I 2017 startede Dyrenes Beskyttelse et projekt op, hvor moderløse killingerne ned til få timer gamle fik en chance for at overleve. Projektet kaldes flaskekillinger og hver år overlever flere hundrede killinger med hjælp fra fire internater og hundredvis af frivillige ildsjæle.

”Tidlig sæsonstart”. Sådan skrev Fyns Internat på deres facebookside d. 13. marts. De første killinger var blevet fundet efterladt, kun 2 dage gamle. De to små killinger ville under ingen omstændigheder kunne overleve, uden deres mor, og sagen kunne hurtigt være endt tragisk, men for 4 år siden startede Dyrenes Beskyttelse et projekt for at hjælpe killinger som disse.

– Vores internater oplevede år efter år at der kom flere hundrede killinger ind, som enten havde mistet deres mor eller var blevet efterladt til deres egen skæbne. Flaskekillinger, som vi kalder dem, skal have mad hver tredje time og det er derfor et stort arbejde at passe dem indtil de kan spise selv, men nu har vi fundet en model for hvordan vi kan hjælpe dem, fortæller Jens Jokumsen, familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.

Frivillige ildsjæle, sutteflasker og varmepuder blev løsningen
Det var vigtigt at sikre, at killingerne udviklede sig korrekt og at deres adfærd ikke udviklede sig uhensigtsmæssigt. Projektet med flaskekillinger blev derfor i første omgang en test, hvor Fyns Internat i samarbejde med deres store netværk af frivillige skulle flaske de små killinger op og følge deres udvikling.

– Vi ville undersøge om det påvirkede killingernes adfærdsmæssige udvikling, at de blev flasket op af mennesker og under fravær af morkatten. Vi ville også undersøge om arbejdet kunne udføres af en gruppe af frivillige plejefamilier, som med internaternes veterinærsygeplejerskers vejledning og support, kunne arbejde som et beredskab tilknyttet internatet, og her 4 år senere kan vi bare konkludere at det er en stor succes og at det virker, fortæller Jens Jokumsen.

Flere hundrede killinger reddes hvert år
Siden projektets start er både Fyns, Nordjyllands og Roskilde Internat blevet en del af projektet og får hjælp til at flaske de mange små killinger op. Fra foråret 2021 kan Brande Internat også modtage killingerne og yde den livsvigtige hjælp med frivillige flaskeplejefamilier. I 2019-2020 var omkring 650 flaskekillinger ude i pleje. Heldigvis er de uheldige killinger populære når der skal findes nye hjem.

– Killingerne er meget knyttede til mennesker og er derfor meget menneskesøgende i deres adfærd. Når de er klar til adoption, er det meget let at finde en velegnet familie til dem, da de er meget sociale, og det er den adfærd som mange kommende katteejere ønsker, afslutter Jens Jokumsen.

De første flaskekillinger er allerede begyndt at komme ind på Internaterne og der forventes allerede nu, at sommeren bliver lige så travl som de sidste par år, med at redde de svigtede katte og killinger.

Killinger opflaskes altid sammen med jævnaldrende artsfæller, og er altid sundhedsvurderet inden de kommer ud til en plejefamilie. Internaterne står til rådighed for familierne der opflasker killingerne og de modtager ligeledes undervisning i arbejdet og får stillet det nødvendige udstyr og foder til rådighed.

Fakta

Der har været arbejdet med flaskekillinger siden 2017.
Fra 2017-2018 deltog Fyns Internat.
Fra 2019-2020 deltog Fyns Internat, Nordjyllands Internat og Roskilde Internat. I denne fireårige periode er 1650 killinger blevet taget ind i projektet.
Fra 2021 deltager Fyns, Roskilde, Nordjyllands og Brande Internat.
I 2020 var ca. 650 killinger i flaskepleje.
Alle 8 internater under Dyrenes Beskyttelse får hjælp af frivillige plejefamilier. Sidste år hjalp ca. 700 plejefamilier i hele Danmark og over 3000 katte og killinger var i pleje.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer