SUP eller Stand Up Paddleboards er denne sommer for alvor blevet den mest fortrukne vandaktivitet. I Fredericia har vi længe nydt godt af East Coast Surfers, der sender glade surfere ud på de eftertragtede SUP boards.

Martin Stephansen har i den grad været en af grundene til, at vi i Fredericia har lært SUP boards at kende, måske har du selv været nede i kanalerne i Kanalbyen og prøve kræfter med den populære sport.

Sidste sommer lejede jeg et SUP board af East Coast Surfers og havde det med på sommerferie. Det var voldsomt populært hos vores to børn. Så der var ikke meget tid til, at jeg kunne arbejde med min balance og padle ud på eventyr.

To boards fra East Coast Surfers. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

I år havde jeg lejet to styks og det bød på et begynderboard og et med lidt flere shapes og mere liv. Begge boards er fra Aztron og kommer i en stor rygsæk indeholdende alt man har brug for. SUPsne er oppustelige og kan sagtens snyde øjet så man tror, at det er glasfiber, når de er pustet op. Til den model, som jeg lånte er der en håndpumpe. Det kræver en indsats, men så kan man bruge oplevelsen bagefter som gulerod.

Årene til at padle med samles nemt og er meget let at indstille og den lille finne som man sætter under boardet er også i kategorien “piece of cake” at sætte på. Man har en slags fodlænke på, så boardet altid er forbundet til dig.

Sylvester pumper en Aztron SUP op. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Vores børn er 13 og 14 år, de kunne sagtens selv bære deres SUPs til stranden, grunden til, at jeg skriver deres er, at eftersom der var to i år, valgte de hurtigt et hvert. Til mit held var der meget boardtid til mig alligevel, og det skulle der til. Jeg har en meget dårlig balance og efter flere knæoperationer, er jeg ofte meget forsigtigt.

Foto: Rikke Møller Andersen – Fredericia AVISEN

Altså, det er meget nemt at lære, hvad man har med at gøre, man kan sætte sig ned på bagdelen og tage benene op på boardet. Den position gør, at man nemt og sikkert kan finde balancen, se hvad der sker, når man padler i den ene eller i den anden side. Hvis man synes, at man kommer for hurtigt frem, kan man stikke et eller begge ben i vandet, som en slags bremse. Angående sikkerhed, så er det vigtigt at sige, at kun en tåbe frygter ikke havet. Man er på et letflydende objekt og man skal være opmærksom, jeg skal ikke sætte regler op for andre, men jeg kan sige, hvad vores regler var.

  • Aldrig padle ud, hvor du ikke kan bunde
  • Er du det mindste i tvivl eller nervøs, hop af
  • Aldrig alene i vandet
  • Hold øje med, hvad du laver

Jeg bliver hurtigt mere modig og skal op at sidde på knæene, det giver allerede mere ubalance og jeg er ved at falde i vandet flere gange. Efter en lang sejltur siddende på knæene, er det tid til at rejse sig op.

Foto: Rikke Møller Andersen – Fredericia AVISEN

“Neeeeeeej”, “Fuck” og “Whooooa” flyver ud i luften gentagne gange, vi taler om minutter, ja faktisk sekunder, før jeg ryger i baljen, igen og igen. Men det er sjovt, vandet er lunt og jeg kan bunde overalt. En af hemmelighederne tror jeg er at blive ved, også selvom folk inde på stranden får sig nogle billige grin, det gør jeg også selv.

Foto: Rikke Møller Andersen – Fredericia AVISEN

Men så sker det en eftermiddag, jeg står, se jeg står, jeg kigger på en person i vandet og plask. Nå, nu kan jeg komme op, jeg kan padle lidt, men der skal godt nok ikke meget til, så er jeg i vandet igen. Men jeg får pludselig nogle gode ture hen langs stranden og alle pinlighederne udvaskes af min hukommelse. Efter turen til stranden den sidste dag, siger jeg, det er i aften, vi skal tage billeder, jeg er klar til at stå op. Men det viste sig, at vinden var taget til og der var mere lavvandet end tidligere. Men min nye selvtillid kunne sagtens klare en tur mere stående. Det blev dog en sandhed med modifikationer, da bølgerne gjorde, at jeg mange gange hamrede ned på det lave vand og slog mig flere gange, men det var det hele værd.

Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Jeg har tit undret mig over, når Martin Stephansen har sagt til mig, “Vi er alle surfere”. Jeg undrer mig ikke mere, men siger, “Ja, vi er alle surfere, dog på forskellige niveauer.

https://www.billet.dk/order/tickets/13261438/tyrolerfest-i-fredericia-2019-eksercerhuset-2019-11-02-17-00-00