Forside Danmark Tak, A/S Dansk Shell – nu venter miljøregningen

Tak, A/S Dansk Shell – nu venter miljøregningen

DEL
Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen

A/S Dansk Shell meddelte tirsdag, at handlen med Dansk Olieselskab ApS og den randrusianske erhvervsmand Tommy Frank var annulleret. Her på Fredericia Avisen skal vi være de første til at takke Shell for denne ansvarlige beslutning.

Shell Raffinaderiet kører videre, og fremtiden er pt. sikret. Medarbejderne og underleverandører må være glade for den beslutning, der betyder, at usikkerheden er afblæst.

Byens politikere kan også hæve hænderne op i foreløbig jubel – arbejdspladserne er sikret, og de mange spekulationer om den eventuelle regning for forurening ved raffinaderiet og oliehavnen, får en pause. Shell har tidligere vist sig at være ansvarlige, når de opdager lækager, senest da renoveringen af et cykelskur viste forurening under parkeringspladsen, som krævede et tocifret millionbeløb at rense op.

Holder Shell 200 års fødselsdag i byen? 

Ser man på fremtidens energiforbrug, og ser vi på virksomhedshistorien i Fredericia, så vil det givetvis ikke være unaturligt, hvis Shell ikke fejrer 200 års fødselsdag i Fredericia, det skal de dog være velkomne til. Det er set før, at store virksomheder transformerer forretningsområder, se f.eks.  senest, hvor Skærbækværket nu kan levere grøn fjernvarme til Trekantområdet. Det havde man ikke regnet med i 1960’erne.

Hvad fremtidens energikilde bliver, er der mange spekulationer om, og det vil givetvis få konsekvenser for traditionelle olieforretninger, som Shells.

Derfor venter der en række større overvejelser for Shell og Fredericias samarbejde de næste 20 år. Vi ved med sikkerhed, at Shells væren i Fredericia siden 1912 har sat sine spor på byens smukke natur og undergrund. Vi ved heldigvis også, at Shell er dette ansvar bevidst – og gerne betaler de mange millioner. det koster at rydde op. Vi kender pt. ikke omfanget af forureningen omkring Fredericia, men vi ved, at da Kemira blev lukket ned, fandt man syretønder og andet skidt gravet ned, fordi sådan gjorde man bare i gamle dage.

I 1912, for over hundrede år siden, importerede Shell olie til Fredericia via en havneterminal, og på dette havneområde er der stadig aktiviteter. Hvad der ligger i undergrunden her ved vi allerede lidt om, da der har været forureninger tidligere, men det nuværende omfang kender vi ikke.

Derfor er der behov for, at Shell i samarbejde med myndigheder får klarlagt præcist, hvilken miljøregning, der venter de kommende 20, 30, 40 og 100 år.

Verden rundt ser vi konsekvenserne af århundrers misbrug af naturen, men heldigvis er menneskeheden ved at vågne op og erkende, de problemer, mennesket har skabt.

Jeg er sikker på, at Shell står ved sit ansvar og som tidligere kommunikerer åbent med byens befolkning om fremtiden. Vi er i alt fald lykkelige for, at Shell nu er tilbage ved roret, som de heldigvis aldrig forlod.

-ada