Kammeradvokatens undersøgelse af forholdene i dansk elitesvømning retter berettiget kritik af Team Danmarks daværende ledelse i årene 2003 til 2014. Team Danmark svigtede svømmerne ved ikke at handle konsekvent over for trænere ansat i Dansk Svømmeunion, der handlede groft grænseoverskridende.

I juli bestilte Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund en uvildig undersøgelse af forholdene i dansk elitesvømning fra 2001 til i dag.

Den uvildige undersøgelse blev sat i værk på baggrund af DR-dokumentaren “Svømmestjerner – Under overfladen”, som blev vist på DR1 den 22. april 2019. Den uvildige undersøgelse er nu afsluttet.

Rapporten bekræfter billedet fra DRs dokumentar, men den tegner desværre også et endnu værre billede af miljøet i dansk elitesvømning under de tidligere trænere Mark Regan og Paulus Wilderboer.

“Kammeradvokatens rapport er rystende læsning. Vi står i dag med en rapport, der beskriver en periode i dansk elitesvømning, som er under al kritik. Ikke mindst svømmernes beretninger gør et meget stort indtryk. Det er utilgiveligt, at det kunne foregå uden at nogen greb konsekvent ind. Jeg er som formand for Team Danmark rystet og meget, meget ked af det på svømmernes vegne,” siger Frank Jensen, der er formand for Team Danmarks bestyrelse.

Kammeradvokaten vurderer, at Team Danmark – i forhold til svømmernes træningsmiljø i perioden under Mark Regan og Paulus Wildeboer – ikke har levet op til sit ansvar. Team Danmark har i en række tilfælde haft konkret viden om alvorlige forhold uden at have fulgt op på, hvorvidt forholdene blev bragt i orden. Team Danmark har heller ikke vurderet, om samarbejdsaftalen med Dansk Svømmeunion burde hæves eller i øvrigt sanktioneres på baggrund af forholdene.

Udlevering af medicin
Rapporten stiller samtidig spørgsmålstegn ved Paulus Wildeboers brug og udlevering af udenlandsk medicin til svømmerne. Den retter skarp kritik af manglende kontrol, tilsyn og opfølgning med det forhold. Det blev blandt andet konstateret, at noget af den medicin, svømmerne fik udleveret, kunne medføre en positiv dopingprøve.

“Denne sag skal undersøges til bunds. Derfor har Team Danmark sammen med Danmarks Idrætsforbund henvendt sig til Anti Doping Danmark. De er nu i gang med at vurdere, om der er grundlag for at starte en nærmere undersøgelse af evt. brud på WADAs kodeks. Det er chokerende, at der ikke blev handlet korrekt, da den viden tilgik Team Danmark,” siger Frank Jensen.

Rapporten rejser desuden kritik af, at Team Danmarks daværende ledelse ikke orienterede bestyrelsen om sagen med Paulus Wildeboers udlevering af medicin til svømmerne.

Medaljer – men ikke for enhver pris
Siden 2015 har der været et fokus på ledelse og ansvar hos Team Danmark både i forhold til ansatte og til de personer, der har ansvaret i specialforbundene. Hertil er der i samarbejdsaftalerne med forbundene gjort tydeligt, at det medfører sanktion hvis gældende retningslinjer ikke følges.

“Den kritik Kammeradvokaten retter mod Team Danmark, for ikke at leve op til sit ansvar i perioden er fuldt berettiget. Vi kan kun undskylde for, at Team Danmark ikke handlede langt mere konsekvent. Team Danmark er – lige som forbundene – sat i verden for atleternes skyld. Ingen medalje er noget værd, hvis det er på bekostning af atleternes sundhed og trivsel,” siger Frank Jensen.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer