I Fredericia er en række selskaber i gang med at bygge en grøn brint-fabrik. HySynergy – som projektet hedder – kommer til at være Europas største grønne brintfabrik med en produktion på otte ton brint om dagen. Det svarer til brintforbruget i 16.000 brintbiler eller 500 brintbusser.

”Det, der er fordelen ved brint er, at vi allerede ved, det virker, for det er en afprøvet teknologi, og det HySynergy-projektet gør her, er at opskalere kapaciteten,” siger Jacob Krogsgaard, der er direktør i Everfuel, der er ledende partner i projektet. Det er da også planen, at fabrikken skal udvides fra de 8 tons brint til 40 tons dagligt inden for en kortere årrække.

Fabrikken skal bygges ved Shells raffinaderi i Fredericia, og her er der allerede gang i planerne: Områdets elforsyning, TREFOR El-net, satser på at bygge en helt ny transformerstation med det formål at forsyne brintfabrikken med fleksibelt produceret grøn strøm, f.eks. fra danske vindmøller.

”Det er et stort projekt, og en fabrik af den kaliber kan aftage en utrolig mængde strøm. Det skal elnettet kunne udnytte, så derfor har vi besluttet at bygge en ekstra transformerstation til HySynergy-projektet,” siger Per Sørensen, der er elforsyningschef i TREFOR El-net.

Brintfabrikkens første fase er på 20 MW el, og det betyder, at TREFOR El-net skal have de store værktøjer frem:

”Vi vil etablere en ny 60/10 kV-station til første fase af brintfabrikken. En station af den størrelse ville kunne forsyne op mod 20.000 almindelige husstande,” forklarer Per Sørensen.

Mens TREFOR El-net får de sidste aftaler på plads omkring transformerstationen, er resten af projektholdet, der består af i alt syv virksomheder, ligeledes i gang med at implementere de grønne planer for fabrikken:

Der skal underskrives en formel samarbejdsaftale, og de sidste tilladelser og godkendelser skal falde på plads:

”Det går stærkt lige nu, men vi er der, hvor vi skal være, så vi forventer ganske snart at kunne komme til at bidrage til den grønne omstilling,” lyder det fra Jacob Krogsgaard.

Produktionen af brint forventes at gå i gang allerede i 2022, og da Shell allerede bruger brint i sin eksisterende produktion vil brintfabrikken blive nyttig fra allerførste dag, og indgå som et grønt tiltag i transporten.

Helt konkret vil anlægget producere brint og varme ud fra vand og overskydende strøm fra vindmøller og på den måde fra dag 1 bidrage både til reduktionen af CO2, og til at overproduktionen af strøm fra vindmøller ikke går til spilde.

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Henry Møller
Henry Møller
4 måneder siden

Mig bekendt har man da produceret brint i Holstebro baseret på grøn energi, i en del år. Her kører bl.a. bybusserne på brint.
Holstebro har været foregangs kommune på området. Det er vist ikke korrekt at give Fredericia æren for det.