Et nyt internationalt studie, publiceret i tidsskriftet The Lancet, viser, at danskere godt nok har udsigt til at leve længere end nogensinde. Men flere leveår bliver levet med sygdom, skriver Søndagsavisen.

Mens en dansk mand født i 1990 i gennemsnit kunne forvente at leve omkring 9 år med dårligt helbred, vil en dansk mand født i 2013 kunne forvente at leve med sygdom i omkring 10 år af sit liv. For kvinder er tallet steget fra 11 til 12 år med sygdom i perioden.

»Det er jo dejligt, at vi lever længere, men vi får også flere år, hvor vi må leve med sygdom og dårligt helbred,« siger Thomas Truelsen, der er overlæge ved Neurologisk Klinik på Rigshospitalet og medforfatter til undersøgelsen, til Søndagsavisen.

Han peger på, at det ikke kun er den enkelte dansker, der betaler prisen med livsforringende sygdom, men at udviklingen også koster for samfundet.

»Det bliver nødvendigt for politikerne at prioritere, for det bliver dyrt at behandle sig ud af det her. Der skal i den grad sættes ind med forebyggelse. Vi kender jo alle sundhedsrådene om at spise sundt og undgå rygning, men man skal virkelig se på, hvordan vi får danskerne til at efterleve dem. Om en pakke cigaretter for eksempel skal koste 100 kroner og kun kunne købes på apoteket,« siger han med henvisning til, at både KOL, lungekræft, hjertesygdom og apopleksi er i topfem på listen over sygdomme, der forringer flest af danskernes leveår.