Anders Dahl Nielsen var en del af Fredericia KFUM’s 70’er-hold, der fejede al modstand af banen i den hjemlige liga fem år i træk. I dag er Anders Dahl 71 år, men han sidder stadig med i den sportslige ledelse i Skjern Håndbold.

En af de helt store koryfæer i fredericiansk håndbold er Anders Dahl Nielsen. I alt har han spillet 209 landskampe med 610 mål til følge, og langt størstedelen fandt sted i den tid, hvor han spillede i Fredericia KFUM. Med andre ord var det en af datidens største danske håndboldspillere, der tørnede ud i KFUM.

Samtalen med Anders Dahl Nielsen startede en anelse udenfor den ramme, som vi havde aftalt. Det blev indskudt, at Micke Næsby har fortalt om et opgør mellem FHK og Skjern i starten af 00’erne, hvor Skjern tabte 37-34 efter 18 mål af Næsby, der har fortalt AVISEN, at Anders Dahl Nielsen stod på sidelinjen og var rødglødende i sit virke som Skjern-træner.

– Ja, hvad skal man gøre? spørger Anders Dahl Nielsen retorisk.

Og så tilbage til det, som det handler om. Fredericia KFUM’s hold fra storhedstiden, hvor Anders Dahl Nielsen var en af de markante profiler på holdet, der af andre kendte bestod af blandt andet Mogens ”Muggi” Jeppesen, Jørgen Heidemann, Flemming Hansen og Bjarne Jeppesen.

– Det var en utrolig tid. Jeg kom til i 1974. Vi var dygtige, og vandt mesterskabet fem år i træk, og kom i Europa Cup-finalen. Jeg var også på landsholdet, og alt det, der skete dengang, var i dén grad medbestemmende for mit liv, siger Anders Dahl Nielsen og kommer ind på, hvordan det er at se tilbage på den dag i dag:

– Det er noget man ser tilbage på med stolthed. Vi var 12 vidt forskellige mennesker, og dengang var man jo ikke professionel. Det var spillere, der havde alle mulige erhverv. Der var alt lige fra studerende til soldater, maskinarbejdere og alt muligt andet. Det var spændende at få sådan en flok til at fungere.

Afsted med tog til udekampe

I tiden i Fredericia var Anders Dahl Nielsen studerende, og så var han timelærer på Fredericia Gymnasium, da han havde læst idræt på universitet inden, at han kom til klubben. Det gjorde, at der var meget at se til, og det afspejlede også træningsmængden.

– Vi trænede tirsdag og onsdag aften og igen om lørdagen. Mange af os, der studerede, fik passet det ind så vi trænede fysisk ved siden af, husker Anders Dahl.

En af de ting, der virkelig trak tænder ud, i 70’erne var udebaneturene til Sjælland.

– Det var en anden tid, og typisk tog vi toget fra Fredericia, når vi var afsted. Dengang var der mange københavnerhold, og så tog vi ellers afsted mod Helsingør og KB Hallen, og var først hjemme klokken 3 om natten. Der var dobbeltarrangementer der, og der var ikke nogen tunnel eller bro over Storebælt, så det er noget man slet ikke kan sammenligne med i dag, siger Anders Dahl Nielsen.

Den dag i dag lyder de rammer for at spille tophåndbold på allerøverste niveau som utopi, og det skal Anders Dahl også høre for.

– Med nutidens rammer, og de ambitioner vi havde dengang samtidig med at vi havde et arbejde, og så træne, spille ligakampe og landskampe, så vil alle sige, at det ikke kunne lade sig gøre. Det er vanvittigt at tænke tilbage på. Jeg var mere sammen med holdet end min familie, siger han

At det gik så godt som det gjorde for Fredericia KFUM skyldtes flere ting. Anders Dahl Nielsen fremhæver blandt andet trænerteamet og sammenholdet.

– Der var en utrolig respekt for forskellighederne og rollerne var defineret. Det var trænerne dygtige til. Det var vigtigt for os ellers kan man ikke præstere. Det var før mobilen, så der gik meget tid med at spille kort. Kortspil var vi mere eller mindre veluddannede i, siger Anders Dahl med et smil.

Nutiden

I dag er Fredericia Håndboldklub en sammenlægning mellem Fredericia fF og Fredericia KFUM, og holdet er godt på vej til at etablere sig i toppen af dansk håndbold, og det går ikke ubemærket hen for Anders Dahl Nielsen.

– Jeg følger meget med. Jeg er i den sportslige ledelse i Skjern så jeg følger meget med og det er ret spændende. Jeg havde faktisk en periode, hvor jeg trænede Fredericia inden, at FfF og KFUM blev slået sammen, indskyder Anders Dahl inden han fortsætter:

– Når jeg er i Fredericia, tænker jeg altid på, hvor fantastisk det er, at den hal vi havde de fantastiske oplevelser i, er den samme som i dag. Den er blevet moderniseret og der er bygget noget til, men i bund og grund er det den samme, og det er fantastisk. Når jeg kommer til Fredericia, kan jeg ikke undgå at tænke på de oplevelser.

I denne sæson har FHK kvalificeret sig til slutspillet, og måden man har bygget det hele op, har Anders Dahl respekt for.

– Jeg synes, at den måde Fredericia har bygget på fra år til år, er fornuftigt. I år kommer de helt sikkert med i slutspillet, og næste år kommer der endnu et lag på. Fredericia bliver et hold man i fremtiden skal holde øje med, fordi de mig bekendt har en økonomisk power. Dengang vi andre spillede var det tilfældigheder, der gjorde, at vi var syv landsholdspillere. I dag er det økonomien, der afgør det, siger Anders Dahl.

En parallel fra 70’erne til den dag i dag er fankulturen. Da KFUM spillede, var det foran en propfyldt hal, og den kultur er der stadig med stor opbakning fra fansene og erhvervslivet.

– Der er en helt fantastisk fankultur, som har respekt for, hvor man er kommet fra. Det er meget lovende, synes jeg, slutter Anders Dahl Nielsen.

Som aktiv håndboldspiller har Anders Dahl Nielsen spillet i Vejle Idrætsforening, Tarup-Pårup og Fredericia KFUM, samt været spillende træner i Ribe HK. Som træner har han stået i spidsen for herrelandsholdet, Flensburg-Handewitt og Skjern.

1 KOMMENTAR

  1. Ja i mangler meget om Anders Dahl Nielsen, husk lige han startede i Vejle I F, hvor vi brugte mange timer på at få ham op på et højere plan, så kom Fredericia K F U M og tilbød ham lidt penge. Men han lærte håndbolden på den gode måde i Vejle, det burde en avis kunne finde ud af.

Kommentarsporet er lukket