Venstre meldte sig søndag eftermiddag ude af forhandlingerne, efter det de kaldte et bevidst pres fra Borgmesteren. I stedet har byrådets resterende 17 medlemmer landet et budgetforlig. Fredericia skal fortsat være i udvikling, lyder meldingen fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Enhedslisten.

De enstemmige budgetters tid er forbi. Det er en kendsgerning efter 17 af byrådets 21 medlemmer sent søndag aften satte deres underskrift på et budgetforlig – uden byrådets næststørste parti, Venstre. Der var længe lagt op til et slagsmål, hvor valgkampen ville være en helt naturlig del af forhandlingerne. Der er nu blevet vist, at Venstre vil en anden retning med Fredericia, end både Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Socialdemokratiet og Enhedslisten.

Budgetforliget bliver beskrevet som gennemsigtigt og forståeligt, to ord man har arbejdet meget med i de senere år. Borgerne skal forstå og kunne se hvad deres penge bliver brugt på. Der bliver med andre ord ikke fejet noget ind under gulvtæppet.

–  Jeg er glad for, at vi har lavet et budget, hvor vi fortsat investerer i Fredericia, så vi både udvikler vores styrkepositioner og investerer massivt i de fremtidige generationer, siger Steen Wrist blandt andet om forliget. Der bliver investeret i fremtiden og i de succeshistorier Fredericia bugner af, må man forstå af den kortfattede pressemeddelelse.

–  Jeg er særlig stolt af, at vi balancerer, så vi med den ene hånd investerer i værdighed og omsorg for de ældre og samtidigt investerer som aldrig før i de unge – både deres trivsel med en fælles ungeindsats og deres fritid, samt uddannelsesmuligheder med en kæmpe investering i nyt Campus, fortsætter borgmesteren.

For Dansk Folkeparti er den evige mærkesag, de ældre, igen på dagsordenen. Man har fjernet det besparelseskrav der er pålagt fra Christiansborg, samtidig med at man har tilført 4 millioner kroner til området. Det vækker selvsagt glæde ved Dansk Folkepartis gruppeformand, Susanne Eilersen.

–  Vi er utroligt glade for, at vi har fået afsat godt 6 millioner kroner til ældreområdet, og afværget besparelser for små 4 millioner kr. Vi har også taget det første skridt mod et nyt plejehjem i Fredericia. Det er vigtigt, siger Susanne Eilersen.

Det er ikke kun de ældre der har været en del af Dansk Folkepartis budgetoplæg, også familieafdelingen og turisme har været på listen.

–  Vi er også stolte af, at der er prioriteret midler til 6 nye sagsbehandlere i familieafdelingen, så sagsbehandlerne får mere tid og overskud til det enkelte barn og familien. Og sidst, men ikke mindst, er vi glade for, at vi kan give turismeområdet et boost i samarbejde med dygtige aktører i byen, lyder det fra 1. viceborgmester Susanne Eilersen.

Forligskredsen valg om at fjerne besparelseskravet vækker også stor glæde hos Enhedslisten, der er særligt stolte af friholdelsen på skoleområdet.

–  Jeg er særligt tilfreds med, at vi friholder børne- og unge området for godt 6 mio. kr. Det er stort, og det er vigtigt. Vi har også ønsket at prioritere midler til at fortsætte de projekter, vi mener skaber værdi for børn og voksne, og som ville være stoppet, siger Cecilie Roed Schultz og fortsætter:

– Og så har det været vigtigt for os, at når vi sætter en politisk retning fx med Fritidspolitikken, at der også er penge til implementering. Det har vi fået med. 

Det borgernære har igen i år været meget vigtigt for Nye Borgerlige og Karsten Byrgesen. Det har i hele Karsten Byrgesens tid som byrådsmedlem været de helt nære ting han har brugt mest tid på.

– Der er borgernære tiltag på væsentlige velfærdsområder – børnehaver, skoler og på social-, ældre og ungeområdet. Vi har afsat midler til udvikling af lokalområderne, hvilket ligger mig meget på sinde, siger Karsten Byrgesen.

– Budgettet sætter fokus på pleje af havmiljøet med stenrev i Lillebælt, bekæmpelse af støj langs vejene og så er byggesagsgebyret for virksomhederne afskaffet. Og sidst men ikke mindst, er der midler til veteranindsatsen og veteranernes trivsel og næste skridt på vej mod et Fæstningscenter på Vossgrunden. Det er på mange måder et budget i fremgang, som vi kan være stolte af, fortsætter Nye Borgerliges Karsten Byrgesen.

Der er indkaldt til pressemøde mandag eftermiddag, hvor de nærmere detaljer i budgettet vil blive offentliggjort. Lige nu er den største sag, at man igen i år har valgt at omgå det besparelseskrav, der ellers er pålagt på alle områder. Det er 11 millioner kroners besparelser, som man altså ikke skal lave i Fredericia Kommune.