Regeringens planer om at lukke barselsfonden for selvstændige vil ramme særligt yngre kvindelige iværksættere hårdt.

”Det vil være et stort tilbageslag for iværksætterkulturen, hvis beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen gør alvor af sine overvejelser om at lukke for barselsfonden for selvstændige. Lukningen vil især gå ud over unge kvinder med en iværksætterdrøm”. Det siger afdelingschef i Håndværksrådet, Frank Korsholm.

Beskæftigelsesministen har netop suspenderet opkrævningen af bidrag til den nye barselsfond for selvstændige, og samtidig truer ministeren med at finde flertal til en lukning af ordningen.

 

Mister mindst 8000 kr pr. måned

En lukning af ordningen vil gøre det mindre attraktivt at vælge en tilværelse som selvstændig iværksætter frem for at forblive lønmodtager. Fx står frisørmester Jeanne Jensen fra Maribo til at miste mindst 8000 kr. pr. måned, hvis ordningen lukkes.

”I de seneste fire år har jeg arbejdet i gennemsnit 42 timer om ugen og kun holdt to ugers ferie om året. Så jeg synes faktisk, jeg burde kunne gå på barsel på i det mindste samme vilkår som en lønmodtager. Hus, bil, børneinstitutioner og andre udgifter er jo ikke mindre for selvstændige end for lønmodtagere, så jeg vil være dybt skuffet, hvis barselsfonden sløjfes”, siger Jeanne Jensen.

VK-regeringen sikrede for 10 år siden, at lønmodtagere blev omfattet af en barselsfond i form af Barsel.dk. Men de glemte at få de selvstændige med. Det rådede den tidligere regering så bod på i 2012 til stor glæde for mange selvstændige kvinder.

“Hvis ministeren nu lukker den nuværende ordning, skylder han komme med en ny og mindst lige så godt alternativ”, siger Frank Korsholm.

Ministeren valgte i sidste uge at suspendere opkrævningerne på 328 kr. årligt.

”Kan der findes en ordning, hvor de selvstændige kommer ind under Barsel.dk, vil det være et oplagt alternativ”, siger Frank Korsholm, der mener, at en lukning af barselsfonden uden et brugbart alternativ for de selvstændig vil være et alvorligt brud på regeringens i øvrigt gode intentioner om at skabe mere vækst og styrke iværksætteriet.