Af Karsten Byrgesen, Nye Borgerlige. Byrådsmedlem, Fredericia. Spidskandidat til byrådet i Fredericia Kommune og Regionsrådet i Region Syddanmark og Folketingskandidat.

Soldaten – Casper – udsendt af Danmark, rejser sig fra støvet efter nok et Taliban missilangreb på basen i Afghanistan. Soldaterne ryster sig, griner lidt angst fyldt og ville ønske, de kunne give igen. Kort efter går kamphelikoptere i luften for at lede efter affyringsramper og sende en ”varm hilsen”.

Andre helikoptere kommer ind med døde og sårede soldater. Vores egne. Danske soldater siger ofte farvel til de døde ved såkaldte RAMP parades, hvor de står opstillet medens kister bæres ind i flyene sammen med hårdt sårede. Det er hård kost for unge danske soldater!

Efter seks måneder er mission er slut og Casper prøver at vænne sig til tjenesten på kasernen i Midtjylland.

Mareridtene er ikke ovre. De er dårligt begyndt. Hans nyfødte søn dør kort efter fødslen og han overfaldes senere i et gruppeoverfald og får varige mèn. Det kommer oveni de natlige mareridt hvor indtrykkene fra Afghanistan kører i ring. Efter fem år holder nerverne ikke til mere Viljestyrken knækker og Casper diagnosticeres med en PTSD.

AES og Arbejdsskadestyrelsen anerkender diagnosen. Men efter tre måneder trækker ankestyrelsen det tilbage. De mener ikke, at seks måneders daglige nærdødsoplevelser i Afghanistan er hovedårsag til soldatens PTSD. Det skal Casper nu modbevise. Han vinder en efterfølgende byretssag med 2:1 støttet af to uafhængige psykologers udtalelser. Ankestyrelsen anker dommen. I Landsretten taber soldaten sagen 1:2. Casper får fri proces til Højesteret, hvor sagen er berammet til 2022.

Men stop en gang. Hvem tænker på veteranen, på mennesket, ægtemanden og faderen og, hvad er den såkaldte veteranpolitik værd?

Jeg finder lede ved og afsky for en minister og Styrelse, der har indsat en hær af højt betalte og offentligt ansatte DJØF`er til at klapjagte en veteran, der står med en videnskabelig dokumentation for de skader han pådrog sig under udsendelsen. Casper holdt smerterne tilbage i fem år indtil et barns død, et groft overfald og fem år knækkede ham. Forsvaret har også svigtet ved ikke, at tildele Casper en medalje som ”psykisk skadet i en kampzone”. Det er en social katastrofe, at syge veteraner blot efterlades. Veteraners vilkår er en mærkesag for mig. Jeg takker tidligere udsendte for jeres bidrag i kampen for Danmark og danske værdier.