To ud af tre cybereksperter mener, at bør Danmark bør skrotte logning af danskernes teledata.

Regeringsskiftet har ikke ændret på, at danskernes teledata fortsat bliver logget på trods af en snart tre år gammel dom fra EU. Tværtimod lægges der endnu en gang op til at udskyde en revisionen af telelogningsreglerne.

Tilbage i 2016 kom der en klar dom fra EU-Domstolen om, at generel og vilkårlig logning af borgernes telekommunikationsdata ikke er tilladt, og at medlemsstaterne kun kan vedtage lovgivning som en forebyggende foranstaltning for målrettet lagring af data for udvalgte personer og alene med det formål at bekæmpe grov kriminalitet.

I en ny analyse blandt 488 af IDAs eksperter og specialister i cybersikkerhed, svarer to ud af tre, at telelogning enten er en model som vi ikke bør benytte os af, eller at modellen er alt for vidtrækkende, og slet ikke bør bruges i Danmark, hvilket IDAs it-sikkerhedsekspert Jørn Guldberg er meget enig i.

”Det er mig en gåde, at Danmark ikke har rettet ind allerede. Det er alt for grænseoverskridende, og burde være stoppet for længst,” siger han

Den tidligere justitsminister tog ikke hånd om problemet, og nu har den nytiltrådte regering sparket den ulovlige praksis godt og grundigt til hjørne, så en revision af loven efter planen først skal ske i folketingsåret 2020-2021.

Jørn Guldberg, mener, at regeringen trækker tiden ud, og i stedet burde komme i arbejdstøjet.

”Det er ærgerligt, når en klar EU-dom, der beskytter privatlivet, tydeligvis ikke kan få hverken den ene eller anden fløj på Christiansborg til at vågne op,” siger han.

Som reglerne er nu, skal de danske teleudbydere registrere alle deres brugeres aktiviteter. Det sker, på trods af at EU-Domstolen for lang tiden siden er kommet frem til, at lignende regler i Sverige og England er i strid med borgernes ret til at værne om deres privatliv.

Jørn Guldberg understreger, at EU-dommen gælder masseovervågning. Derfor er der ikke noget i vejen for, at myndighederne kan lave målrettet logning, hvis man finder det nødvendigt.

”Derfor kan politiet fortsat overvåge mistænkelige grupperinger, hvis de sikrer sig en retskendelse først, hvilket jeg ikke kan forestille mig, at de vil have svært ved, hvis der foreligger en begrundet mistanke,” siger han.

Hvad er din holdning til telelogning?

Det er en god model, som vi burde bruge mere5 %
Det er en potentiel god model, men den skal bruges rigtigt18 %
Det er hverken en god eller dårlig model9 %
Det er ikke en model, som vi bør benytte os af20 %
Det er en model, der er alt for vidtrækkende, og som ikke bør bruges i Danmark46 %
Ved ikke1 %
Ønsker ikke at svare1 %
I alt100 %

Kilde: IDA Analyse: blandt IDAs eksperter og specialister i cybersikkerhed. 488 har medvirket i undersøgelsen

https://www.facebook.com/Fredericiavinhandel/
0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer