I Super Brugsen i Erritsø har man en stor vinafdeling, der giver noget til smagsløgene og særligt velegnet til julemaden har supermarkedet en vin klar.

Der er tale om en Piero Sartori Amarone Della Valpolicella årgang 2014, fortæller  slagtermestersvenden i Super Brugsen Erritsø, Christoffer Dreisler, der via sin baggrund med i slagterafdelingen også på, hvilken vin, der er god til den forskellige mad, der er. Han fortæller til AVISEN, at denne vin er specielt god til flæskesteg og andet julemad i samme genré.  I anledning af julen fåes den som et ja-tak tilbud i Super Brugsen til 129 kr. stykket.

Selvom Amarone ikke direkte dækker over hverken en druetype eller et vindistrikt, er der mange regler, krav og kriterier, en Amarone skal overholde og leve op til for at bære den respektindgydende navn.   

Hvor produceres Amarone vin?

Amarone vin produceres udelukkende i det Norditalienske vindistrikt ”Valpolicella” i Veneto. Vinregionen kan inddeles i tre mindre områder: Classico, Valpantena og Est.

Valpolicella kan oversættes til ”dalen med de mange kældre”. Der er naturligvis tale om vinkældre – og dem er der hobevis af i det højtrespekterede vindistrikt.

Valpolicella-distriktet er den andenstørste producent af DOC-vine. DOC er et kvalitetsstempel, der blev indført i Italien i 1963. En DOC-vin skal opfylde en lang række krav, der dækker over alt fra benyttede druetyper og alkoholstyrke til syreindhold og høstudbytte.

Druetyper fra Valpolicella-distriktet

I den velrespekterede vinregion dyrkes forskellige druesorter, bl.a. de fire druetyper, som primært benyttes i fremstillingen af Amarone vin:

  • Corvina
  • Corvinone
  • Rondinella
  • Molinara

En garvet vinconnaisseur vil med stor sandsynlighed fortælle dig, at Amarone vine, der primært er fremstillet på druetyperne Corvina og Corvinone, er de fineste i klassen.  

Hvordan fremstilles Amarone vine?

At prisen på en Amarone vin typisk ligger på +200 kr. pr. flaske hænger sammen med, at det er en meget krævende og langsommelig proces at fremstille Amarone vin.

Som beskrevet ovenfor er der krav til, hvilke druer der må benyttes i fremstillingen af en Amarone vin – mindst 85% af druerne i en Amarone vin skal nemlig være druer fra listen ovenfor. De resterende 15% kan udgøres af op til 18 forskellige druetyper.

Druerne skal tørre ind til rosiner over vinteren

Druerne, der laves Amarone vin på, plukkes typisk i midten af oktober og tørrer over vinteren ind til rosiner. Processen kan tage helt op til 120 dage, før druerne er, som de rutinerede vinbønner ønsker.

Da druerne svinder ind i tørreprocessen, bruges der typisk omkring dobbelt så mange druer i fremstillingen af en Amarone vin, som der benyttes i fremstillingen af andre vintyper. Det er endnu et faktum, der forklarer, hvorfor Amarone vine typisk er nederst på vinkortet ved siden af navne som Brunello og Barolo.

Den langsommelig og omhyggelige fremstillingsproces bevirker, at Amarone vine er intense i smagen, har et højt sukkerindhold og typisk kommer med en alkoholprocent på 15% eller højere.

Hvordan smager Amarone vine?

Den meget specifikke fremstillingsproces, vi lige har beskrevet, er med til at give Amarone vine en karakteristisk smag og aroma.

Det er selvfølgelig vanskeligt at skære alle Amarone vine over én kam, men der er flere karakteristika, der kan siges at være gældende for ’typiske’ Amarone vine. Helt overordnet har Amarone vine ry for at være intense i smagen.

Smagsnuancerne i en god Amarone vin vil typisk være i retning af kirsebærlikør, sorte figener, kanel, blommer og med fine nuancer af chokolade, brun sukker og grønne peberkorn.

Hvilken type mad går godt til Amarone vine?

Amarone vinenes intense smag spiller generelt godt op mod krydrede kødretter. Eksempelvis er Amarone vine fantastiske at parre med simre- og gryderetter, der er kraftige i smagen. Amarone vine fungerer også rigtigt fint til grillet og/eller røget kød.

Det er altså en vin, der vil kunne ledsage de fleste hovedretter, der har kød på tallerkenen. Men det er faktisk også en vin, der er passer rigtigt godt til julemad, der typisk er fedt og salt, sødt og surt.  

Amarone også af flere er blevet udråbt som den perfekte ”julevin” og er i øvrigt blandt danskernes favoritter.

Amarone er, modsat hvad mange tror, hverken navnet på en druetype eller et vindistrikt. Amarone er betegnelsen for en bestemt vintype, der fremstilles efter nøje definerede metoder og med udvalgte druetyper fra et specifikt vindistrikt i Norditalien.

Det officielle navn for Amarone-vintypen er ”Amarone della Valpolicella”. Selvom Amarone ikke direkte dækker over hverken en druetype eller et vindistrikt, er der mange regler, krav og kriterier, en Amarone skal overholde og leve op til for at bære den respektindgydende navn.   

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer