Fredag formiddag var der mødt en gruppe mennesker op foran rådhuset i Middelfart, der sørgede over en 60-årig mand, som for to uger siden trængte ind på rådhuset og senere blev fundet død. De demonstrerede igennem taler og slagsange mod et system, der ifølge demonstranterne havde svigtet dem og den aføde mand fra aktionen på Middelfart Rådhus.

For den afdøde mand blev de sidste handlinger i hans liv til landsdækkende nyheder, da han trængte ind på rådhuset i Middelfart tidligt om morgenen en fredag. Det var ifølge demonstranterne kulminationen på en langvarig konflikt med det offentlige. Middelfart Kommune har ikke kommentarer til sagen, da man fortsat afventer den politimæssige efterforskning, men manden bag angrebet på rådhuset er identisk med den person, der tidligere på året blev dømt for chikane mod medarbejdere.

Der var samlet omkring 40-45 mennesker, der var mødt op for at mindes den 60-årige, og flere af dem holdt samfundstaler med udgangspunkt i en udtalt systemkritik. Fælles for talerne var, at de mente, at systemet havde drevet ham ud over kanten, og de understregede deres holdning om, at en sag altid har to versioner. Derfor opfordrede flere af talerne den fynske befolkning om at søge “deres egen sandhed og viden, da systemet har forskruet sandheden”.

Det gjorde blandt andet en fremmødt aktivist, Lasse Perhson, tilskuerne opmærksom på, da han i sin tale kom ind på sin egen situation: Han er selv i konflikt med systemet, da Holbæk Kommune har fjernet hans søn fra ham. Han er frustreret over den behandling, som han har fået i sagen, da kommunen ifølge ham fjernede sønnen uden reel dokumentation. Samværet med sønnen er fjernet, og den seneste afgørelse fra Ankestyrelsen er, at beslutningen ikke bliver ændret, indtil Lasses søn fylder 18 år. Dermed vil kommunen ikke vurdere eller realitetsbehandle sagen igen, og det forstår Lasse Perhson ikke:

– De straffer mig for noget, som jeg ikke har gjort. Systemet svigter hver eneste dag uden, at det har konsekvenser. De forsøger at skubbe mig ud af kanten, ligesom de gjorde med [afdøde]. Han valgte at tage afsked, da han ikke kunne klare mere. Men jeg vil ikke give op, og vi vil bære faklen videre, siger han.

Lasse Perhson mener, at systemet skal nytænkes, og her har almindelige borgere et ansvar for en omvæltning af dette. Ifølge Perhson er det på tide, at der skabes en flad ledelse, hvor de offentlige myndigheder skal stå til ansvar for lovbrud. Han mener, at børnesager bliver håndteret forkert i kommunerne, da myndighederne ikke forsøger at samle familier, men i stedet splitter dem. I den forbindelse sørger han over den afdøde aktivist fra aktionen mod Middelfart Rådhus og henviser til Middelfart Kommunes behandling af ham:

– Myndighederne undergravede ham, da han havde oplysninger om dem, som offentligheden ikke må vide. De ødelagde ham med en masse medicin, hvilket ødelagde ham både fysisk og psykisk. Vi er alle blevet straffet for ting, der ikke hænger sammen. Det er sket, fordi vi ikke passer ind i deres dagsorden. Vi bliver nødt til som borgere at gøre noget for at undgå flere tragiske hændelser, der skete her i Middelfart for to uger siden.

Også Asbjørn Børgaard, der kom hele vejen fra Aalborg for at holde tale, føler sig uretfærdigt behandlet af systemet. Han har tidligere været udsendt og er veteran, men efter at have skrevet på sociale medier at ’’regeringen burde stilles foran en mur og skydes’’, blev han ifølge eget udsagn “angrebet i sit eget hjem” af ordensmagten og herefter anholdt. Den episode har påvirket ham og hans familie rigtig meget, fortæller han, og nu beskylder han systemet for at have fejlet.

Han er blevet dømt i retten i Hjørring for overtrædelse af paragraf 119 (vold mod tjenestemand) og paragraf 136 i straffeloven (tilskyndelse til forbrydelse), og han blev også sigtet for at ikke have indregistreret et jagtvåben, som senere blev trukket tilbage, da det viste sig, at politiet havde fejl i deres registreringssystem.

(Foto: AVISEN / Thomas Max Lægaard) – Asbjørn Børgaard på billedet

– De siger, at Danmark er det mindst korrupte land i verdenen, men det betyder ikke, at det ikke er korrupt. Der er rigtige mange ting, som skal ændres. Nu har jeg bare en oplevelse fra mit liv af, og hvem ved, hvor mange andre, der også har oplevet at blive krænket af systemet, siger han.

Den tidligere udsendte soldat snakkede med den afdøde mand fra Middelfart halvanden uge før hændelsen på rådhuset. Her fik den afdøde fortalt, hvordan kommunen havde behandlet ham. Han havde ikke set det komme, at det vil ende så galt for den 60-årige mand.

– Det er sørgerligt. Deres behandling af ham skal belyses, da de har udsat ham for voldsomme ting, siger Asbjørn Børgaard.

Nogle af de ting blev også tydeliggjort af Lasse Perhson, der fortalte, at den afdødes læge havde flere gange givet ham forkert medicin. Derudover blev den afdøde aktivist også indlagt i et kortere tidsrum, men der ikke var nok beviser for have ham til at opretholde en indlæggelse.

– Deres sagsførelse er skabt af deres egne fornemmelser og vurderinger uden at have loven in mente. ’Polle’ havde en hård opvækst, og hans farverige liv blev ødelagt af myndigheder, som ikke kunne forstå en borger, siger han i forlængelse af Asbjørn Børgaards påstand om, at kommunen havde udsat den ældre herre for voldsomme metoder.

Systemkritikerne er bekymret for deres børns fremtid, og de håber, at flere danskere får øjenene op for den drastiske udvikling, som samfundet udvikler sig i. De opfordrer danskerne til at bruge deres stemmer, og samtidig forlanger de mere åbenheden af myndighederne.

– Hvis vi ønsker et rigtigt demokrati, så skal vi have alt af vide, for ellers kan vi ikke tage stilling til det. Vi kan ikke bære opgaven selv, så danskerne skal være kritiske med, hvem de stemmer ind til de forskellige. Hvis vi skal stå til ansvar, for hvad vi skriver på sociale medier, så skal politikerne også gøre det samme, runder Asbjørn Børgaard af med.

Middelfart Kommune ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sag, da der pågår en efterforskning.

(Foto: AVISEN / Thomas Max Lægaard)