Allerede inden julepynten for alvor kommer op i butikkerne, skal boligejere med F1-lån til at overveje, hvad der skal ske, når juleaften er overstået, og det nye år melder sig. For inden udgangen af oktober skal F1-lånerne med lån, der har rentetilpasning til januar, beslutte, om de vil fortsætte med det korte lån, eller om der skal vælges et af alternativerne fra hylden.

Kim Northoff Jensen, boligchef i Middelfart Sparekasse, opfordrer boligejerne til at tænke grundigt over tingene.

Normalt har valgmulighederne været til at overse: Enten et lån med variabel rente og rentetilpasning eller et lån med fast rente. Nu er låntypen F-Kort også en mulighed. Det er et forholdsvis nyt lån med variabel rente, som fastsættes hvert halve år på baggrund af den såkaldte CITA-rente.

– Det er et lån, som ud over en lavere rente også har en lavere bidragssats end F1-lånet, fortæller Kim Northoff Jensen, boligchef i Middelfart Sparekasse.

Fast rente er også en mulighed
Selv om kalenderen siger oktober, kan der også ligge en tidlig julegave i at skifte det variable lån med et fast forrentet lån. Her og nu vil det medføre større månedlige udgifter, men gaven kan være en mere rolig nattesøvn, da fremtidige rentehop ikke berører den månedlige ydelse. Og set i et endnu længere perspektiv, kan der vente en ekstra stor gave. For ved fremtidige rentestigninger vil kursen på et fastforrentet lån falde. Og dermed falder restgælden i boligen.

Da det er svært – umuligt – at spå om den fremtidige renteudvikling, er det tilsvarende svært at lave et regnestykke, der fortæller, hvad det økonomisk mest fordelagtige lån er.

– Men tror man – som jeg – på, at renten vil stige de kommende år, så kan den nuværende større udgift på et fastforrentet lån vise sig at være penge, der er givet godt ud, når restgælden falder i takt med kurserne på det fast forrentede obligationslån, siger Kim Northoff Jensen.

F1-lånet er fortsat et ganske populært lån. Hvert sjette Totalkreditlån, som kunderne i Middelfart Sparekasse har, er et F1-lån. Totalkredit tilbyder resten af året 5000 kroner i rabat på omlægningen til de F1-lånere, der vælger at omlægge til en anden lånetype.