappe kemikalier og en spatel, eller det kan trykspules væk. Men en beregning fra Københavns Kommune viser, at det tager ca. en halv time at rense én kvadratmeter fliser på Rådhuspladsen, og at det koster omkring 10 kroner, hver gang der skal fjernes et stykke tyggegummi fra gaden.

– Vejle Kommune gør løbende en indsats mod tyggegummiklatter i byenKommunen kan ikke sætte et fast beløb på, hvor meget der bliver brugt årligt, men vi ved, at tyggegummi er dyrt at bortskaffe. Derfor hilser vi Grønt Forum og Økolariets initiativ med at opsætte Gumdrop beholdere i kommunen, velkommen. Vi vil gerne være med til, for første gang i Danmark, at teste opsamling af tyggegummi i byrummet og på strandene, udtaler Søren Peschardt, 1. viceborgmester og formand for Natur- & Miljøudvalget, i Vejle Kommune pressemeddelelse.

 

Hvad er en Gumdrop beholder?

En Gumdrop beholder er en lille, pink beholder, der er designet specielt til afskaffelse af tyggegummi. Beholderen selv er også lavet af genanvendt tyggegummi og viser dermed, at også tyggegummi er værd at genbruge. Gumdrop beholderne er blevet udviklet i England og ses allerede mange steder i bybilledet derovre.

 

”Undersøgelser i England har vist, at allerede 12 uger efter, at Gumdrop beholderne blev en del af bybilledet, blev mængden af tyggegummiaffald på gaderne reduceret med hele 46%,”fortæller Dana Laura Cernat, projektudvikler i Grønt Forum, Vejle Kommune, og fortsætter: ”Gumdrop er en beholder, lidt ligesom en lille skraldespand. Beholderen skal gøre det nemt for borgere at komme af med deres tyggegummi og nemmere for os at indsamle det. Samtidig vil vi gerne sætte fokus på den måde, folk tænker på tyggegummis bortskaffelse påVores mål med opsætning af Gumdrop beholderne er, at vi alle bliver i stand til at indsamle vores tyggegummi på en nem måde, så vi kan genanvende det.”

Vejle er frontløber

Idéen med Gumdrop beholderne opstod under projekt ”No waste”, som Grønt Forum og Økolariet kørte sammen med AffaldGenbrug og seks grundskoler i Vejle Kommune i efteråret 2015.

Vi har præsenteret beholderne for nogle af de børn og unge, der deltog i projektet i efteråret 2015Det fandt de rigtig interessant, og vi har derfor besluttet at afprøve beholderne på Hedegaard Friskole, som har vist interesse for projektet. Udover skolen skal beholderne afprøves ved Søndertorvet, Rådhustorvet og Nørretorvet, ved Økolariet, Banegården og i Mariaparken samt ved iskioskerne på strandene. Vi er den første kommune i Danmark, der kaster sig ud i et sådan projekt, og vi er meget spændte på, hvordan det kommer til gå”, siger Christina Bælum, underviser og inspirator i Økolariet.

Friluftsrådet, som har skaffet beholderne hjem til Danmark, afventer erfaringerne fra Vejle, før de køber flere hjem. Beholderne skal være sat op i minimum seks måneder, og vi forventer, at beholderne vil kunne fjerne de irriterende farverige og grå klatter fra asfalten og derved nedsænke udgiften for rengøring. Grønt Forum, Vejle Kommune, sørger for, at den opsamlede tyggegummi sendes til genanvendelse, så nye Gumdrop beholdere eller andre plastting kan produceres. På den måde er der ingen omkostninger ved projektet og den gamle Dandy-tyggegummi-by kan bryste sig af også her at tænke i bæredygtige løsninger.

Grønt Forum og Økolariet håber på god opbakning til projektet, så vi sammen kan bidrage til at holde vores by ren.

 

Faktaboks:

  • Mennesker har tygget tyggegummi i mere end 9000 år.
  • Det tager op til 5 år at nedbryde ét stykke tyggegummi.
  • Det styrker koncentrationen at tygge tyggegummi.
  • Hvis du tygger tyggegummi, mens du piller løg, så løber dine øjne ikke i vand.
  • 100,000 tons tyggegummi bliver tygget hvert år verden over, og der omsættes hvert år for ca. 123 milliarder kroner i tyggegummiindustrien.

Du kan læse mere om Gumdrop og dens anvendelse på www.gumdropltd.com