Nu lancerer Disney en ny streamingtjeneste i Danmark og dermed er udfordringen til de eksisterende tjenester som Netflix og HBO en realitet. Samtidig kører den amerikanske Disney-koncern en aggressiv prispolitik for at lokke nye brugere til.

Netflix chokerede den amerikanske underholdningsindustri da de i 2013 fejede gulvtæppet væk under den eksisterende forretningsmodel for Hollywood. Ideen om at man med stor succes kunne producere, finansiere og distribuere sit eget indhold udenom Hollywood-modellen og direkte ud til forbrugerne var ren science fiction på det tidspunkt. Men det kunne man og serien House of Cards trak fulde huse og millioner af betalende medlemmer til Netflix. HBO lancerede også deres streamingtjeneste og fik verdens største seersucces med Game of Thrones, der opnåede kultstatus og enorme mængder af brugere.

Det var ikke længere spillefilmen, der var i centrum af top-underholdningen på skærmen. Derimod blev serieformatet fornyet, og måden at fortælle på forandrede sig markant. Nu kunne filmens stilart udspille sig over mange afsnit og sæsoner, hvor man gik i dybden med karakterne, filmtekniske finesser og effekter som man kender dem fra filmene. Et af de bedste eksempler er hitserien Breaking Bad, hvor en kemilærer får kræft og begynder at producere amfetamin. Disse store lokomotiver har tiltrukket langt de fleste seere over det meste af verden og samtidig knust den eksisterende forretningsmodel for tv-pakker og tv-udsendelse.

I Danmark har man haltet meget bagud. Hverken DR eller TV2 har formået at skabe konkurrencedygtige alternativer til de amerikanske streamingtjenester. De satser endnu på de loyale følgere og det lokale indhold. Derfor er dagsordenen i høj grad flyttet til USA. Konkurrencen handler om folks tid, og den bruger de fleste andre steder nu. Oveni denne udvikling er Youtube blevet den yngste generations foretrukne medie.

Disney har længe arbejdet på at komme ind på markedet. Opkøbet af gigantiske franchises som Star Wars og Marvel skulle sikre fremtidspotentialet, når man var klar til at tage kampen op. Disney+ har været igang et stykke tid i USA, og her der det fortrinsvis Disneys tradtionelle univers og Star Wars-serien The Mandalorian, der har trukket det store læs med at få folk ombord. Det er det samme, Disney nu forsøger i Danmark.

Lige nu kører Disney en agressiv markedsføringskampagne for at få folk med på Disney-vognen, og med en pris per måned der er væsentligt billigere end konkurrenterne, er der en god chance for at de lykkedes med det. Samtidig har man valgt at annullere biografpremieren på den nye Disney-storfilm, Mulan, der så istedet for vil kunne ses på Disney+.

Hele projektet varsler en helt ny tid på mediemarkedet, også i Danmark. Ved forrige medieforlig besluttede forligspartierne at skære dramatisk ned på DR. Ideen var at DR ikke længere skulle konkurrere med de private medier, men istedet for være en kulturel institution. Besparelsen skete på et tidspunkt hvor DR havde relativ godt fat i den danske befolkning. Men med lukningen af kanaler og radikale ændringer i programfladen, har sparemanøvren sat sine markante spor. Samtidig er DR endnu ikke klar med en konkurrencedygtig app, der kan tage kampen op med de amerikanske streamingtjenesters brugervenlighed og programudbud.

I Danmark har der traditionelt været et ligeligt udbud af dansk produceret indhold, tilført nogle indkøbte serier fra specielt USA og England. Men også dette ændrer streamingtjenesterne på. Brugerne har i stigende omfang forladt flow tv, og det er mest den ældre der generation, der endnu holder fast i den gamle måde at se tv på. Paradoksalt er det samlede tv-forbrug stedet, men tiden er gået til de amerikanske tjenester.

Disney+ kommer til at betyde noget i Danmark, hvis det får tag i de yngste seere. Børnefamilierne udgør et lukrativt marked, og mange forældre vil foretrække en streamingtjeneste der kan tilfredsstille deres børn. Derfor er lanceringen en stor trussel mod Netflix og HBO. Normalt offentliggør de amerikanske koncerner ikke deres seertal, så ingen kommer til at kende omfanget af deres seertække et godt stykke tid endnu.

Leave a Reply