I søndags blev det endeligt officielt. Den norske håndboldklub, Kolstad, offentliggjorde på et pressemøde, at de henter stjernespillere som Sander Sagosen til klubben, og deres ambition er, at de skal blande sig i kampen om Champions League-trofæet.

Udefra set ligner det, at Kolstads projekt er skudt i vejret ud af det blå, men det er ikke tilfældet. Trondheim-klubben har taget step-by-step gennem en årrække, og nu er tiden inde til at sætte det sidste ind for at få dem helt op på den store scene. I forvejen er der store talenter i klubben, men de etablerede stjerner mangler, og de kommer nu med offentliggørelsen af den store satsning.

Torbjørn Bergerud (GOG), Magnus Gullerud (SC Magdeburg), Janus Smarason (FRISCH AUF GÖPPINGEN), samt Sigvaldi Gudjonsson (Vive Kielce) skifter til Kolstad i sommeren 2022, og året efter får de følge skab af de norske landsholdsstjerner Sander Sagosen (THW Kiel) og Magnus Rød (SG Flensburg-Handewitt), og det viser, at der er grobund bag det norske projekt. Angiveligt er flere topnavne på vej, og det er også nødvendigt, hvis ambitionerne skal indfries.

– Sammen vil vi lave det mest spektakulære sportsevent i Norge. Vi vil også arbejde på at blive den bedste håndboldklub i landet fra 2024. Klubben og spillerne har sammen ambitioner om at blive en international topklub, der skal konkurrere med de bedste Champions League-hold, udtalte Kolstads CEO, Jostein Sivertsen, i forbindelse med præsentationen af spillerne.

Kolstad blev stiftet i 2005, og spillede i en lille, lokal arena ved navn Husebyhallen. Siden har projektet taget fart. I 2008 blev Sivertsen ansat som CEO i klubben, og et par år senere, blev planen om at spille europæisk håndbold i deres egen arena lanceret. I 2012 rykkede holdet op i 1. division, og tre år senere rykkede Kolstad op i den norske liga.

I 2018 blev Kolstad Arena opført og et par år senere lykkedes det Kolstad at kvalificere sig til europæisk håndbold, men grundet Covid-19 situationen blev det ikke til noget. Nu vil klubben imidlertid ud og spille fast europæisk håndbold, og på flere parameter kan man derfor sammenligne projektet med Aalborg, der over en længere periode har lagt lag på.

Der er ikke tale om en klub, som over én nat pludselig vil være en magt faktor, og der er ikke tale om en udefrakommende rigmand, der pludselig smider penge i et projekt som man ser det i fodboldens verden, og derfor virker det troværdigt, at Kolstad vil ud og matche de europæiske topklubber, som i de seneste par år har kunne se et andet skandinavisk hold, Aalborg, bide skeer med de helt store drenge.

Aalborg er blevet et mekka for håbefulde skandinaviske spillere, der er på vej frem, og håbet for Kolstad er at blive det norske svar på det danske mandskab, og tilmed vippe dem af pinden som nordens førende håndbold mandskab. Om lige præcis den sidste del lykkes skal være usagt, men sikkert er det, at Kolstad ikke er en døgnflue, der er kommet over natten.