I Danmark kan vi mange ting, der får de øvrige europæiske lande til at kigge vores vej og lade sig inspirere. I Syddanmark er det særligt inden for sundhed og innovation, man skiller sig ud. I 23 år har Henriette Hansen arbejdet med EU-projekter – og hun elsker at se projekterne komme til gavn for medarbejdere og borgere rundt om i Syddanmark.

Region Syddanmark og de 22 syddanske kommuner har i fællesskab et ønske om at bringe flere EU-projekter til området. Derfor har de et fælles kontor med base lige i EU-magtens centrum: Bruxelles. Herfra arbejder en række konsulenter med stor erfaring og netværk hver dag for at lave hjemtag af EU-projekter og EU-midler til Syddanmark.

Læs også:

En af de konsulenter er Henriette Hansen. Med 23 år i jobbet har hun efterhånden stiftet bekendtskab med alle tænkelige projekter – hun har set projekter gå galt, men hun har også set en række projekter blive til en kæmpe succes, ikke kun for de syddanske borgere og medarbejdere, men for andre EU-lande også.

For Syddanmark kan mange ting – og på mange områder er Syddanmark en forgangsregion, der viser vejen for mange andre europæiske lande og regioner. Især inden for Henriettes arbejdsområde på innovation og sundhed er Syddanmark en drivende faktor.

ERASMUS-programmet: Innovation og kompetenceudvikling

EU har en række programmer, der dækker mange forskellige områder. Et af de programmer er ERASMUS-programmet, der dækker uddannelse og kompetenceudvikling. Det er inden for dette program, at Henriette arbejder med innovation og kompetenceudvikling.

Læs om kommunernes arbejde med EU-projekter her:

– Der er forskellige slags projekter inden for Erasmus. Jeg arbejder meget med innovationsprojekter, hvor man kan få støtte til at udvikle ny efteruddannelse til folk, nye pædagogiske metoder til at bruge i skolerne, grønne kompetencer, IT-kompetencer, forklarer Henriette og fortsætter:

– Det er 2-3-årige projekter, hvor man i samarbejde med andre aktører i Europa; virksomheder, uddannelsesinstitutioner – der er mange forskellige aktører, der kan deltage i at innovere sammen.

Med 23 år i jobbet har Henriette været en del af en hel række af projekter, der hver især har gjort indtryk på hende. Et af de projekter er EVARS-projektet.

– Vi holder netværksmøder årligt, hvor et par af mine projekter er spundet ud af det. Vi har sat kommunerne sammen og spurgt dem, hvad de har brug for, når de skal kompetenceudvikle. Det første projekt vi lavede her hed EVARS. Det fokuserede på ældre frivillige. Vi bliver ældre og ældre – og mange er i fuld vigør og har det godt. Hvordan kan vi bruge deres ressourcer bedre i fremtiden? fortæller Henriette og fortsætter:

– Der gik programmet på, at vi skulle hjælpe kommunerne med coaching. Hvordan kunne de bruge de ældre frivillige på velfærdsområdet? Ikke at de skal overtage de professionelles arbejde, men der er ting de kan hjælpe med. De ansatte har ikke tid til lige at blive der et kvarter længere, den mere nære omsorg. Det kan man måske bruge frivillige til. Der blev lavet frivillighedsstrategier. Samtidig var der også træningskursus til at opkvalificere de ældre til at være frivillige.

Ét projekt kommer sjældent alene – og det var heller ikke tilfældet her, forklarer Henriette.

– Det projekt førte videre til et projekt om samskabelse. Det var også coaching til kommunerne, men også træningsmateriale til de faglærte om, hvordan man kan opstarte og gennemføre samskabelsesprocesser med kommuner. Man ved, at gør man det fra starten, så bliver det bedre. For på den måde ligger det tættere på borgernes ønsker – og så kan de ofte meget bedre lide de services, der kommer ud af det. Det var et helt kompetenceudviklingsforløb, forklarer hun.

– Det er bare få eksempler på, hvordan det kan komme helt ud til den enkelte borger, der får gavn af projektet, slår Henriette fast.

Læs også:

Designskolen rækker ud – og fanger andre europæiske aktører

Henriette Hansen har i årenes løb været en del af mange projekter. Et af de nyeste projekter er lavet i samarbejde med Designskolen i Kolding. FUTE er navnet på projektet – et projekt Henriette er meget stolt af.

– Designskolen har for nogle år siden udviklet en designmodel, hvor de har lavet metodekort, som er specifikt fokuseret på deres egne studerende. De henvendte sig til mig med et ønske om at den her model skulle mere ud i Europa, forklarer Henriette og fortsætter:

– Det er et rigtig godt eksempel på, at man har lavet et forskningsbaseret produkt – som man gennem os kan bringe videre til europæisk niveau. Vi lavede et partnerskab, hvor vi arbejdede i Danmark, England, Frankrig, Belgien og Finland. Vi havde rigtig gode partnere, der både ved en masse om skoleuddannelse og design. På den måde har vi videreudbygget den model, Designskolen oprindeligt kom med.

– Vi har fået utroligt mange henvendelser. Jeg har et møde med en konsulentvirksomhed, der gerne vil vide, hvordan man kan bruge det i det private erhvervsliv også. Det er de konkrete projekter, der bliver til virkelighed, siger hun.

Læs også:

Projekterne driver værket

Glæden lyser ud af Henriette, når hun taler om de mange projekter, hun har haft fingrene i i hendes tid i Bruxelles. Projekterne har været mange, netværket er stort – og hver eneste gang et projekt bliver til virkelighed, er der et kæmpe smil på hendes læber.

– Jeg har været i det her job i 23 år. Jeg føler mig opstemt, hver gang jeg skal arbejde med et nyt EU-projekt. I Region Syddanmark besidder vi mange gode kompetencer på vores uddannelsesinstitutioner. De brænder for det, de laver. Når de får lov at udvikle og afprøve deres kompetencer med folk andre steder i Europa, så opstår der bare en masse god energi og en masse god viden. Det er også de gode partnere i Region Syddanmarks fortjeneste, der gør, at jeg har været her i så mange år. For det er sjovt hver eneste gang, siger Henriette.

Projekterne er ikke alle med base i Syddanmark. Det Syddanske EU-kontor modtager også henvendelser fra europæiske aktører, der gerne vil have syddansk input, sparring og partnere med i deres projekter.

– Vi arbejder på begge måder. Vi søger ud – og der er mange, der kommer til os. Vi er ét regionalt kontor ud af mange. Vi deltager i forskellige netværk – jeg har været meget aktiv i et netværk, der hedder ERRIN i mange år. At jeg har været aktiv i det netværk gør, at jeg har mange kontakter rundt om i Europa. De ved godt, at Region Syddanmark er en god region at arbejde med – det samme med vores kontor. Vi har et godt ry, et aktivt kontor og en aktiv region, der ikke kun etablerer kontakt, men også hjælper med at involvere partnerne i projekterne. Vi hjælper med at få dem engageret. Så vi har også mange henvendelser den anden vej, forklarer hun.

– Projekter kan også opstå på andre måder. Vi er hjemme i Syddanmark rimelig ofte, når ikke der er Corona, hvor vi mødes med kommuner og andre organisationer, hvor vi har snakket om, hvad der ligger dem på sinde. Hvad er vigtigt for dem? Har de udfordringer eller kompetencer, de vil videreudvikle? Det er vores database, når vi så kigger programmerne i gennem – så tager jeg fat i de forskellige, når der opstår en mulighed, fortsætter Henriette.

Når SDEO henvender sig med et projekt til kommunerne, Regionen eller en virksomhed i Syddanmark, så er modtagelsen oftest god – men til tider skal der overtalelse til. Men det gør Henriette gerne, fortæller hun.

– Der var engang en partner, der sagde til mig, at en af mine kvaliteter er, at jeg ikke tager et nej for et nej i første omgang. Jeg har til tider omtalt os hos SDEO som curlingforældre. Jeg ser lidt mig selv som en curlingmor. Jeg vil gerne gøre rigtig meget for, at det bliver en positiv oplevelse for aktører at være med i EU-projekter. Det er en af fordelene ved at have en organisation som vores, for selvfølgelig risikerer der at være flere udfordringer, hvis man laver et projekt hvert femte år, for man er ikke inde i den gængse rytme med regler, procedurer og andet. Det er både ansøgninger, rapporter og kvalitetsrapporteringer. Der er det min overbevisning, at et kontor som vores kan være med til at sikre, at det bliver ordentligt, siger Henriette.

Læs også:

Syddanmark er i toppen, når det kommer til sundhed

Sundhed er et af Henriettes arbejdsområder – og et af de områder hvor Syddanmark skiller sig positivt ud fra mængden i EU-systemet. Her har Syddanmark taget pladsen som en topreference region, altså en region andre kigger til, når de har udfordringer, der skal løses.

– Man begyndte i 2012 at kigge ud til regionerne og finde best practice, som vi i fællesskab kan lære af i Europa. Har Region Syddanmark udviklet noget godt, så lad os få det frem. Allerede på det tidspunkt begyndte man at tale om referencesteder, forklarer Henriette og fortsætter:

– Regioner i Europa kunne lave en self assesment og fortælle om, hvordan man gør i forhold til monitorering, kommunikation og det sammenhængende sundhedsvæsen. Det blev så evalueret af tre andre regioner. Lige siden 2012 og til i dag er Region Syddanmark vurderet til at være et top referencested i Europa, som man kan vende sig mod for at se, hvordan vi gør på sundhedsområdet.

– Vi var med til at lave ansøgningen, så selvfølgelig er vi stolte over det. Det gør også, at der er mange andre regioner, der, når de har brug for en partner, vender sig til Region Syddanmark.

Det var en stolt Henriette, der med stor glæde i stemmen fortalte om mange af de spændende projekter, hun har været en del af. Det er tydeligt at mærke, at hun brænder for sit job og for at skabe udvikling til gavn for mennesker i Syddanmark. 

0 0 stem
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer