Af: Lars Olesen, Landsledelsesmedlem SF og bestyrelsesmedlem, SF -Fredericia, Prinsessegade 62, 1. tv. 7000 Fredericia

I SF Fredericia er vi stærkt optaget af at vores skoler og institutioner er deres demokratiske ansvar bevidst og lever op til dagtilbudslovens formål om ”at give børn medbestemmelse, medansvar og forståelse for og oplevelse med demokrati”. Som samfund skal vi turde stille krav om at institutionerne skal leve op til dette formål, hvis de vil modtage midler fra staten.

Når Enhedslistens Byrådsmedlem Cecilie Roed Schultz udlægger et SF-forslag fra Christiansborg, sådan, at vi vil til at lukke institutioner i Fredericia, er det mildest talt  at kalde det en stramning i forhold til fakta. Lidt mere direkte er det at kalde det en decideret politisk stråmand. Og nej SF´s forslag handler ikke om, at forbyde fadervor, religiøse fortællinger og julegudstjenester i skoler og institutioner. Jeg er skolelærer og har selv undervist om Kristendom og religion i 15 år i Folkeskolen. Har været omkring både Sankt Michael og dragen og Noahs ark utallige gange sammen med skolebørn i alle aldre, men jeg har aldrig forkyndt og det skal jeg og andre heller ikke i det offentliges tjeneste. 

SF´s forslag går ud på at øge tilsynet med om institutionerne lever op til dagtilbudslovens formål omkring demokratisk dannelse, at vurdere ejerkredsen af nyetablerede institutioner og sikre en åbenhed om, hvor pengene til private institutioner kommer fra. Da man gjorde det samme på skoleområdet førte det til, at stærkt religiøst forkyndende privatskoler og skoler der ikke levede op til et demokratisk formål, fik fjernet deres tilskud. Her fik det ingen konsekvenser for privatskolerne i Fredericia.

Vi skal have institutioner og skoler, hvor religion og oplysning indgår som en del af det at forstå verden, vores fælles ophav og værdier, men ikke institutioner og skoler som udlægger en religiøs tænkning og forståelse af verden som det eneste sande. 

Så før Enhedslisten og Cecilie Roed Schultz konkluderer alt for meget på SF´s politik og dens konsekvenser ud fra en overskrift, så vil jeg da gerne sende depechen retur og på tilsvarende vis  stille følgende spørgsmål til Enhedslisten:

–       Skal staten finansiere institutioner der er stærkt forkyndende og arbejder for religiøs ensretning og dermed ikke lever op til dagtilbudslovens formålsparagraf? 

–       Er det ikke rimeligt nok, at der er gennemsigtighed omkring, hvor institutioner får deres midler fra? (I andre sammenhænge virker dette ellers til at være meget vigtigt for Enhedslisten).

–       Hvordan mener Enhedslisten at SF`s forslag er udtryk for ”muslimbashing”, og kan vi eventuelt få en uddybning af hvordan I mener vi praktiserer det i SF Fredericia?

SF folketingsgruppens forslag vil ikke lukke institutioner i Fredericia. Det vil sikre et øget tilsyn med det formål at undgå religiøs indoktrinering. Med det formål at styrke åbenheden omkring, hvordan institutioner er finansierede og hvem der driver dem.  Uden at kende alle detaljer i de institutioner, som Cecilie nævner i sit indlæg føler jeg mig overbevist om, at de fint lever op til det demokratiske formål. Vi har meget økonomisk stærke private institutioner og skoler i Fredericia. Det er kun rimeligt at vi stiller store og tydelige krav til private institutioner og skoler i Fredericia såvel som i resten af Danmark.

Læs ofså

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer