’Pling’ – en Facebook-besked popper op med ønsket om glædelig jul. Det er hyggeligt nok, men syd- og sønderjyderne er ikke i tvivl om, hvordan de helst vil modtage deres julehilsner. En ny undersøgelse foretaget af TNS Gallup viser, at 70 pct. af syd- og sønderjyderne bliver mest glade for en julehilsen sendt med post. Kun hhv. 10, 4 og 2 pct. foretrækker en julehilsen via mail, sms eller Facebook.

– Selvom digitaliseringen i Danmark er længere fremme end i noget andet land i verden, er det fysiske julekort stadig overlegent som julehilsen. Med et julekort viser man modtageren, at man tænker på ham eller hende, og det er en hyggelig juletradition, der spiller en stor rolle i danskernes måde at sprede juleglæde på, siger kommunikationschef i PostNord i Danmark, Morten O. Nielsen.

4 ud af 5 syd- og sønderjyder (79 pct.) svarer, at de kommer i julestemning, når de får julekort med posten – det er flere end noget andet sted i landet.

Man kan gøre det nemt for sig selv ved at bruge app’en Postkortet, der har fået nye julefeatures, så man kan indramme sine egne fotos med gran og sløjfer. Herefter skriver man en personlig hilsen, og så printer og omdeler PostNord julekortet.

– Vi ser igen i år helt tydeligt, hvordan det analoge og det digitale går hånd i hånd. Digital kommunikation som mails og sms bruger vi, når det skal gå stærkt, mens vi prioriterer at skrive og sende et brev, når det er noget, der virkelig er personligt og betyder noget. Så gør det ikke noget, at brevet er nogle dage om at komme frem, fordi glæden ved at modtage er så meget større, siger Morten O. Nielsen.

Et almindeligt julekort kan sendes for 8 kr. og er fremme efter fem hverdage. Venter man til sidste øjeblik, skal det sendes fra posthuset som Quickbrev senest 22. december. Et julekort sendt via app koster 19 kr.

Syd- og sønderjydernes holdning til julekort 

 70 pct. bliver mest glade for julehilsner sendt med posten.

(Mail 10 pct., sms 4 pct., Facebook 2 pct.)

 Blandt de 18-34-årige er andelen, der foretrækker julehilsen med posten 68 pct.

– blandt kvinderne er andelen 75 pct., mænd 64 pct.

 74 pct. regner med at få mindst ét julekort med posten (K 77 % / M 70 %)

 79 pct. kommer i julestemning af at få julekort med posten (K 86 % / M 73 %)

 66 pct. regner med at sende mindst et julekort i år (K 72 % / M 58 %)

Undersøgelsen er foretaget af TNS Gallup for PostNord blandt 3.116 repræsentativt udvalgte personer over 18 år i hele Danmark i perioden 10.-18. november 2016. Heraf deltog 540 i Syd- og Sønderjylland.