Af: Lars Olesen, bestyrelsesmedlem SF – Fredericia, Prinsessegade 62, 1.TV

Grundlovsdag er demokratiets festdag. Sidste år blev festen med talerne, sangene og samværet aflyst af folketingsvalget og i år er det Coronakrisen, der aflyser festen.

Normalt er grundlovsdag dagen, hvor vi hylder demokratiet og rammerne om retsstaten, men også kigger det lidt efter i sømmene for at spotte udfordringerne. Talerne er aflyst, men luppen skal alligevel frem for at kaste et blik på, hvordan demokratiet er udfordret lige nu. Der er nok at gribe fat i. De sociale medier både udfordrer og beriger demokratiet.  Digitalisering og adgang til data udfordrer os konstant. Verdens største og mest magtfulde nationer er udfordret af gale gamle mænd med et lemfældigt forhold til rettigheder og sandheder. Danmark er som andre lande i midlertidig demokratisk undtagelsestilstand under Coronakrisen og retsstaten skal sikkert tilbage på sporet på den anden side af krisen.

Lokalt i Fredericia kan og skal vi også udvikle og udvide demokratiet. Først og fremmest skal vi give håndslag på og forvente langt mere åbenhed, gennemsigtighed og tilgængelighed til politiske beslutninger og større aftaler.  Vi skal knokle for at styrke den lokalpolitiske debat i og udenfor byrådssalen og give stemmer til de som sjældent bliver hørt. Indføre spørgetid i byrådssalen og tage langt flere af de underliggende debatter for åbne døre. Det første skridt mod medindflydelse er at viden er tilgængelig og nem at gå til og at flere er med ved bordet, når det er muligt.

Lad os dernæst arbejde for at udvide demokratiet. Satse på, at også de grupper, som har sværest ved at komme i stemmeboksen får en langt højere stemmeprocent ved det næste kommunalvalg. Dem der har mindst er også markant, dem der stemmer mindst. En stor demokratisk udfordring som vi skal arbejde aktivt for at finde gode ideer til at løse.

I Fredericia skal vi åbne op for borgerdrevne forslag, hvor eksempelvis 500 borgere i samlet flok, via underskrifter, kan sætte punkter på byrådets dagsorden. Det giver muligheden for en mere direkte indflydelse på kommunens udvikling og kan samtidigt henlede opmærksomheden på sager der har folkelig opbakning, men normalt går under radaren i den politiske virkelighed. I det hele taget skal vi turde at tage borgerne mere direkte med på råd også mellem valgene.

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kenneth Jensen
Kenneth Jensen
4 måneder siden

Det går fremad for dig Lars *-)

Spørgetid og 500 underskrifter til borgerdrevne forslag vil styrke demokratiet i Fredericia.

Hvorfor ikke gå sammen med andre partier, herunder også de højrefløjspartier uden for byrådet, som også vil mere åbenhed, altså gå sammen i valgkampen om dette fælles mål ? og sætte fokus i valgkampen på dette emne, så lokalvælgerne har noget at forholde sig til ? jo mere fokus jo større sandsynlighed for at lokalvælgerne oplyses og forstår den hidtil lukkethed og dens issues.

Men du mangler at svare på, er en stemme på Lars en stemme på Jacob ? eller ?