Fredericia AVISEN var på en oplevelsestur til de to store byer Stettin og Berlin, i henholdsvis Polen og Tyskland. Vi ser nærmere på nogle af de urbane udtryk fra de to lande.

Streetart er for længst blevet en anerkendt og accepteret del af kunstverdenen og Banksy er en af de dyreste kunstnere nogensinde. Men streetart lever stadig på gaden hvor det startede. Som kulturredaktør fandt jeg det derfor interessant og tog billeder af det, jeg så på min vej.

Vi starter i Stettin, den polske by som er cirka 10 gange større end Fredericia. Byen er en blanding af hypermoderne bygninger, grønne områder og kedelige bygninger.

2 farvet stencil med en lille mus. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

På en meget kedelig og næsten plasterfarvet bygning tæt på en skole spottede jeg en lille mus. Musen var dog noget fremme i skoene med en joint i munden. Der lægger et fint skærearbejde bag, da musen ikke var meget mere end 20 centimeter høj.

Cyrk bez zwierząt – skriftype. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Cyrk bez zwierząt betyder cirkus uden dyr, denne stencilbaserede streetart var synlig mange steder. Det er mere ovre i statement genren af streetart, der er ingen afsender, men et klart budskab.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Pogoń Szczecin er den lokale fodboldklub med meget dedikerede og til tider voldsomme fans. Flere steder spottede man klistermærker med deres logo og farver som minder om FC Barcelona. Teksten siger, at man skal kæmpe og træne for, at Pogon skal regere.

Den klassiske grafitti lever også i Stettin. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Jeg har selv malet grafitti i Stettin faktisk samme sted, som er det man kalder en semilovlig mur. Man skal have en tilladelse for at male væggen, men man kan risikere en lille bestikkelsesbøde, selvom man har tilladelse. Sidst jeg var der, måtte mine polske venner betale 10 euro til politiet for at vi kunne lave vores væg færdigt.

Antifa tag i bybilledet. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN
Anti antifa tag i bybilledet.Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Som skrevet i en tidligere artikel omkring vores besøg i Stettin, så er der en kraftig politisk højredrejning i byen, den slags avler ofte modstand. Antifa er en aktivistiskgruppe mod facisme, som også ofte kæmper deres kamp med tags ligesom i Stettin. Men deres modstandere er også ude og krydse deres tags over. Det er en “never ending story”

Vegansk aktivisme i Stettin. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Veganisme er et stort emne i mange byer og her er humoren også i højsædet. Jeg tror ikke, jeg behøver at oversætte dette budskab. Der er intet smukt over skriften eller noget kunstnerisk over udførelsen, her er det igen buskabsstreetart.

Berlin

Berlin er en af de førende byer når det kommer til streetart, mange kunstnere bor og er aktive i storbyen. Man kan tage på guidede ture med streetart ,men jeg oplevede det vi kom forbi.

Stickers i lygtepæle. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Der er ikke mange lygtepæle eller strømbokse, der ikke er overklistrede med stickers. Her er en lygtepæl med to bokse som har fået en omgang stickers, det er en nem måde at brande sit navn eller budskab på.


BärlinFoto street art i Berlin. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Berlin er bjørnenes by, her er en boks udnyttet kreativt. Det er lavet som en fotoautomat, der oftest bliver brugt af turister. Her skraldgriner bjørnen mens den passer på turisten. Som så mange andre steder i Berlin, så er intet helligt i det offentlige rum, her er også mange andre tags oven i kunstværket.

Klima opfordring. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Som skrevet ovenfor er intet helligt, her er klima tags, og opfordringen er igen langt fra kunstnerisk, men effektiv. Der står “klimaretfærdighed nu” og er meget tidstypisk for gadetags i Berlin.

Et stykke Berlinermur. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

På en åben plads stod dette stykke restmur, fra den historiske tid, hvor Tyskland var delt i to. En blanding af en fugl og menneske, bedøm selv.

Berlin er specielt fyldt med streetart, ønsker du selv at gå på opdagelser, er følgende kvarterer et must Schoneberg, Kreuzberg og Friedrichshain. Ingen af de billeder jeg har bragt her i artiklen er derfra.

https://www.billet.dk/order/tickets/13260481/lars-lilholt-band-buelows-kaserne-2019-07-06-19-30-00?