Sædvanen tro var Taulov BMX også tilstede i denne afdeling af EM-serien og stillede med 3 motiverede BMX kørere. Fredag ladede kørerne op i Prag med 1½ times træning og let sightseing og transportmidlet var selvfølgelig BMX cyklerne, hvilket helt sikkert fik en del opmærksomhed. Alle 3 kørere viste i den grad at de var klar til at tage kampen op mod de stærkeste BMX kørere fra hele Europa og de viste sig virkeligt frem på den Europæiske BMX scene, både lørdag og søndag og det er en imponeret formand for Taulov BMX Klub Claus Finmann, der beretter om kørernes seneste præstationer i Prag.

Mere end 700 af de allerbedste BMX kørere fra hele Europa var samlet i Prag til dette års 5. og 6. afdeling af EUC 2017 European Cup. Magnus og Carl Emil stillede op i Boys 15/16 år og Mike i Men 25+ år. Mike Kaltoft, som er et kendt ansigt i dansk BMX gennem mange år har formået, trods alvorlige styrt, at fastholde et ekstremt højt niveau i en sport hvor det ofte er marginaler der afgør om man er stjerne eller fodnote. Mike blev Europamester i 2015, var i finalen i 2016 og allerede nu tegner der sig et meget positivt billede af 2017 sæsonen.

Lørdag blev 5. afdeling af EUC 2017 European Cup skudt i gang med høj sol, temperaturer op til 25 grader, god stemning på tilskuerpladserne og hård dyst om de vigtige placeringer. Mike Kaltoft strøg helt til tops i et stærkt felt, hvor han præsterede på højt plan igennem hele dagen med ene topplaceringer i alle indledende moto’s (Red. Løb) og vandt dermed 5. afd. af Europa Cup’en. Magnus Dyhre og Carl Emil Visti Petersen kæmpede i samme gruppe, og kørte mod hinanden i kvart finalen. Her måtte Magnus tage til takke med den utaknemmelige femteplads, som lige netop ikke bragte ham i semifinalen. Derimod gik Carl Emil om lørdag hele vejen og blev en flot nr. 7 i finalen. Det er første gang at Carl Emil nåede helt til finalen i en Europacup. Det er en fantastisk flot præstation. Da der er rigtig mange om buddet sker dette kun når alt lykkes. Blot en enkelt fejl kan sende kører ud af kampen i utide.

Søndag startede dagen rigtig godt for Carl Emil, men et styrt i 1/4 finalen blev enden for en ellers velkørende Carl Emil. Magnus gjorde hvad han kunne, men konkurrencen er hård så han gik ikke videre fra de indledende heat. Magnus blev her mindet om at han er yngst i den gruppe. Mike holdt igen hans høje niveau og kom sikkert i finalen, men som det er i BMX sporten kan alt ske og alle har en chance for at vinde og i netop denne vanvittig absurde finale vistes alt den dramatik som findes i BMX. Mike lå forrest, men blev kørt af banen af nr. 2. I næste sving styrter køreren som nu er nr. 1 og tager nr. 2 med, senere styrter flere af de forreste kørere og alt var kaos hen over målstregen. Alt sammen afgjort på under 40 hæsblæsende sekunder! Weekenden må trods alt betragtes som en succes for alle 3 kørere fra Taulov BMX Klub.

Palle Dyhre, der transporterede de unge kørere, Magnus og Carl Emil, til Prag, har selv kørt BMX samt været træner i en årrække i Taulov BMX. Han har således opnået en viden og erfaring, som nu kommer kørerne til gode. Som Palle udtrykker det; ”På turene rundt på Europa’s BMX baner er det også vigtigt at drengene lærer at klare sig selv, tage deres egne beslutninger og så er det fedt at se hvordan de hjælper hinanden i den proces.” og fortæller yderligere at han pointerer overfor drengene at; ”Det er jeres BMX tur, i bestemmer”, for nøgleordene er læring, tage ansvar, hjælpe hinanden” og Palle’s afsluttende bemærkning er; ”Hygge, sjov og hele oplevelsen er lige så vigtigt som resultaterne”.

Carl Emils forældre, Henrik og Margit har været meget i tvivl om det var forsvarligt at sende Carl Emil til Prag midt i eksamens perioden, men mon ikke Carl Emil trods et styrt, kommer hjem med en stor portion selvtillid der kan give ham det boost der skal til for at komme godt igennem den sidste del af eksamen.

For at kunne komme op på det niveau, som f.eks. Magnus og Carl Emil nu har nået, kræver det en helhjertet indsats fra både køreren og dennes forældre. Og for at være bedst mulig klar allerede ved sæsonens første løb, skal der trænes målrettet hen over hele vinteren.

Carl Emil, Magnus og Mike fortæller levende og med stor entusiasme at de gennem hele vinteren har trænet 2 gange om ugen på indendørsbanen ved Aarhus sammen med nogle af de dygtigste kørere fra hele landet. Carl Emil og Magnus smider lidt stjernedrys ud og siger at de træner som de rigtig professionelle med 7 dages træningslejr i Alicante i vinterferien, hvilket også har været en vigtig brik for at blive klar til foråret.

Ud over banetræning har den også stået på styrketræning ca. 3 gange om ugen. Her er Magnus og Carl Emil i år blevet en del af Fredericia’s talentudviklings program, hvor de blandt andet træner styrketræning under kyndig vejledning sammen med andre unge idrætstalenter fra Fredericia kommune.

Igen i år er Taulov BMX Klub kommet godt ud af startgaten hvor der tiltrækkes medlemmer fra hele trekantsområdet og fyn fortæller Taulov BMX’s formand. Claus Finmann fortsætter med at fortælle om hvad der er med til at give et godt sammenhold, som er kendetegnende i Taulov BMX Klub; ”For at drive en BMX klub kræver det en indsats fra kørere og forældre og heldigvis viser forældrene vejen frem ved selvstændigt at tage fat på de opgaver der er til hver træning, som f.eks. at feje alle sving på banen, skære frugt til pausen, lave kaffe/the og i det hele taget løbende reparere og passe bane, cykler og udenomsarealer. Når det så er gjort er der altid plads til hygge og sjov i ”forældre loungen”.

Til træningsaftnerne, som er hver mandag og onsdag fra kl. 17 til 18.30 for alle nye og øvede kørere, dyrker vi også det gode sammenhold blandt kørerne med motivation og high fives fortæller træner Jonas Nymark og kørerne kvitterer med store smil der dukker frem af fullface hjelmene under træningen. Jonas, der har været en stabil træner igennem længere tid, deler velvilligt ud af hans mangeårige erfaring indenfor BMX, hvilket især nye drenge- og pige BMX’ere drager stor fordel af. Jonas beroliger forældrene med at alle kørere bliver taget godt imod og får kyndig vejledning for at få det bedste ud af træningen. Sidste nye aktivitet er tilknytning af endnu en træner, Martin Petersen, der skal fokusere på træningen af de bedste kørere i klubben. Martin fortæller erfarent et par ord om træningen af de bedste kørere, inden startgaten går ned og kørerne explosionsagtigt ræser gennem banen; ”Det er fantastisk at få lov til at træne disse unge kørere der gør sig gældende i Europa og konkurrencen på dette hold er så høj at kørere fra andre klubber nu også er begyndt at træne med, hvilket de er mere end velkomne til.

Hvis der er nogen friske drenge og piger der har lyst til at prøve BMX på en af Danmarks bedste BMX baner er det, bogstaveligt talt, bare med at komme på banen, på Tingvejen 24 i Taulov, lige ved siden af Elbohallen. De første 3 gange er træning gratis i Taulov BMX Klub. Ved det nært forestående åbent hus mandag d. 5. juni fra kl. 10 til 13. Cykel, hjelm og handsker lånes, man skal blot have gode sko, langærmet trøje og lange bukser på, samt have en drikkedunk med. For i Taulov BMX Klub er der fart, spænding, action og sammenhold.

Artiklen er skrevet af Claus Finmann fra Taulov BMX.