Borgerne i Sydjylland fylder godt i tallene for fyrværkeriskader i nytårsdøgnet, og mange af skaderne kunne være undgået med beskyttelsesbriller. Derfor uddeler Louis Nielsen i samarbejde med Dansk Blindesamfund og øjenlæge gratis beskyttelsesbriller 27. december.

Selvom fyrværkeri er skyld i alvorlige ulykker hvert eneste år i Sydjylland, valfarter festklædte sydjyder alligevel på gaden nytårsaften for at skyde nytåret ind. Ulykkestal fra Ulykkes Analyse Gruppen viser, at borgerne i Region Syddanmark flirter mere med det farlige fyrværkeri nytårsaften end resten af befolkningen.

De seneste 5 år har Region Syddanmark stået for 262 ulykker ud af 1137 svarende til 23 procent af alle fyrværkeriskader i nytårsdøgnet – og er dermed overrepræsenteret i forhold til landsgennemsnittet.

Dansk Blindesamfund, øjenlæge og Louis Nielsen i Syddanmark er i år gået sammen for at slå fast, hvor vigtigt det er at huske beskyttelsesbrillerne.

Som led i oplysningskampagnen deler øjenlæge Søren Larsen fra privathospitalet Aleris-Hamlet og Dansk Blindesamfund gratis sikkerhedsbriller ud 27. december. Uddelingen foregår hos Louis Nielsen i Fredericia og Kolding, hvor Søren Larsen kommer forbi for at tale sikkerhed – i Fredericia klokken 11.00 og i Kolding klokken 14.00.

– Brug altid sikkerhedsbriller. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden og gå ikke tilbage til en fuser. De fleste af os kender godt rådene, men desværre kniber det med at efterleve de gode råd, når det går løs nytårsnat. Alt for mange kommer fortsat til skade nytårsaften. Mange af fyrværkeriskaderne kunne være undgået, hvis folk brugte beskyttelsesbriller. Derfor kan det ikke siges nok, hvor vigtigt det er at huske dem, når nytåret skal skydes ind – uanset om du er barn eller voksen, tilskuer eller selv affyrer fyrværkeriet, siger Søren Larsen, der i mange år var tilknyttet Ulykkes Analyse Gruppen, der er en forskningsinstitution under OUH med fokus på fyrværkeriskader.

Én øjenskade er en for meget


Af de 165 danskere, der pådrog sig fyrværkeriskader ved årsskiftet 2020/2021, fik 12 personer øjenskader.
Antallet af fyrværkeriskader i nytårsdøgnet var det laveste siden midten af 1990’erne med en nedgang på 27 procent siden årsskiftet 2019/2020, hvilket formentlig skyldtes corona-restriktionerne.

Af de 165 tilskadekomne angav 64 procent, at de ikke havde haft beskyttelsesbriller på – mange af skaderne kunne være undgået ved at bruge beskyttelsesbriller. Og den tendens skal vendes, fastslår Søren Larsen.

Han bliver bakket op af landsformand for Dansk Blindesamfund, Ask Abildgaard:

– Det er en virkelig dum måde at miste synet på. Flere af vores medlemmer er blevet blinde på grund af fyrværkeri. Deres liv er forandret for altid. Brugen af beskyttelsesbriller er fortsat lav blandt de tilskadekomne, hvilket er ærgerligt, da mange øjenskader kunne være afværget ved at bruge beskyttelsesbriller. Derfor deler vi gratis beskyttelsesbriller ud mellem jul og nytår, for som vi siger: Hellere sikkerhedsbriller én aften om året end blindestok hver dag resten af dit liv.

Dine normale briller beskytter ikke 
Hos Louis Nielsen støtter ejere og chefoptiker Michael Biegala og Laila Nørbo Damgaard fra butikkerne i Fredericia og Kolding Storcenter op om budskabet om at huske beskyttelsesbriller for at komme øjenskaderne til livs.

– Mange tror fejlagtigt, at almindelige briller beskytter mod fyrværkeriskader, men det passer ikke. Med uddeling af beskyttelsesbriller i butikkerne håber vi, at vi kan være med til at nedbringe antallet af øjenskader nytårsaften, fortæller Michael Biegala.


Pas på børnene


Hele 40 procent af de tilskadekomne børn i alderen 0-17 år ved seneste nytår var bosat i Region Syddanmark, og her ses en kraftig overrepræsentation i forhold til tallene på landsplan.


– Som udgangspunkt bør børn ikke antænde fyrværkeri. Derfor bør man som forældre holde godt øje med sine børn nytårsaften og være der til at guide dem og sætte regler. Selvom du ”kun” er tilskuer, bør du altid bruge beskyttelsesbriller og følge de øvrige sikkerhedsråd nytårsaften, fortæller Laila Nørbo Damgaard, der er ejer og chefoptiker hos Louis Nielsen i Kolding Storcenter.
Gratis beskyttelsesbriller mellem jul og nytår


Louis Nielsen deler sammen med Dansk Blindesamfund gratis beskyttelsesbriller ud mellem jul og nytår i alle regionens butikker. Butikkerne har et begrænset antal briller, og uddelingen sker efter først-til-mølle-princippet.

Butikkerne følger naturligvis alle myndighedernes anvisninger, når det kommer til at minimere risikoen for smitte med coronavirus.

Få en krudtsikker nytårsaften


Her er fem gode råd til en sikker nytårsaften:
 
– Brug altid beskyttelsesbriller – og hjælp også dine børn til at huske deres
– Tænd aldrig fyrværkeri, når du holder det i hånden
– Hold sikkerhedsafstand og læn dig aldrig ind over fyrværkeriet
– Gå aldrig tilbage til en fuser. Og brug kun godkendt fyrværkeri og aldrig hjemmelavet eller ulovligt
– Dine almindelige briller beskytter ikke mod fyrværkeri. Brug derfor beskyttelsesbriller ud over dine almindelige briller.