HPV-virus er en stigende årsag til kræft i mundsvælg og mandlerne hos mænd. Det er sygdomme, man ikke kan screene for, og som om få år risikerer at være den hyppigste HPV-udløste kræftform. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, der for første gang har opgjort hvor mange kræfttilfælde i Danmark, der hvert år skyldes HPV.

Det starter med sex, når næsten 800 danske mænd og kvinder hvert år rammes af kræft som følge af en infektion med virusset HPV. Smitten spredes fra kønsorganerne til andre dele af kroppen, og derfor har forskere undersøgt, hvor mange danske mænd og kvinder, der hvert år får kræft i livmoderhals, skede, kvinders ydre kønsorganer, hoved-hals og penis – allesammen kræftformer som helt eller delvist skyldes en infektion med HPV.

– Mens fokus ofte er på livmoderhalskræft som følge af HPV, er det reelle antal kræfttilfælde, som skyldes HPV faktisk dobbelt så stort. Omkring 380 kvinder rammes af livmoderhalskræft, men det beregnes, at HPV derudover er skyld i at ca. 400 mænd og kvinder får andre former for kræft, siger professor og overlæge Susanne Krüger Kjær, der har stået i spidsen for den nye forskning, i Kræftens Bekæmpelse pressemeddelelse.

Især visse former for hoved-halskræft er i kraftig stigning, specielt blandt mænd. Omkring 250 tilfælde hvert år – heraf ca. 180 blandt mænd – skyldes en HPV-infektion. Og mens kurven for livmoderhalskræft er dalende takket være screening, er den stigende for kræft i mundsvælget og kræft i mandlerne – kræftformer man i dag ikke kan screene for.

– HPV-relateret kræft er ikke kun en kvindesygdom. Fortsætter udviklingen, vil kræft i mundsvælg og mandlerne om nogle år være den hyppigste HPV-relaterede kræftform – specielt blandt yngre – foran livmoderhalskræft, siger Susanne Krüger Kjær.

Mange tilfælde kan forebygges
Forskerne har samtidig beregnet, hvor mange tilfælde af de forskellige kræftformer, som skyldes den type HPV, der hedder HPV16. Den viden er interessant, fordi der findes vacciner, der kan forebygge, at man får en HPV16 infektion :

– Ud af de knap 800 kræfttilfælde om året, der antages at skyldes HPV, er HPV16 relateret til de godt 550. Det er altså 550 tilfælde af kræft, der i teorien kan forebygges, siger Susanne Krüger Kjær.

Lige adgang til vaccinen en fordel
I den nye undersøgelse har forskerne også set på, om der er en rød tråd i, hvilke danskere der hyppigst får kræft som følge af en HPV-infektion. Resultaterne viste, at risikoen steg, jo lavere indtægt man havde. Forskerne kender ikke forklaringen, men rygning kan spille ind. Lav indkomst er forbundet med en større risiko for samtidig at være ryger – og rygning øger risikoen for både hovedhalskræft og livmoderhalskræft.

Netop derfor er det godt, at vaccination mod HPV er en del af det danske børnevaccinationsprogram, som er gratis, siger Susanne Krüger Kjær:

– Der bør ikke være nogen, som fravælger vaccinen, fordi de ikke har råd. Når vaccinen er del af det danske børnevaccinationsprogram sikres alle børn lige adgang til at blive vaccineret, siger hun.