Mange danskere har en forestilling om, hvordan det er at være Folketingsmedlem, men det er kun de færreste der rent faktisk ved det. Derfor satte vi den lokale MF’er Susanne Eilersen i stævne til en snak om hvad det kræver at være i Folketinget.

Det kan være svært at finde et hul i Susanne Eilersens kalender. Som Folketingsmedlem, Byrådsmedlem, Ægtefælle, Mor og Farmor er der nok at se til. Men Susanne afsætter gerne tid til en kop kaffe, uanset om det er politik eller livet i politik der skal diskuteres.

Ved valget i 2015 fik Dansk Folkeparti et historisk godt valgresultat, hvilket også sikrede Susanne Eilersen 1 ud af de 179 eftertragtede pladser i Folketingssalen på Christiansborg.

“Det var en ny verden, alt var nyt. Måden at tale på var ny, de kanaler man skulle bruge til at henvende sig til folk var nye. Eksempelvis hvordan man stiller spørgsmål til en Minister og hvordan debatterne forløber var helt nyt. Jeg følte mig sat tilbage, lidt ligesom en 18-årig der kommer ud af skolen og skal i sit første job”, forklarer Susanne.

“Christiansborg er et stort hus, kæmpe stort faktisk. Nu har jeg snart siddet her i fire år, og jeg har endnu ikke været i alle lokaler. Der er også mange mennesker på Christiansborg udover de 179 folketingsmedlemmer”, fortsætter hun.

En stor ære – men det kræver meget

“Det er en stor ære at være folkevalgt til Folketinget. Det er med sommerfugle i maven og en stor ærefrygt, når jeg træder ind i den mægtige bygning, der har huset så mange store politikere”, siger Susanne og fortsætter:

“Jeg tager tit mig selv i at kigge på Christiansborg når solen skinner på den flotte bygning og så tænke ‘Hold da op, kan det virkelig passe at jeg får lov at arbejde her?’. Jeg er meget beæret over det, det er jeg”.

Hvad kræver det at være i Folketinget?

“Det kræver at man er robust, for man kan godt føle sig som Palle alene i verden. Selvom man er tilknyttet et parti, så er der ingen der ligesom følger dig rundt. Man skal selv finde sig til rette og udforske tingene. Ved at begå fejl lærer man også noget”, siger Susanne.

Netværk er vigtigt

“Man skal selv skabe sit netværk, det kan lyde meget mærkeligt når man er medlem af et parti, men det er også et netværk indenfor ens eget parti. I Dansk Folkeparti er vi mange, så da vi startede kendte jeg ikke alle lige godt”, fortsætter hun.

“Centraladministrationen er også et netværk man skal skabe. Det er vigtigt at finde ud af hvem man skal gå til med hvad, og hvem der er den rigtige at ringe til. Man skal finde dem man har en fortrolighed med”, forklarer Susanne og fortsætter:

“Man tænker også nogen gange over hvad man egentlig kan tillade sig at spørge om. Man bruger som Folketingsmedlem meget tid på at undersøge og surfe rundt efter viden, så man kan levere et godt stykke arbejde for vælgerne og Danmark. I starten ligger der mange timer i det, men hen ad vejen finder man ud af, at der altså er et stort organ bagved der kan yde en stor hjælp”.

NGO’erne – Det kræver at man kan sortere

NGO’er har mange hørt om, men i særdeleshed deres lobbyister har været et meget hadet folkefærd i politik. I Folketinget forsøger NGO’erne selvsagt også at påvirke politikerne, så de stemmer for deres sag.

“Man bliver spammet med mails op mod de forskellige møder. Det kræver af os politikere, at vi kan sortere i det. Alle taler deres sag, så man skal være rigtig god til at sortere i det man kan bruge og hvor man kan gøre en forskel”, forklarer Susanne Eilersen og fortsætter:

“Alle kommer med gode budskaber, og når hver enkelt fortæller om sine budskaber er de da også gode, men i den større sammenhæng skal man også se hvilke sager der rent faktisk gør en forskel. Man kan ikke det hele, så man skal passe på at man ikke bliver spændt for en vogn”.

Meget arbejde, men vigtigt at koble af

“Jeg arbejder meget. Som minimum er det 40 timer, men jeg tænker politik hele tiden. Jeg er Kommunal- og Beredskabsordfører, det er to poster jeg synes er rigtig spændende. Det kommunale har jeg jo allerede stor erfaring med fra Fredericia Byråd”, fortæller Susanne Eilersen.

“Normalt vil jeg gerne være hjemme i Danmark i sommerferien, men i år tror jeg, at jeg vil rejse ud i verden og få noget frisk luft ind. Man kan godt få brug for ro og for at koble af”, siger hun og fortsætter:

“Hvis ikke man får den nødvendige ro, så kommer man til at tænke politik hele tiden i stedet for at koble helt fra. Det kunne jeg se efter de første par år, at der skulle jeg stramme an, selvom det kan være svært ikke at tage telefonen når den ringer”.

“Man vil jo gerne vise sit værd, vise at man knokler for vælgerne. Det er sådan, at hvis ikke man slår op på de sociale medier og får medietid, ja så laver man ikke noget. Det gør vi jo, men vi er bundet op på hvordan vi bliver set på”, forklarer Susanne.

At underskrive en stor aftale er det største øjeblik

“Det betød rigtig meget for mig, at jeg var medunderskriver på den store aftale vi landede med Kriminalforsorgen. Vi har arbejdet rigtigt mange timer og forhandlet længe om den aftale, så at kunne sætte sin underskrift på en for mig så vigtig aftale, det var meget stort”, fortæller Susanne.

“Med aftalen gjorde vi en stor forskel for mange mennesker. Folk kan ikke se hvem der har gjort hvad i aftalen, men jeg kan forsikre om at der ligger mange mange timer bag. Forhandlingerne har været lange, fordi vi som politikere også har til opgave at stå fast på vores mærkesager, men da vi landede en aftale alle kunne se sig selv i, så var det fantastisk”, lyder det videre.

Husk at trække vejret!

Nu har Susanne snart været Folketingsmedlem i fire år – og hun håber på fire mere. Men hun har også en opfordring til de af hendes politiske kollegaer, der måske snart bliver valgt ind.

“Husk at trække vejret! Det er vigtigt at huske at trække vejret og kunne holde hovedet koldt. Man skal have is i maven og så skal man ikke lade sig stresse af, at man føler at overblikket er forsvundet. Det skal man lære, for ellers går man ned med stress”, siger Susanne.

Til slut, hvornår kommer valget?

“Jeg holder stadig på, at valget kommer den 26. maj sammen med valget til Europaparlamentet”, slutter Susanne Eilersen.

http://bit.ly/LethiFredericia
Skal du opleve legenden i Fredericia? Så klik her